Deze pianist speelt alleen met rug naar publiek: "Eigenlijk heb ik achteruitkijkspiegels nodig"

Poltrock stelt drie debuutplaten voor in Bar Mirwaar Foto: Klaas Vandromme

Gent - U kent David Poltrock ongetwijfeld als de pianist die in The Voice hulpcoach was. Maar de Brusselaar treed uit de schaduw en brengt dit jaar liefst drie verschillende platen uit. Als solodebuut kan dat tellen. Een eerbetoon aan het instrument waarmee het voor hem allemaal begon: de piano. Wij gingen kijken in Bar Mirwaar.

Poltrock kun je gerust een muzikale matras noemen. Hij doet het praktisch met iedereen: Hooverphonic, Monza, Triggerfinger... Op het podium van Bar Mirwaar doet hij het solo, met zijn rug naar het publiek. Zo gluren we recht in de cockpit van kapitein Poltrock die zijn machine probleemloos bestuurt en alle knopjes als de beste weet staan. Hoewel: “Het is raar om zeggen,  maar voor dit soloproject ben ik best nerveus. In het begin van dit optreden had ik een paar keer een verkeerde knop mee”, aldus Poltrock. Niet dat zijn schip onbestuurbaar leek, maar de overgang van de verschillende nummers leek ons wat hobbelig. Maar op het eind van het concert waren we dat al lang vergeten.

Mutes, Moods en Machines
Poltrock schreef dit jaar drie platen. Wie doet hem dat na? Op Mutes horen we rustige pianomuziek, zeg maar Eric Satie ontmoet Wim Mertens. Sferische filmmuziek vult de tweede plaat Moods.  Machines, het derde album in rij, leverde Poltrock al de bijnaam van de Belgische Jon Hopkins (een Engelse grote meneer in de elektronische muziek) op. 

Spreidstand 
Poltrock brengt een shuffle uit zijn drie nieuwe platen en dat wringt soms lekker. Het ene moment tokkelt hij op de buffetpiano relaxerende variaties op de eerste plaat Mutes.  En plots smijt hij er een slepende beat op die het publiek in Bar Mirwaar lichtjes doet meedansen. En dat allemaal in een handige spreidstand.  Met zijn rechterhand nog altijd verder spelend op de buffetpiano terwijl hij links knoppen en synthesizers bedient. “Eigenlijk zou ik achteruitkijkspiegels moeten hebben. Want het is de bedoeling dat ik het publiek goed aanvoel en mijn setlist aanpas aan de vibes die ik opvang. Dit is pas het derde concert dat ik speel. Ik voel dat het alsmaar beter zal gaan", aldus Poltrock.

Airco
Poltrock treedt met deze geslaagde drievoudige stijloefening uit zijn comfortzone. Terwijl hij mediteert op de piano vindt hij toch de tijd om aan duizend knoppen te draaien alsof hij de juiste radiofrequentie zoekt. Alles kraakt en piept op de achtergrond mee. “In mijn studio houd ik niet van de 'stilte' van de piano en daarom voeg ik die kleine geluidjes toe. Hier in Bar Mirwaar hoeft dit eigenlijk niet, want de airco zorgde al voor een constant gebrom op de achtergrond. Ik voel me hier echt op mijn gemak”, zegt Poltrock. Wel David, wij ook.

Tristan
Nog een woordje over het voorprogramma Tristan: de perfecte voorzet voor Poltrock. Gezegend met een gouden stem pakt Isolde Van den Bulcke melodieus uit zoals de Ijslandse zangeres Björk.  Haar nummers zijn zorgvuldig gecomponeerd en doorspekt met mooie ritmes. Iets wat haar lief Lander Gyselinck (Frontman/drummer van STUFF.) wel wist te te appreciëren vanuit het publiek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio