STUFF. invites en toont zich een perfecte gastheer

Ongegeneerd sleurde de Gentse avant-gardeband STUFF. zaterdagavond de Vooruit mee in een muzikaal verhaal dat bol stond van de wendingen. Waren we net tevreden over ons danspasje bij wat old school hiphop, dan kletste de band er onverwacht wat funk of electro bovenop. STUFF. is de lolly die je altijd nét niet krijgt. STUFF. speelt met je voeten.

STUFF. die vorig jaar het goed onthaalde album 'Old Dreams, New Planets' uitbracht, kreeg de kans om hun ideale affiche samen te stellen. Na een Brusselse en Antwerpse avond kwam STUFF. terug naar huis en passeerde nog eens in de Vooruit met wat vrienden in hun kielzog. Na de synths van Gentse band 'GeRoeZeMoes' was het twee uur wachten op STUFF.  Honger is de beste saus, maar regelmatig eten is veel gezonder.  

Zo weerklonken even na middernacht kosmische walvisgeluiden plots overmeesterd door wrange ritmes en haakse melodieën. Hortend spuwden de vijf muzikanten van headliner STUFF. klanken uit alsof ze op slechte batterijen draaiden.

STUFF. heeft de gezelligheid van een huiskamer: DJ, bassist, toetsenist en blazer scharen zich altijd lekker rond de drum van drummend opperhoofd Lander Geyselinck. Maar ze breken algauw de hele living af om er een feestje te bouwen. 

Het is een zoektocht wie welke sound produceert. Het electronic wind in instrument van Andrew Claeys, precies een sci-fi klarinet, laveert tussen een jazzy R2D2 en een keytar op steroïden. De bas van Dries Laheye heeft een identiteitscrisis wanneer hij tijdens een solo de sound van een synth steelt. Genialiteit staat centraal in dit experimenteel jazz-kwintet. Geen wonder dat Ghyselinck de Vlaamse Cultuurprijs Muziek won.

Moest er een eenheid voor party feeling bestaan, dan steeg die gaandeweg het optreden tot een absoluut maximum. De electronummers werden opgespaard tot het einde van het concert. Cimbaalgewijs jaagde Gyselinck tussen twee nummers het tempo in de lucht. STUFF inviteerde ook songs van andere bands in hun set. Het swingende 'Airglow Fires' van Lone kreeg verschillende variaties te verwerken. Tot aan de hemelse versie van ‘Bubble bath’, een electrohitje van ‘The Swiss’, werd er niet gepauzeerd. STUFF. ziet het geheel als een DJ-set en mixt hun eigen songs live aan elkaar.

Scratchwonder ‘Mixmonster Menno’ raasde mee met een zak samples die hij vakkundig over de nummers strooit.  STUFF. speelde een uur lang en eindigde snoeihard met het deephouse clubby ’Galapagos’ dat op het einde implodeerde tot een bijna geluidsloze bas die de mastiek uit de raamkozijnen joeg. ‘Natuurlijk’, zei Gyselinck voor het inzetten van bissnummer Fulina en roffelde nog enkele minuten de ziel uit zijn lijf.  STUFF. had het publiek niet mee zoals op een zomerfestival. Neen, STUFF. was béter dan het publiek. Het wordt tijd dat het zomer is!

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio