Maatregelen bij hobby-pluimveehouders

Maatregelen bij hobby-pluimveehouders

Kippen verhandelen bij hobbyisten is nu verboden. Foto: Koen Van Waesberghe

Wachtebeke / Zelzate - Naar aanleiding van de ziekte van Newcastle bij pluimvee gelden ook in de politiezone Puyenbroeck enkele maatregelen. Deze zijn geldig voor één maand.

Vorige vrijdag heeft het federaal voedselagentschap tijdelijke maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte van Newcastle een halt toe te roepen. Het is heel besmettelijke virusziekte -de symptomen komen overeen met de vogelpest- die wordt veroorzaakt door een virus waarvan verschillende stammen bestaan. De symptomen zijn, afhankelijk van de stam, ademhalingsproblemen, spijsverteringsstoornissen, verminderde eetlust, sufheid, verminderde leg. Voor de mens bestaat er geen gevaar, de consumptie van eieren, pluimveevlees en -producten vormt dan ook geen probleem. 

“De maatregelen die nu getroffen worden om de ziekte in te perken houden in dat de hobbykweker geen pluimvee mag overdragen. Hij mag geen kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, duiven, … verkopen, afstaan of uitwisselen”, staat te lezen op de Facebook-pagina van de lokale politiezone Puyenbroeck. Verder is er ook een verbod om met deze dieren deel te nemen aan markten, tentoonstellingen, beurzen, prijskampen, …

De maatregelen gelden tot eind juli en zijn van kracht op elke niet-professionele houder van één of meer stuks pluimvee. Bijvoorbeeld mensen die dit in de tuin houden om hun groenafval te composteren en tegelijk te genieten van een kakelvers eitje.

Meer info over de ziekte kun je vinden op de site van het federaal voedselagentschap.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio