Cultuuragenda: Een zwarte zwaan in de Handelsbeurs

Cultuuragenda: Een zwarte zwaan in de Handelsbeurs

Foto: Lady Linn

Gent - Opera, rock, wetenschap, prothesetheater, kleinkunst voor zover die term nog gebruikt wordt. Er is deze week in Gent weer een en ander te doen. En Lady Linn speelt vrijdag het releaseconcert van haar zopas verschenen vijfde cd Black Swan. Ze vulde daarvoor haar Magnificent Seven aan met nog eens evenveel muzikanten. En wat krijg je dan? Een bigband. Wie haar in die bezetting zag op Gent Jazz komt ongetwijfeld terug, want Lady Linn belooft dat ze in thuisstad Gent een extra lang concert zal spelen.


Stefan Dixon en Gerald Clark
maandag 19 november, 20.00u., Café Trefpunt, gratis

Stefan Dixon is een habitué in Gent en trad onder andere ook al op de Gentse Feesten op. De muziek van de Zuid-Afrikaan klinkt ons niet onbekend in de oren wanneer we zijn hitje Vir Nou Voor Nu met Klaas Delrue van Yevgueni horen. Hij zingt natuurlijk ook in het Afrikoans (voor Nederlandstaligen gemakkelijk te begrijpen)Zo coverde Dixon ooit Mia van Gorki in zijn moedertaal. Hij brengt zijn companion de route Gerald Clark mee. 
meer info

Wende + Billie Rodney
dinsdag 20 november, 20.15u. Balzaal Vooruit

De Nederlandse zangeres, actrice en theatermaakster Wende begon zo'n jaar geleden met een nieuw project, intrigerend 'MENS' getiteld. Het theaterconcert had als uitgangspunt één vraag: hoe ben ik mens tussen allemaal mensen, in een tijd waar we meer dan ooit teruggeworpen lijken op onszelf, onze angsten en ons onvermogen om grip te krijgen op wat er om ons heen gebeurt?

Wendes ogenschijnlijk simpele vraag zou tot duivels complexe antwoorden leiden. Tijdens haar zoektocht naar waarheden ging ze niet alleen te rade bij zichzelf, maar ook bij schrijvers als Typhoon,Joost Zwagerman en Dimitri Verhulst. Op basis van deze teksten creëerde ze een spraakmakend tijdsbeeld, met bloedspannende electrobeats en openhartige, breekbare liedjes. Die nummers werden dit jaar in muzikaal verder uitgewerkt en in plaatvorm gegoten, waardoor haar confronterende teksten en gedurfde elektronische sound rijker en urgenter klinken dan ooit.   

meer info

Satyagrah van Philip Glass

dinsdag 20 november, Vlaamse Opera, Gent

Niets dan lovende kritieken, vrijdagavond, na de première van Satyagrah, in de Vlaamse Opera. Satyagrah, of “de kracht van de waarheid”, is de leer van Mahatma Gandhi (1869-1948), die een geweldloze civiele weerstand tegen onrecht vooropstelt. Sidi Larbi Cherkaoui zorgt voor choreografie en regie, de dansers van Ballet Vlaanderen en Eastman en het  Koor van Opera Vlaanderen doen de rest. Goed voor een echt avondvullend programma van 3u30, met twee pauzes. In het Sanskriet, maar met boventiteling.

meer info....

woensdag 21 november

Luk De Bruyker en Koen Crucke, Minardschouwburg, 20 uur

Gent(s) gedicht - Gent(s) ge(be)zongen, zo betitelen de twee heren van stand die woensdag op de planken staan in de Minard hun eigen programma. Voor wie de Gentse Feestenvoorstelling miste, een gelegenheid om de achterstand in te halen. Een ode aan Gent in woord en muziek van ondermeer Maurice Maeterlinck, Willem Elsschot, Napoleon Destanberg, David Troch, Walter De Buck, Harry Vander Noot, Mustafa Avsar, Freek Neirynck…en nieuwe nummers van Zaki/Miguel Wiels, Dirk Musschoot/Bart Herman en Frank Van Laecke/Dirk Brossé. Luk en Koen krijgen de steun van vier rasmuzikanten.

meer info...

A Play Of Reality

donderdag 22 november, 20 uur, Theater Tinnenpot. Gratis

Een theaterstuk dat niet gespeeld wordt door acteurs, maar door mensen die wel iets gemeenschappelijk hebben: ze waren allen patiënt op de revalidatieafdeling van het UZGent en hebben allemaal een prothese. Ze maakten een pakkend stuk over hun ervaringen. Gratis, maar reserveren verplicht.

Meer info....

Le 77, Blu Samu
donderdag 22 november, deuren 20.00u., Zaal Charlatan

Le 77 maakt al langer het mooi weer vanuit Laken, en het  hiphopcollectief wordt al eens de opvolger van van Zwangere Guy genoemd. Daar heeft hun tweede plaat veel mee te maken. Tweede act: de Brusselse Blu Samu en die houdt niet van hokjesdenken. Blu Samu flirt  met nineties-soul, Caribische vibes, ongepolijste r&b en hitgevoelige pop. Kreeg in recensies al eens de benaming  'Belgische Laurynn Hill. Na Dour, Couleur Café en Boomtown staat ze nu in de Charlatan.

meer info

Griet Pauwels interviewt Esther Gerritsen

donderdag 22 novembern 12u30, bibliotheek De Krook, gratis

Esther Gerritsen (° 1972) werd geboren in Gendt bij Nijmegen. Gent met dt. Soms maakt een letter het verschil. Zij debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn, maar schreef eerder al theaterteksten. Met haar romans, waaronder De kleine miezerige god, Superduif, Dorst en Roxy, kwam ze telkens verrassend uit de hoek. Ze werd bekroond met de BNG Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs. In 2016 schreef Gerritsen het Boekenweekgeschenk. In 2018 verscheen haar zevende roman, De trooster, een knap gecomponeerd en actueel lijdensverhaal over de vriendschap tussen de conciërge van een klooster en een flamboyante politicus

 

Lady Linn & Her Magnificent Bigband (cd-release) / support: Esther & Fatou
vrijdag 23 november, 20.15u., Handelsbeurs

Al vijftien jaar lang verblijden Lady Linn en haar Magnificent Seven met retakes op swingnummers en soulvolle poppy songs. Tijd voor een feestelijke terugblik, met een uitbreiding naar bigband. Verwacht frisse arrangementen van oude én nieuwe nummers. Met Black Flower bracht Lady Linn zopas haar vijfde plaat uit, met big band dus. "Gent krijgt een extra lang concert" beloofde ze ons in een interview, eerder deze week "we brengen niet alleen de nieuwe plaat, maar ook ouder werk." Met bigband. Eind vorige week waarschuwde de Handelsbeurs dat het aantal resterende tickets beperkt geworden is. Niet wachten.
meer info

 

#Wooow18 Wetenschapsfestival

Zondag 25 november, vanaf 10 uur in Industriemuseum, Minnemeers en De Centrale

#Wooow18 is een gratis en wonderlijk Wetenschapsfestival. Wetenschap aanschouwelijk maken voor een breed publiek is één van de missies van het evenement dat nu al aan de zevende editie toe is. Op zondag 25 november laten tientallen wetenschappers van Arteveldehogeschool, HoGent, KU Leuven, LUCA School of Arts, Odisee en Universiteit Gent je proeven van hun onderzoek. Een volledig overzicht van alle activiteiten en een handig blokkenschema is hier terug te vinden.

Zondag 25 november, 20 uur, Capitole,

Rock the opera. Vrouwenstermmen coveren vijftig jaar rockhits

Pink Floyd (Shine On You Crazy Diamond, Another Brick In The Wall). Led Zeppelin –(Kashmir, Stairway To Heaven) Queen (We Are The Champions, The Show Must Go On) Deep Purple (Fireball, Smoke On The Water) U2 (With Or Without you, Where The Streets Have No Name). Schijnbaar onverenigbare uitersten uit de afgelopen 50 jaar rockmuziek, gebracht door drie vrouwenstemmen, begeleid door het Praags Philharmonisch orkest en de ex-drummer van Frank Zappa. Toert al een aantal jaar door Europa, nu voor het eerst in België.

meer info...

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio