Brent wie? Brent Meuleman wordt de nieuwe burgemeester

Brent wie? Brent Meuleman wordt de nieuwe burgemeester

Brent Meuleman, de nieuwe burgemeester, hier in drie gedaantes. Binnenkort wordt hij papa. Foto: if

Zelzate - De kogel is door de kerk, Brent Meuleman wordt de nieuwe burgemeester van Zelzate. Hij volgt daarmee Frank Bruggeman op die door het nieuw SP.A/PVDA bestuur naar de oppositiebanken wordt verwezen. Meuleman is dertig, komt uit een arbeidersgezin en wordt door iedereen bejubeld om zijn ‘gewoon zijn’

Sinds de verkiezingen van 14 oktober zijn er gesprekken aan de gang tussen de SP.A (zeven zetels) en de PVDA (zes zetels). Vier weken na de stembusgang maakten beide partijen bekend dat ze de volgende zes jaar Zelzate zullen besturen met Brent Meuleman als burgemeester. De lijsttrekker van de socialisten kreeg op 14 oktober 1.334 voorkeurstemmen, 23 stemmen meer dan Frank Bruggeman (VLD-SD) en 366 stemmen meer dan Geert Asman (PVDA).

Maar wie is Brent Meuleman? De man woont samen met Jasmine Hacquaert en wordt binnenkort papa. Hij begon als communicatieambtenaar bij het gemeentebestuur tot hij kon overstappen naar het onderwijs waar hij leerkracht Engels/Zedenlaar werd, tussendoor werkte hij ook één jaar als arbeider bij de oliefabriek van BP in het Gentse Terdonk. Momenteel geeft hij les aan de middenschool en het atheneum van het rijksonderwijs in Zelzate.

Wij gingen ten rade bij drie personen die meer weten over Brent. Tom Robbersscheuten is een ex-leerkracht van hem, Koen Standaert is zijn huidige directeur bij het gemeenschapsonderwijs en Dirk Meuleman is vader van…

"Van Brent zouden we nog horen, zei men ons in de derde kleuterklas"

Brent Meuleman is de jongste van drie kinderen van Dirk Meuleman en Vera Herry. Quint is zijn oudere broer, Kirsten is zijn oudere zus. Vader was werkzaam als arbeider bij Sidmar, het huidige ArcelorMittal Gent, Vera is nog steeds kinderbegeleidster in de crèche van het OCMW. De jongeman ging naar de lagere school in de gemeenteschool De Krekel, ging naar de middenschool en het atheneum in Zelzate. Hij behaalde zijn diploma leerkracht aan de HO Gent, campus Ledeganck.

‘We herinneren ons nog levendig hoe juf Ria uit de kleuterschool ons zei dat Brent een specialleke was waar we nog gingen van horen”, zegt vader Dirk. “Brent was een heel gewoon kind zoals duizend in een dozijn maar probeerde wel regelmatig te antwoorden; het moeilijkste was voor ons dat dit altijd zo geargumenteerd was dat we regelmatig met de mond vol tanden stonden”, vult moeder Vera aan. Brent is altijd de doodgewone jongen gebleven en het feit dat hij het nu tot burgemeester schopt is toch iets waar we als vader en moeder heel trots op zijn.”

"Vanaf 15 oktober ben ik stilletjes op zoek gegaan naar een opvolger voor Brent"

Ook Tom Robbersscheuten, ex-leerkracht van hem in het zesde leerjaar, herinnert Meuleman zich levendig: ‘Ik had alle soorten leerlingen maar Brent was een jongen die alles in vraag stelde, niet om een mens op stang te jagen maar toen al had hij door dat alles rechtvaardig, goed voor de leerlingen of heel erg leuk om te doen moest zijn. Als die voorwaarden waren voldaan droop het enthousiasme van Brent en kon je hem als elfjarige laten gaan. Toen al wist je, die wordt leider’. ‘Meuleman was toen als die super-enthousiasteling, hij was toen al pienter genoeg om aan te voelen wat rechtvaardigheid echt betekende en de dagen bovendien wist te doorspekken met humor.

Koen Standaert heeft het over een super-enthousiaste collega. “Brent is zo iemand waar je steeds kan op vertrouwen, een man die zich niet verheven voelt als leerkracht boven de leerlingen maar meer reageert als één van de groep. Ik herinner mij een feit dat hij les gaf in het vierde beroeps. Hoe hij daar met die gasten omging, dat was niet van leerkracht/leerling, maar als man die de leerlingen iets ging bijbrengen. Ook aan de solidariteitsactie waar we in februari 2015 aan meededen ten voordele van een Koerdisch gezin van Vaman en Yasser op MSGO! trok Brent mee de kar. Eigenlijk ben ik sinds 15 oktober al in alle stilte op zoek naar een opvolger voor een leerkracht Zedenleer/Wiskunde”, zegt de directeur nog.

Benoeming burgemeester voor 1 januari

Wanneer Meuleman zal beëdigd worden als nieuwe burgemeester is nog niet geweten. "Wegens de problemen met de benoeming van de nieuwe gouverneur is het ook voor ons nog koffiedik kijken", zegt Rudy Van Cronenburg, "maar uiteraard moet dit voor 1 januari 2019 gebeurd zijn", aldus nog zijn collega van Wachtebeke

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio