Op zondag 16 september in Noordschote

Kapellen krijgen opfrisbeurt voor 95ste Kapellenommegang

Kapellen krijgen opfrisbeurt voor 95ste Kapellenommegang

Foto: if

Lo-Reninge - In Noordschote vindt op zondag 16 september om 14.30 uur de 95ste Kapellenommegang plaats. Naar aanleiding daarvan kregen de zeven kapellen van Onze Lieve Vrouw Smarten langs het traject een opknapbeurt.

“Jarenlang fristen Roger Vanisacker en Irene Vantoortelboom met veel liefde de kapelletjes op, maar wegens ziekte kunnen ze dat nu niet meer”, zegt Clara Notebaert. “We zijn hen heel dankbaar voor hun jarenlange inzet en nemen graag hun taak over. Elke kapel heeft voortaan ook een verantwoordelijke.”

De kapellenommegang gaat dit jaar voor de 95ste keer na elkaar uit. “Elke jaar wandelen zo’n honderd bedevaarders mee”, zegt Clara Notebaert. “Omdat sommige trouwe bedevaarders minder mobiel zijn, kunnen ze tijdens de ommegang in de kerk terecht voor een viering die wordt begeleid door een voorganger.”

De kapellenommegang in Noordschote ontstond na de Eerste Wereldoorlog. “De toenmalige pastoor E.H. Aloïs Tommelein zag het verdriet van de vele ouders en vrienden van soldaten die hier sneuvelden”, verduidelijkt Clara Notebaert. “Ze kwamen naar Noordschote om het stoffelijk overschot van hun geliefden te zoeken en te gedenken. Maar er was niets om even bij stil te staan en te rouwen. Alles was verwoest en omgewoeld. Noordschote was een puinhoop. Niets stond er nog recht. Er waren alleen nog bomkraters en puin.”

“In 1924 liet de pastoor met de steun van de bevolking 7 kapellen bouwen, met in ieder kapel één smart van Onze Lieve Vrouw”, gaat Clara verder. “De ommegang is 3,5 kilometer lang en maakt tussen de velden en heropgebouwde hoeven een wijde boog rond het dorp als blijvende herinnering aan de gruwel van WOI.”

De kapellenommegang start om 14.30 uur in de kerk van Noordschote en wordt voorgegaan door pastoor Johan Dekeyser en Marnick. “Iedereen is welkom”, besluit Clara.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio