Tsar B stelt debuutalbum voor met de energie van drie gascentrales

Tsar B stelt debuutplaat voor in Centrale Foto: Klaas Vandromme

Gent - Violiste en zangeres Justine Bourgeus (24) aka Tsar B stelde gisterenavond haar debuutalbum 'The Games I Played' voor in de Centrale. Op die plaat verloochent ze haar voorliefde voor oosterse melodieën niet. Ze zingt sierlijk als een Perzisch tapijt over een landschap van snoeiharde, vierkante beats en een woestenij van effecten. En dat met de energie van drie gascentrales.

We kunnen er niet om heen. Bourgeus onderging een metamorfose. De ex-violiste van ’School is Cool’ stond gisteren met een torenhoog zelfvertrouwen en bilhoge gele botten op het podium. Ze kroop in de huid van de grootvorstelijke gedaante: Tsar B. Voorlopig kent het grote publiek haar van de zangeres die samen met Max Colombie van Oscar and The Wolf Amy Winehouse’ ‘Back to black’ inzong voor de film 'Black' van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Voorlopig, want we voorspellen haar graag een grote toekomst.

Woede
De elektronische beats tijdens de openingssong ‘Escalate’ gingen zo hard dat de effectenpedaaltjes haast van het podium dansten.  Broeierige ritmes waren een katalysator voor de girlpower die Bourgeus uitstraalde. Ze heeft veel geleerd van R&B grootheden zoals Beyonce. Vele nummers schijnen flirterige girly teksten te hebben. Maar bij Rattlesnake en bisnummer Golddigger voelen we woede en teleurstelling.

Unieke sound
Tsar B speelde sinds de release in oktober nog maar een handvol keer, maar de band lijkt al goed gerodeerd. Tsar B vindt met het oosters sausje de nineties R&B opnieuw uit en heeft daarmee een unieke sound te pakken.  Op de plaat staan dan weer veel potentiële hitjes. Tsar B toont aan op 'The Games That I played' dat ze het spel doorheeft. En dat denken niet alleen wij. Ze wordt internationaal bejubeld en een virale YouTube-video met een choreografie op 'Escalate' werd al 22 miljoen keer afgespeeld.

Party
Het laatste nummer 'Brazil' mondde uit in een feestje.  Het publiek danste uitzinnig op de oriëntale vibes. Tsar B breide er nog een vette nineties party in ware Faithlessstijl aan. Natuurlijk was het daarna nog niet gedaan. Een keer diep in- en uitademen en de band stond alweer op het podium voor nog twee songs. Een titelloos ingetogen nummer met Bourgois aan de synth en Trui Amerlinck op de contrabas om dan echt af te sluiten met Golddigger. Tsar B breidde haar rijk even uit en ging spontaan door het publiek. Lang leve Tsar B. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio