Stad steunt CurieuzeNeuzen Vlaanderen

Kortrijk - De stad Kortrijk roept haar inwoners op tot deelname aan het klimaatonderzoek CurieuzeNeuzen. De stad betaalt ook de inschrijvingskost van de geselecteerde deelnemers.

CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een wetenschappelijk onderzoek waarbij de bevolking de handen uit de mouwen steekt. Onder de leiding van professionele wetenschappers verzamelen inwoners data over luchtkwaliteit. Zo helpen ze mee om een uitdagend wetenschappelijk probleem op te lossen. De bedoeling is om de luchtkwaliteit over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland.

Om goede meetresultaten te bekomen, zijn nauwkeurigheid en zorgvuldigheid van groot belang. CurieuzeNeuzen Vlaanderen gebruikt een gestandaardiseerde meetopstelling die eenvoudig is en toch zeer betrouwbare data oplevert. 20.000 gezinnen, verenigingen, bedrijven en scholen krijgen de kans om de luchtkwaliteit te meten. Dit gebeurt door een eenvoudige meetopstelling op te hangen aan een raam van hun woning, appartement of gebouw. Gedurende de volledige maand mei wordt de concentratie van stikstofdioxide (NO2) in de lucht gemeten.

Inwoners van de stad Kortrijk die zich inschrijven en geselecteerd worden, hoeven de 10 euro niet op zich te nemen. De stad Kortrijk wil zich duidelijk profileren als klimaatstad en de deelnemers aan dit onderzoek hiervoor danken. Momenteel zijn er al 450 inschrijvingen voor de stad Kortrijk. De onderzoekers zullen tot 250 locaties selecteren na 20 maart. 

Bert Herrewyn, schepen van klimaat: "Er zijn gebieden die nog niet gedekt zijn. Ik roep iedereen op om deel te nemen zodat we voldoende metingen hebben over het ganse grondgebied van Kortrijk."

CurieuzeNeuzen is een initiatief van Universiteit Antwerpen, de Vlaamse milieumaatschappij en De Standaard.  Inschrijven kan nog tot en met dinsdag 20 maart.

Meer info: www.curieuzeneuzen.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio