Baloji stelt nieuwe plaat voor in NTG: 'Dit album gaat over liefde'

De Belgisch-Congolese rapper Baloji stelde gisteren zijn nieuwste album '139 Avenue Kaniama' voor. Het adres waar hij in Lubumbashi zijn biologische moeder na lange tijd terugvond. De schijnbaar vrolijke grooves van Baloji deden meteen het balkon van het NTG dansen.

Baloji speelde maar een vijftal songs van zijn nieuwe plaat. Na twee oudere liedjes waarbij hij direct het overwegende blanke publiek al aan het dansen kreeg, kwam 'Bipolaire / Les Noirs'. Zoals vele songs van Baloji dekt de muziek de lading niet. Echt een beetje bipolaire dus. Na enkele maten zong het publiek jolig 'Bipolaire' mee, terwijl de tekst wat zwaarmoediger is. Baloji bezingt er de uitbuiting van naïeve jonge muzikanten door de grote platenmaatschappijen. In zijn muziek zit er veel woede en verontwaardiging, maar altijd met de glimlach gebracht.

Live Hip Hop
Baloji maakte het NTG instant gelukkig. Het is bijwijlen wel eens leuk om een rapper te zien die niet om de haverklap checkt of zijn kruis er nog hangt. Nee, Baloji got the moves! Met dat ranke lijf in een zwart pak en dito hoed danste hij onvermoeibaar door.  En hoera! Voor één keer krijgen we hiphop zonder deejay maar met een live band. Er zat hier en daar nog wat zand in de machine en de startbatterij van sommige nummers schreeuwde om een herkansing. Maar dat vergaven we hem met een glimlach van oor tot oor.

Papa Dizzy
In dat mooie gezelschap zat ook good old Dizzy Madnjeku die nog altijd Baloji's songs opfleurt met zijn frisse rumbariffs. Papa Dizzy werkte in België onder andere met Zap Mama, Stromae en Milow samen. Hij is niet meer zo goed te been en zat daarom rustig neer, maar vingervlug is hij wel nog. Toen het uberschattige dochtertje van Baloji even op het poidum bewees dat dansen in het bloed zit, stond Papa Dizzy recht, smeet zijn gitaar in zijn nek en plukte zijn snaren rustig verder. 

Eeuwige bis
Na een groot uur hiphop, funk en urban grooves vuurde Baloji nog het energieke 'L'Hiver Indien' en de meezinger 'Tout ceci ne vous rendra pas le Congo' af op het immer dansende publiek. Die laatste werd minutenlang gerekt waardoor de schwung dreigde te vervliegen. Baloji gaf net voor de bisnummer in een vlaag van eerlijkheid toe dat hij na acht jaar in Gent te wonen, hij er nog altijd niet goed aardt. "Het verschil met Luik is gewoon té groot". 


Setlist`

F.I.N.I (64 bits et Malachite)
Unité et Litre (64 bits et Malachite)
Bipolaire - Les Noirs (139 Avenue Kaniama)
Tropisme (139 Avenue Kaniama)
Peau de chagrin - Blue de nuit (139 Avenue Kaniama)
Nakuenda (Hotel Impala)
Soleil de volt (139 Avenue Kaniama)
Spoiler (64 bits et Malachite)
Congo Eza Ya Biso (Le Secours Populaire)
Ensemble (Wesh) (139 Avenue Kaniama)

Bis 1. L'Hiver Indien
Bis 2. Tout ceci ne vous rendra pas le Congo (Hotel Impala)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio