VIDEO. 85 meter hoge kraan passeert door Zelzate

Zelzate / Wachtebeke - Woensdagnamiddag was er spektakel te beleven op en rond het kanaal Gent-Terneuzen. Rond 15 uur passeerde een nieuwe loskraan voor de haven van ArcelorMittal Gent. Goed drie uur later voer ze door Zelzate-brug.

Met de komst van twee nieuwe torenkranen bereidt ArcelorMittal Gent zich voor op de grotere zeeschepen, de Capesize-zeeschepen. Deze zeeschepen hebben een laadvermogen van 120.000 ton en zullen door de vernieuwde sluis van Terneuzen zullen kunnen varen. In 2016 werd de eerste van twee nieuwe torenkranen, een investering ter waarde van 13,3 miljoen euro, in gebruik genomen.

De kraan die vandaag in Northseaport toekomt is een grijperkraan die dient om die Capesize-zeeschepen met grondstoffen te lossen. De kraan heeft een grijpvermogen van vijftig ton, een bereik aan de waterzijde van veertig meter en een losvermogen van ruim tweeduizend ton per uur.

Half februari is de grote kraan in het Spaanse Bilbao op een ponton ‘Mustang’ geladen. Woensdag bereikte ze het Kluizendok waar ze wordt voorbereid om daarna, gedurende twee dagen, te lossen op de kade van ArcelorMittal Gent.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio