'Bestorming' Gravensteen verstoord door rechtse studentenclub

Rechtse studenten verstoren mensenrechtenmanifestatie aan Gravensteen Foto: tsa

Gent - Aan het Gravensteen in Gent hielden burgers gisterenmiddag een symbolische bestorming, tegen de Europese asielpolitiek. Tijdens een tegenactie van de rechtse studentenclub Schild en Vrienden werd een spandoek vernield.

Een honderdtal burgers met kinderen verzamelden zich gisteren aan het Gravensteen voor een ludieke 'bestorming'. Daarmee wilden ze pleiten voor een humaner vluchtelingenbeleid. Maar de politie moest ingrijpen toen de Gentse studentenclub Schild en Vrienden een vlag met daarop de tekst "Europe can be different" naar beneden haalde en het even tot spanningen kwam met omstaanders. Even daarvoor hadden ze nog het spandoek "Zekere grenzen, zekere toekomst" bovengehaald. Even was er een kat-en-muisspelletje met de politie en er werden enkele leuzen gescandeerd maar het kwam uiteindelijk niet tot een handgemeen.

De organisatoren reageerden ontgoocheld. "Deze tegenactie kwam onverwachts", zegt Marjolein Moreaux van GentInsight, de burgerbeweging die samen met Cirq en Belmundo het evenement trok. "Dit is een actie voor en door burgers met kinderen. We willen op een ludieke manier mensen het gevoel geven hoe het is om vluchteling te zijn. Om ergens binnen te geraken zonder resultaat."

Na de opstootjes kon het evenement weer doorgaan. De vlag "Europe can be differrent" werd weer gehesen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio