Gouden medailles voor bieren Seizoensbrouwerij Vandewalle

Gouden medailles voor bieren Seizoensbrouwerij Vandewalle

De bieren ‘Reninge Oud Bruin’ en ‘Reninge Krieken Rood’ kregen een gouden medaille op het Beer Awards Digitaal Festival in Gent. Op de foto Bert Mattys van het team Beer Awards digitaal festival en brouwer Chris Vandewalle van de Seizoensbrouwerij Vandewalle. Foto: Karel Dendauw

Lo-Reninge - Seizoensbrouwerij Vandewalle uit Reninge sleepte op de prijsuitreiking van het Beer Awards Digitaal Festival in Gent twee gouden medailles in de wacht.

In de categorie 'spontaan en gemengd donker' was er goud voor Reninge Oud Bruin en in de categorie 'fruitbieren' voor Reninge Krieken Rood. "De gouden medailles zijn een serieuze opsteker voor de bieren die wij met onze brouwerij op ambachtelijke wijze produceren", zegt brouwer Chris Vandewalle. "Deze bierstijlen hebben ook echt hun roots in het verleden van de Westhoek en waren voor de Eerste Wereldoorlog ook typisch voor onze regio. In het bijzonder ons fruitbier, wat je eerder in andere regio’s van het land zou verwachten. Voor de Eerste Wereldoorlog waren in onze streek heel wat grote boomgaarden aanwezig. Kortom, de landbouwers en de telers deden iets met hun vruchten.”

In Lo-Reninge werd door brouwer Rouzee tot in 1962 kriekbier gebrouwen. “Wij hebben deze traditie opgepikt en zetten deze opnieuw verder, met heel veel respect voor brouwwijze”, zegt Chris Vandewalle. “Onze eigen productie van Reninge Krieken Rood werd opgestart in 2013 en kwam in 2014 voor het eerst op de markt. Reninge Krieken Rood is een artisanaal fruitbier op basis van Veurnse Kelleries krieken en heeft een alcoholgehalte van 7%. Het bier rust 14 maanden op eiken vaten en heeft een dieprode toets van krieken met een fijnzurige en complexe afdronk. Op dit moment verwerken we het kriekbier voor komende zomer 2018. “

Reninge Oud Bruin viel al voor de tweede keer in de prijzen, want ook vorig jaar sleepte het een gouden medaille in de wacht. “Dat bier wordt gebrouwen volgens de traditie van het ‘Vlaams Oud Bruin’ en heeft een alcoholpercentage van 6%”, geeft Chris Vandewalle een woordje uitleg. “Dit bier is versneden met een bruin bier dat ruim twaalf maanden op eikenhouten vaten heeft gerust. De rijping op eikenhouten vat en de ‘gemengde’ hergisting op fles geeft aan het bier een complexe, intense en fijnzurige smaak. Bij de botteling wordt het bier versneden met jong bruin bier. Het is uitgerekend 111 jaar geleden dat er in Oostende een gouden medaille werd toegekend aan het Oud Bruin, dat toen werd gemaakt door brouwerij Croigny in Lo. De productie van het oud bruin werd trouwens voor de Eerste Wereldoorlog al door Lo-Reningse brouwers in stand gehouden.”

Enkele dagen geleden kregen de bieren van Seizoensbrouwerij Vandewalle ook het gouden logo 'Belgische hop' van de vzw Hop uit Poperinge toegekend. “Omdat al onze bieren gebrouwen worden met 100 % Poperingse hop”, legt Chris Vandewalle uit waarom ze voortaan het gouden logo ‘Belgische hop’ mogen gebruiken. “We verkregen reeds in 2012 het logo ‘Belgische hop’. We streven er naar om zoveel mogelijk streekeigen producten te gebruiken. Dit maakt onze bieren dan ook 100% West-Vlaams en streekgebonden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio