8 cultuurtips die 2018 minder snel laten voorbij zoeven

8 cultuurtips die 2018 minder snel laten voorbij zoeven

Foto: Maximus

Gent - Soms het gevoel dat het voorbije jaar voorbijflitste in een oogwenk? Nog maar net nieuwjaarsbrieven 2017 gekregen en nu al die van 2018 in je handen? Er bestaan hulpmiddeltjes om de tijd langzamer te laten verlopen. En deze cultuurkalender is er één van. Bezoek eens een nieuwe plek. Boek tickets voor een groep die je nog nooit eerder zag. Of vier voor de eerste keer nieuwjaar in één van de Gentse cultuurhuizen zoals de Opera of ... de Charlatan.

Dies Bongaerts
maandag 8 januari, 21u00, café Trefpunt

Songschrijver en zanger Dries Bongaerts brengt intieme indiefolk. De frontman van het Antwerpse - Limburgse New Rising Sun, bestijgt nu ook solo het podium. Zijn gitaar en mondharmonica verzachten de eenzaamheid van de soloartist on stage. Met invloeden als Bob Dylan, Will Oldham en Ry Cooder hoor je zijn rijpe stem met tomeloze strijdvaardigheid het kleine en het grote leven bezingen.
meer info

Music, tapas & a happy new year, Steven De Bruyn, The Rhythm Junks & special guests
dinsdag 9 januari, 18u30, ENTR, het café-restaurant van De Centrale, gratis

Geen droge nieuwjaarsreceptie, maar goede muziek en lekkere hapjes. Met hier een daar een kleine speech. Zo openen De Centrale en ENTR het nieuwe jaar. Steven De Bruyn is waarschijnlijk zijn mondharmonica al aan het opblinken. Zijn muzikale vrienden zijn al uitgenodigd: The Rhythm Junks en een reeks speciale gasten die reeds eerder in ENTR optraden.
meer info

The Mary Hart Attack 
woensdag 10 januari, 21u00, Café Afsnis, gratis

The Mary Hart Attack (kortweg TMHA) ontstond in 2013 tijdens de opnames van eindcredits van de documentaire ‘Cells’ van Wil Mathijs (Elementrik Films). Na deze studiosessie besliste het drietal verder te werken aan een complete set en daarmee op te treden. In april van dit jaar kwam hun debuutplaat  'The Falling Sun' uit. TMHA is een hedendaagse post-punk band met tentakels in de shoegaze, indie en noise. 
meer info

Happy New Year I, International Opera Academy
vrijdag 12 januari, 20u, Miry Concertzaal

Miry programmeert een extra feestelijk concert met de beloftevolle studenten van de International Opera Academy. Belcanto en krullende toonladders zorgen voor bubbels in uw hoofd, zonder dat daar alcohol aan te pas komt. Samen met een pianiste brengen de zangers en zangeressen "een greep uit het lekkerste dat opera te bieden heeft."
meer info

Niall Connolly
vrijdag 12 januari, 21u00, Café De Loge
Niall Connolly is een wereldburger. Een blik op zijn tourkalender en je begrijpt waarom. De Amerikaan met Ierse roots waarvan zijn grootouders niet op de Titanic zaten, is een aanrader. De singer songwriter verloochent in zijn muziek zijn afkomtst niet en zo hoor je af te en toe een folky deuntje. De talentvolle muzikant palmt zowel grote zalen als kleine cafés zonder moeite in. Ongetwijfelt ook café de Loge!
meer info

Oe ist, figurentheater (Ultima Thule)
zaterdag 13 januari, 20u en zondag 14 januari, 15u, Minard

Breekbaar figurentheater dit weekend in de Minard. Ultima Thule met onder meer Kurt Defrancq brengt het verhaal van een zoon en een vader. Over willen praten maar het toch niet kunnen. Door en door Vlaams. Misschien kunnen vader en zoon een stapje zetten door samen naar deze voorstelling te trekken. Voor een publiek van 12 jaar tot 102 jaar.
meer info

Nieuwjaarsbal
zaterdag 13 januari, 19u, Opera Gent

Voor het overgrote deel van deze cultuuragenda hoeft u geen vestimentair kunst- en vliegwerk uit de kast te halen. Voor het Nieuwjaarsbal in de opera liggen de zaken echter anders. Geen little black dress en geen casual friday outfit. De dresscode van het bal luidt namelijk: "Frankrijk 1660-1715". U heeft nog enkele dagen de tijd om uw huiswerk te maken. De extravagante Lullyzaal en de live muziek door een barokensemble doen de rest.
meer info

Maximus
zondag 14 januari, 22u00, Café Charlatan, gratis

Perfect om de receptie van de Stad af te sluiten! Maximus is een singer/songwriter op bas en contrabas. Yannick Uyttenhove speelde bij Luka Bloom, Garland Jeffreys, Novastar en Trixie Whitey, maar bracht zelf al 2 eigen albums uit. Maar liefst 6 singles haalden hiervan airplay op Radio 1, Radio 2 en Studio Brussel. Na een tweejarige theatertournee met sportpresentator Karl Vannieuwkerke, trok de bassist naar zijn familie in Canada om er nieuwe songs in te blikken. Dit resulteerde in de EP Maple Leaf Sessions, die in november 2016 werd gereleased. 
Ondertussen startten er een hele reeks unieke soloconcerten: op het podium enkel een bas, een contrabas, een footboard en een loopstation. En songs. Geestige songs. Over de magie van verleiding, over Sabrina van Boys Boys Boys tot de welbesproken liefde van een lesbische kat, en ja zelfs een odelied aan de Tour de France! Music met een smile en gezonde knipoog. 
meer info

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio