Zelzaatse bib krijgt primeur in project van FARO

Zelzaatse bib krijgt primeur in project van FARO

Voor bibliothecaris Steven Tanghe was dit experiment een eyeopener op het gebied van welzijn Foto: if

Zelzate - De bibliotheek van Zelzate kreeg als enige in Vlaanderen de kans te participeren aan een pilootproject van FARO. Dit is een Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en werkt rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

Het project wil de bibliotheek als geborgen ontmoetingsplek profileren voor buurtbewoners om op verhaal te komen. Wie zijn of haar verhaal wou vertellen kon in de bib een reeks sessies bijwonen die hen begeleidde om een digitaal verhaal te creëren. Tijdens de eerste sessie maakten de deelnemers kennis met lokale verhalen en erfgoedobjecten, aangereikt door het Huis van Alijn, museum over het dagelijkse leven. 

Elke deelnemer koos een object om iets over zichzelf te vertellen aan de groep. In een volgende sessie brachten ze een object, foto of boek mee van thuis, dat voor hen van grote betekenis is. Nadien werkten ze hierrond hun eigen verhaal uit en capteerden dit op video of in een kunstwerk.

De deelnemers stellen hun digitaal verhaal en voorwerpen één maand lang tentoon in de bibliotheek tussen de boekenrekken en de leesruimtes. De bib speelt met dit traject in op haar ontmoetingsfunctie en de verbindende kracht van verhalen. De deelnemers waren niet meteen vaste bibliotheekbezoekers.

‘Dit experiment was voor mij een eyeopener om als bibliotheek rond welzijn te werken’, zegt bibliothecaris Steven Tanghe. ‘Het was op heel wat vlakken een zeer leerrijk traject’, vult FARO-medewerker Bart De Nil aan, ‘dit project zal samen met de deelnemers zal worden geëvalueerd en wordt zeker herhaald.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio