Informatie voor mantelzorgers

Kortrijk - Op maandag 18 februari van 14 tot 16 uur is er een infonamiddag over ‘Als mantelzorger medische handelingen uitvoeren.’ in AZ Groeninge.

Een chronische wonde verzorgen, een insuline-injectie geven zijn voorbeelden van verpleegkundige handelingen. Wanneer een persoon verpleegkundige verstrekkingen uitvoert zonder attest, beoefent hij op illegale wijze de verpleegkunde. Op de illegale uitoefening van de verpleegkunde staan straffen. De gezondheidswet van mei 2014 laat de mantelzorger toe om specifieke handelingen uit te voeren bij de zorgvrager. Voorwaarde is wel dat de mantelzorger na opleiding en onder controle, een specifieke techniek kan uitvoeren bij de persoon met zorg. De mantelzorger krijgt daarvoor een mantelzorgattest. Uiteraard mits het akkoord van de patiënt. Andere voorbeelden van technieken die regelmatig worden aangeleerd zijn: insuline –injectie, glycaemiecontrole, sondevoeding geven, een stoma verzorgen of steunkousen aandoen.

Deelnemers krijgen uitleg en achtergrond door Kaatje De Clerck van het Wit-Gele Kruis over wat kan en wat niet kan, de voorwaarden, bij wie en waar de mantelzorger een opleiding kan volgen, beschrijving van inhoud attest. Er is kans om vragen te stellen.

Op 4 maart van 14 tot 16 uur is er nog een infonamiddag. Een medewerker van het palliatief supportteam van AZ Groeninge geeft meer uitleg over begrippen zoals palliatieve zorg, euthanasie, wilsverklaring, palliatieve sedatie, ….

De klemtoon ligt op info.  Er is ruimte om vragen te stellen ter verduidelijking. Deelnemers krijgen een exemplaar van de brochure: “Samen kiezen voor een waardig levenseinde.” Deze brochure is een uitgave van de diensten maatschappelijk werk van de verschillende mutualiteiten en geeft wat meer uitleg over de verschillende mogelijkheden om je wensen in verband met het levenseinde kenbaar te maken.

Toegang: 7€ per infomoment. Koffie en mapje inbegrepen. Inschrijven vooraf.

Mantelzorg AZ Groeninge

Coördinator Corry Deschamps, Campus Kennedylaan, Kennedylaan 4, Kortrijk

056 63 68 45  corry.deschamps@azgroeninge.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio