Meest succesvolle Spinrag-editie ooit!

Kortrijk - De 16de editie van het kinderkunstenfestival Spinrag heeft met 10.050 bezoekers een record gebroken. Nog nooit hebben zoveel gezinnen Spinrag beleefd. Tijdens de krokusvakantie was in Kortrijk een figuurlijk creatief spinnenweb gespannen boordevol voorstellingen, films, ateliers en kunst op kindermaat. Vanaf zondag start een nieuwe groep kinderen tussen 8 en 13 jaar aan een nieuw theatertraject en tijdens de zomer is er een groot Spinragkamp in Schouwburg Kortrijk. De volgende festivaleditie vindt plaats in de krokusvakantie van 2019 (1 maart – 10 maart 19).

Films winnen aan populariteit

Er zijn 3.447 tickets verkocht voor één van de podiumvoorstellingen tijdens Spinrag. 15 voorstellingen waren volledig uitverkocht. Ruim 1.500 kinderen (en hun ouders) pikten een film mee in de Budascoop. Dat is een gigantische sprong vooruit in vergelijking met vorige edities. De samenwerking tussen Spinrag en JEF-festival is een meerwaarde voor het Kortrijkse publiek.

De Diglos, het kloppend creatief hart op het Schouwburgplein hebben veel kunstwerkjes opgeleverd. Tellen was letterlijk niet mogelijk. Alle kunstwerken werden aan een slinger gehangen. Van in de voorhal tot helemaal in de foyer van Schouwburg Kortrijk kon je de honderden werken bezichtigen.

In de stad waren er randactiviteiten die vrij toegankelijk waren. DJ Frietmachine op de Grote Markt en Trip Tout Petit in de Gotische Zaal van het Stadhuis waren populair en succesvol.

Zo goed als alle ateliers en workshops verspreid over de stad waren uitverkocht.

De Wandelzoektocht door de stad was ook deze editie heel succesvol. Zo goed als alle 1000 gratis wandelkaarten waren in een mum van tijd de deur uit. Met de winkelwandelzoektocht zijn verschillende prijzen te winnen. Deze zijn allemaal geschonken door de handelaren die hun vitrine ter beschikking stelden tijdens de zoektocht. Er zijn 217 juiste antwoorden binnengekomen. De winnaars krijgen eerstdaags een bericht.

Schepen van cultuur An Vandersteene(N-VA): "Net als vorige editie hebben we een mix gemaakt tussen betalende en niet-betalende voorstellingen. Er zijn ook twee UiTpasactie geweest waarbij je voor 5 UiTpaspunten een Spinragvoorstelling kon meepikken. Uiteraard zijn er tal van vrij toegankelijke activiteiten die van Spinrag een echt ervaringsfestival maken."

Voor de tweede maal experimenteerde Schouwburg Kortrijk met een livestream-experiment. De kinderen in de kinderafdeling van az groeninge hebben zo een Spinragvoorstelling meegepikt. Het livestreamexperiment stimuleert zo ook de échte theaterervaring.

Spinrag vindt niet alleen plaats tijdens de krokusvakantie. Vanaf zondag start een tweede groep kinderen tussen 8 en 13 jaar aan een intens podiumtraject onder de leiding van Wim De Winne van Nevski Prospekt. De eerste creatie van het zogenaamde SP.AT-traject heeft alle verwachtingen overtroffen. Tijdens Sinksen 2018 ontdek je het resultaat van dit theatertraject.

Onder het motto ‘Spinrag zomert’ bezetten 60 kinderen de laatste week van augustus samen met een ploeg van docenten, makers en kunstenaars een hele week Schouwburg Kortrijk. De kinderen krijgen opdrachten waarmee ze, onder begeleiding van professionals, zelf aan de slag gaan. Ze steken zelf kunstwerkjes, liedjes, choreografieën, kleine dialoogjes, … in elkaar. Hun eigen talenten en creativiteit staan voorop. Na een week keihard werken voeren de deelnemers het publiek op de slotdag mee om hen te verwonderen met kleine, intieme of grote dynamische acts. De inschrijvingen starten op vrijdag 23 februari vanaf 20 uur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio