Veertig jaar persfotografie, kalligrafie en andere kunst in Patria

Veertig jaar persfotografie, kalligrafie en andere kunst in Patria

PATRIA Foto: vkk

Kortrijk - In de Patria, Grote Markt 19 in Kortrijk, organiseert de Kortrijkse pers onder de noemer Patri-Art een tentoonstelling met werk van persfotograaf Patrick Holderbeke. Hij brengt er zijn jubileumtentoonstelling '40 jaar Foto HOL'. Je krijgt een beeld van veertig jaar fotowerk voor onder meer Het Nieuwsblad en tal van andere media.

Er is ook recyclagekunst van Joke Maes, je ziet bronzen beelden van Mie Bogaerts en kalligrafie van An Vanhentenrijk. Vanhentenrijk is de enige die niet van Kortrijk is. De expo is te zien op de zaterdagen 15 en 22 september van 14 tot 18 uur, op vrijdag 21 september van 18 tot 21 uur en op de zondagen 16 en 23 september van 11 tot 18 uur. Tijdens autovrije zondag 16 september is de Patria niet bereikbaar met de auto.

Joris Denoo over de kunstenaars:

Joke Maes recycleert. Zij gooit niets weg, integendeel: ze promoveert het totdat en zodat het herbekeken kan worden. Ze houdt van zeer kleine dingen en dissecteert graag. Uw oude zaklamp waarmee u uw licht over duistere zaken liet schijnen, het wijzertje van een horloge, een futiel onderdeeltje van een paraplu, het haakje van een beha, uw kale tennisbal waar u ettelijke aces mee sloeg of uw blingbling geluksamulet uit uw vorig leven zouden dus best wel in een verse verschijning en opperste conditie in haar oeuvre kunnen opduiken en figureren – met een optie op eeuwigheid, want het is kunst geworden.

Mijn bewondering voor kalligrafie is groot, hoewel mijn eigen letters allang verminkt zijn, zoals op doktersbriefjes. Kalligrafie is een heel speciaal erfgoed. An Vanhentenrijk bedrijft de schrijfkunst en de letterkunde met veerkracht en penvastheid. En met verve. Zij is op dit domein gerenommeerd. Zij is – vergeef mij de oneerbiedige en voor-de-hand-liggende woordspeling – een zeer gewaardeerd lettertype. Ik citeer even uit haar webstek: ‘Voor haar is kalligrafie/schriftkunst tekenen en schilderen met letters. Soms heel precies, andere keren ruw en nonchalant. Experimenteren, zoeken naar nieuwe toepassingen, nieuwe lettervormen, tekens en texturen op papier, canvas, glas of hout.

De middelen die Mie Bogaerts gebruikt om haar bronzen doelen te bereiken, zijn ingewikkeld en complex. Het is niet eenvoudig om tot zulke resultaten te komen. Het betreft hevig en intens werk. Ze doet zelfs een beroep op haar pa, die ook letterlijk haar werk-in-opbouw ondersteunt door statieven en sokkels en allerlei andere schragende dingen te ontwerpen. Mie en haar pa matchen. Hij speelt dus een ondersteunende hoofdrol in haar werk. Over hoofden gesproken: de lichaamstaal van de figuren is zo duidelijk en spreekt zo vanzelf dat uitleg via mimiek of zelfs vorm niet eens hoeft. De kopzorgen ontbreken. Er is geen hoofdplaatje met verduidelijking nodig: de hoofden (vierkant, of ruitvorm – de ruit als vierkant in topconditie) blijven oningevuld.

En dan is er Patrick Holderbeke. Sluitertijd. Een blik. Een klik. Patrick Holderbeke zijn indiaanse naam luidt ongetwijfeld Arendsoog. Hij vereeuwigt ook, als een echte indiaan. Op z’n West-Vlaams gezegd en geschreven: hij kiekt als geen ander. Hij maakt kiekjes. Maar dat is een veel te licht bevonden woord voor zijn werk, want het rijmt met kliekjes. En de heer Kiek is al een tijdlang dood. Patrick, een icoon in de Kortrijkse fotografie, en daarbuiten, heeft geschiedenis en aardrijkskunde bijeen geklikt en bijeen geflitst, bijna 40 jaar lang al. Een indrukwekkende fotosynthese. Zijn alziend oog heeft bij dag en bij nacht en bij onweer, gewoon weer, storm en ontij duizenden stills gemaakt uit de films van zovele levens, gebeurtenissen, werken en ondernemingen. Waarschijnlijk had hij nog ogen op zijn rug ook. Bij mijn voorstudies en opzoekingen in verband met Patrick zag ik ergens het hallucinante getal 93 000 thema’s/onderwerpen opduiken. De gigantische collectie van dit hele oeuvre zou een foto morgana genoemd kunnen worden: duizelingwekkend.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio