Cultuuragenda: Levensvragen, al dan niet beantwoord door muzikanten en filosofen

Cultuuragenda: Levensvragen, al dan niet beantwoord door muzikanten en filosofen

Poltrock stelt deze debuutalbum voor. Foto: Poltrock

Gent - De enige manier om geen keuzestress te hebben is vertrouwen op de selectie van het cultureel aanbod die wij ook deze week voor u bijeensprokkelden. Ja, er zijn dagen dat er meer dan één concert of voorstelling is, maar dat is nu eenmaal eigen aan Gent. En er is bovenop muziek en theater ook nog ruimte om te filosoferen en te hopen op vrede. Graag Gedaan, zouden die van Uberdope zeggen. De uiteindelijke keuze is aan u.

Spaans krijt 2.0

maandag 5 november, Minard, 20 uur

Daan Hugaert en Dirk Tuypens waren jarenlang samen te zien in de succesvolle tv-reeks Witse. Hugaert is bij het publiek ook bekend als Eddy in Thuis. Met Spaans Krijt 2.0 schreven ze samen een tekst over de oorlog, vluchteling zijn, over solidariteit en menselijke warmte. Daan Hugaert brengt het verhaal op een pakkende manier op scene.

meer info

Poltrock
dinsdag 6 november, deuren 20.00u., Bar Mirwar

Hij is vooral (on)bekend als de pianowizard en sessiemuzikant (Hooverphonic, Triggerfinger, De Mens, Arid) maar hij heeft ook een soloproject. En wat voor één: na jaren experimenteren met klanken, analoge en modulaire synths, vintage elektromechanische piano’s, prepared piano's: elektronica in al zijn facetten, maakte hij meteen drie platen. Een trilogie: Mutes, Moods & Machines.  Zowel korte en intieme pianoschetsen (Mutes), als atmosferische en cinematografische soundscapes (Moods) en  zwaar geprepareerde en repetitieve piano’s met hypnotiserende electronica.(Machines). David Poltrock is ook de man die half augustus 123-piano mocht openspelen, aan het Sint-Pietersstation. In Bar Mirwaar krijgt hij meer tijd om u mee te slepen in zijn wereld.

meer info

Brendan Croker & Bruno Deneckere

woensdag 7 november, Hotsy Totsy Club, 21 uur

Het is lang niet de eerste keer dat deze twee heren van stand met elkaar optrekken. Ze zetten om de zoveel jaar wel eens een tourneetje op het getouw, en dat wordt altijd fel gesmaakt. Meestal spelen ze eerst een setje apart, al houden ze zich daarom niet zomaar bij hun eigen werk, en ze spelen uiteraard ook samen. Wij zagen en hoorden hen in 2010 in het ondertussen verdwenen café Den Hemel, maar ze kwamen daarna nog terug. En nu weer. Wij gaan alvast, Nu u ook nog. Voorsmaakje? Zo klonken de twee in Nevele, een jaar of 5 geleden.

 

meer info

 

Dans Dans
woensdag 7 november, 20.15u, Handelsbeurs


In 2012 bracht Dans Dans een titelloze debuutplaat uit op 500 exemplaren. Dat zijn ondertussen gegeerde collector's items. Nu komt de plaat opnieuw uit, en daarbij hoort een korte maar krachtige tournee met zowel de integrale plaat als een greep uit hun uitgebreid repertoire. Want er volgden nog drie langspelers, twee live-registraties en concerten op binnen- en buitenlandse festivals. Ook de rest van de wereld begint mee te luisteren naar de hitsige mix van psychedelische blues en garage jazz van Dans Dans.
meer info

The Boonx -  Album Release
donderdag 8 november, 21.00u., Café Missy Sippy, gratis

Nog een groep die in 2012 een eerste plaat uitbracht is The Boonx. De plaat kreeg in De Standaard een lovende kritiek en de recensent was nieuwsgierig om de groep live te zien. Ondertussen zijn de vijf kerels van The Boonx aan hun derde plaat toe: Facing the Music. Die stellen ze live voor in de roots- en bluesclub Missy Sippy. U kan het genre dus al een beetje raden. Bovenop eigen werk durven ze ook wel eens Van Morrisson en The Band coveren. En ze worden wel eens met Blue Blot vergeleken. Soul, pop en blues dus.

 meer info


Luka Bloom
donderdag 8 november, 20.15u., Handelsbeurs

 Zou Luka Bloom het zelf nog weten, hoe vaak hij al in de Handelsbeurs stond. Trouwe gast, telkens hij een nieuwe plaat heeft, komt hij wel eens langs. Ja, ze weten het nog: de vierde keer al. Bloom komt Refuge voorstellen: gemaakt in 2017 en het gaat over het leed in de wereld van vandaag en zijn vlucht in de muziek. Maar Bloom speelt meer dan zijn nieuwe plaat: ook ouder werk, en meestal zonder vooraf geprogrammeerde setlist.

meer info

Berlaen from Zulte
9 november, 20.00u, bij' de Vieze Gasten,

Sinds bassist Wouter Berlaen zich in 2011 van voornaam ontdeed om met eigen songs in onvervalst Zults dialect een stap naar voor te zetten op het podium, ging het sneller dan de man zelf had durven hopen.  Berlaen trekt nu met een groep naar de zalen. Denk niet zomaar: nog zo'n groep die het in het dialect doet. Berlaen is echt goed, en ook heel verstaanbaar. En zijn songs gaan over het leven.
meer info

Zonder U - MICH WALSCHAERT en INEKE NIJSSEN
vrijdag 9 november, 20.00u., Minard

“Zonder u” gaat over stom noodlottig toeval, over afscheid nemen, over loslaten. Over een koppel dat met hun speciaal gebouwde tweepersoons-mobilbike een jaar lang de wereld rondreist. Hij is dood, dat wel. Maar hij reist mee. Gewoon. Zwaar? Niet echt. Er zal gelachen worden. Veel. Maar ook geweend. Een beetje. Zo omschrijft de perstekst de muzikaal-cabareteske bij de strot pakkende tienervoorstelling van Ineke Nijssen en Mich Walschaerts.

meer info

Blow 3.0
vrijdag 9 november, 22.00u., zaal Charlatan

Twee saxofoons en een drumstel. Meer hebben de gemaskerde jongens van BLOW niet nodig om elk publiek op de knieën te krijgen. Zo basic de opstelling, zo doeltreffend. In de steeds groeiende digitalisering van live performance, springt BLOW er tussenuit. BLOW is pure, akoestische muziek.
Alles is echt, live, op het moment zelf, from the heart, en dat voelt het publiek. Stompende beats, repetitieve ritmes, improvisaties, wilde uitbarstingen: vier termen die niet alleen bij BLOW passen, maar ook bij de zaal waar ze spelen: die van de Charlatan. De groep is volop bezig met een nieuwe plaat en noemt zich vanaf nu BLOW 3.0
meer info

Gers Pardoel Bijzonder
vrijdag 9 november, 20.00u, Capitole

De Nederlandse rapper Gers Pardoel (Bagagedrager, Louise en andere) duikt – na zijn arenaconcerten dit voorjaar – het theater in. Zijn deelname aan Liefde Voor Muziek maakte hem bij een breder publiek bekend en hij vulde al twee keer de Lotto Arena. Nu kiest hij voor de intiemere sfeer.

Hij neemt het publiek mee voor een boeiende en intieme muzikale trip op vrijdag 9 november in Capitole Gent, zaterdag 10 november in Ethias Theater Hasselt en zaterdag 17 november in Stadsschouwburg Antwerpen.

meer info

Nacht van de Vrijdenkers

Zaterdag 10 november, 19 uur, Bijloke


Filosofiefestival Nacht van de Vrijdenker brengt toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland samen rond vragen die ertoe doen. Gerenommeerde filosofen, wetenschappers en opiniemakers gaan in op de belangrijkste uitdagingen en vraagstukken van onze tijd. Met Steven Pinker, Philipp Blom, Raymond Tallis, Alicja Gescinska, Peter-Paul Verbeek, Johan Braeckman, Katleen Gabriels, Ignaas Devisch, René Ten Bos, Julian Baggini, Susan Backmore, Jean Paul Van Bendegem, Caroline Pauwels, Jamila Channouf en nog veel meer. Alvast een aanrader voor wie zijn eigen mening wil toetsen aan die van iemand die geacht wordt er iets zinnigs te kunnen over vertellen.

meer info

Festival voor de vrede

zaterdag 10 en zondag 11 november, diverse locaties

Iedereen wil het, iedereen droomt er van, iedereen vindt dat het moet. Vrede. Nogal wat volwassenen en kinderen warmen zich deze week op  om op te treden tijdens het Festival voor de vrede. Scholen, kerken, pleinen,en andere locaties ontvangen koren, orkesten, dansers en goochelaars.
Groot slotevent in UFO met Dirk Brossé en co. 
meer info

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio