Bloed geven redt levens

Bloed geven redt levens

Foto: idh

Zelzate - Maandagavond is er een nieuwe bloedinzameling in Debbautshoek. Wegens de verbouwing van de raadzaal in het gemeentehuis gaat er geen bloedinzameling meer door in Zelzate-Oost.

“Als je bloed geeft, wordt ongeveer 450 ml (± 10% van je bloed) afgenomen, aangevuld met vijf staalbuisjes”, staat te lezen op de website van het Rode Kruis. “Je bloed wordt opgesplitst in rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Tegelijk wordt je donatie getest op hepatitis B en C, hiv en syfilis en tellen we het aantal rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Ook het hemoglobinegehalte of het hematocrietgehalte van je donatie wordt gemeten. Tot slot bepalen we ook je bloedgroep: je bloedgroep bepaalt aan wie je bloed kan geven en van wie je bloed kan krijgen.”

Iedere gezonde persoon tussen 18 en 70 jaar mag bloed geven. Je mag vier keer per jaar bloed geven met een minimum van zestig dagen tussen twee bloeddonates. Komende maandag, 17 september, kan je vanaf 17 uur terecht in de gemeenteschool ‘De Krekel’ in de Emiel Caluslaan, je kan er terecht tot 19.30 uur.

Wist je trouwens dat het Rode Kruis jaarlijks 265.000 bloeddonaties nodig heeft en dat 70% van de bevolking ooit in zijn leven bloed nodig heeft? Met één donatie kan je drie mensenlevens redden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio