De cultuuragenda van deze week: blijven blazen

De cultuuragenda van deze week: blijven blazen

Foto: Klaas Vandromme

Gent - Soms voelt een cultuurkalender schrijven als het opblazen van een glimmende, spannende, knalrode ballon. Er kan altijd nog een zuchtje bij. En er moet ook een zuchtje bij, als er weer eens een fenomenaal weekaanbod opduikt. Maar kijk, we stopten op tijd met blazen. En nu laten we de ballon los. Volg hem gerust en ontdek één van zijn 14 opvallend Gentse landingsplekken met dito artiesten.

De Jack In The Box
maandag 11 maart, 21.00 u., Café Trepfunt, gratis

De Gentse band rond zangeres Antje Cochuyt kwam eind vorig jaar met haar eerste full album 'Déjà vu".  Jack in the Box combineert op ‘Déjà vu’ niet alleen kleine, mysterieuze songs die doen denken aan CocoRosie en Little Joy met nonchalante triphop waarbij Portishead nooit ver weg is; maar experimenteert ook met snedige gitaren, indiepop en synths.
meer info

Steven De Bruyn en Bruno Deneckere
dinsdag 12 maart, 20.00 u., ENTR (Ham), gratis

Elke maand inviteert buurman Steven De bruyn in ENTR een muzikale zielsverwant. Dinsdag deelt hij het podium met Bruno Deneckere. Deze Gentenaar staat bekend als een ijzersterke singer-songwriter.  Een blues- & countrymuzikant van de bovenste plank, die naast zijn eigen bands en projecten met menig groot artiest heeft getourd. 
meer info

Yùrt + Umm
dinsdag 12 maart,  deuren 19.00 u., Handelsbeurs

Met Yùrt lanceert Brecht Plasschaert (Marble Sounds, Yuko) een nieuwe Gentse indieband. We luisteren naar een All-star band bevolkt door alleen maar klinkende namen uit de pop- en jazzscène. Thomas Oosterlinck van de band Amongster zingt. Voor fans van Sufjan Stevens, the Notwist, Why? en Four Tet. 

We zagen UMM al eerder op Boomtown. Verwacht je aan hoekige grooves, veel synths en zijdezachte mysterieuze vocals. Ze kregen airplay op Radio 1 met singles ‘Papercut' en ‘One', het eerste nummer van hun EP The Good Side. meer infoNagløed
woensdag 13 maart, 20.30 u., Café de Loge, vrije bijdrage in hoed

NAGLØED is de perfecte opwarmer voor een woensdagavond. De gelaagde, energieke muziek van het trio laat een samensmelting horen van jazz, pop en electronics. En dat op een organische en verstillende manier.
meer info

Vreemde tafels concert en walking dinner
donderdag 14 maart, 20.30 u., Concertzaal Trefpunt

Muziek én eten. Wat een combinatie. Tijdens een walking diner luister je naar Nawaris, een Iraaks ensemble dat zowel traditionele muziek als eigen composities brengt.  Ze verlieten hun door oorlog geteisterde geboortegrond maar namen muziek en verhalen mee.
meer info

Mortier + Galine
donderdag 14 maart, deuren 19.30 u., balzaal Vooruit

Mortier is de nieuwe band van Thomas Mortier (De Ministers Van De Noordzee).
Mortier brengt Nederlandstalige pop in de traditie van Spinvis of Eels. Veel luisterrijke melodieën en teksten vol observaties en mijmeringen. De nieuwe plaat 'Mortier' komt 's anderendaags uit.
meer info

Rumours
donderdag 14 maart, 20.00 u., Minard

Het debuutalbum 'Megamix' bestaat op 14 maart exact één jaar. Deze keer palmt de band de prachtige Minardschouwburg in voor een bijzondere avond. Het einde van een hoofdstuk, maar ook het begin van een nieuw avontuur. Franky Traandruppel (Lee Swinnen) en Mattias De Craene verzorgen het voorprogramma.
meer info

Vito + Ciska
vrijdag 15 maart, 20.00u., Minard

Eerder deze maand las je al het dubbelinterview met vader Derek en zoon Vito. Die laatste is de frontman van de gelijknamige band uit Gent. Het viertal speelde in geen tijd een bewonderenswaardig palmares bij elkaar: Vito werd geselecteerd voor De Nieuwe Lichting van 2018, won brons én publieksprijs op Westtalent én kreeg de Theater Aan Zee Jong Muziek-prijs. Niet slecht! Muzikaal kan je de band naar eigen zeggen best omschrijven als "Belgicana: een mix van Patti Smith en Kurt Vile in de discotheek na sluitingsuur". Muzikaal talent zit in de genen! Dat bewijst Ciska, zus van Vito himself. Zij verzorgt het voorprogramma.
meer info

Amongster + Mauger
vrijdag 15 maart, deuren 19.30 u., Balzaal Vooruit

Twee jaar na zijn eerst plaat is er een nieuwe plaat: 'A New Arrival is'. We horen minder synths, meer gitaren én blazers. De inspiratie voor zijn teksten haalde Thomas Oosterlinck bij schrijvers en filosofen als Nietzsche, Kant, Jordan Peterson, Sam Harris ... . De belangrijkste muzikale invloeden komen van Iron & Wine, Andy Shauf, Elliott Smith, Nick Drake, Thom Yorke, Sufjan Stevens ... Support komt van MAUGER. Zij brengen muziek die de oren streelt, het verstand prikkelt en het hart een sprongetje doet maken. Ook is MAUGER het geesteskind van zanger/gitarist Mauger Mortier, een nine-to-fiver met een steady job in het bedrijfsleven, die tijdens saaie meetings weleens stiekem flarden tekst noteert.  In het voorjaar van 2019 bracht het ambitieuze, Kortrijks/Gentse label Mayway Records hun debuutalbum Sunday Competition uit. 
meer info

 

Crayon Sun
vrijdag 15 maart, deuren 20.00 u., Zaal Charlatan

Aldo Struyf kennen we als de drijvende kracht achter Crayon Sun en Creature With The Atom Brain. En hij reist al meer dan 10 jaar de wereld rond met bands als Queens Of The Stone Age, The Dead Weather, Alice In Chains, Jesus & The Mary Chain, The Mark Lanegan Band, ... . Hij vond ook nog eens de tijd om nieuwe songs te schrijven met de stem van reisgenoot Big Dave - een kruising tussen Mark Lanegan en Nick Cave - in gedachten. 
meer info

Katharina Smets, Ingrid Leonard & Inne Eysermans / The space between 
vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, 20.00 u., LOD Studio (i.s.m. Vooruit)

Herinneringen zijn vloeibaar, kostbaar en soms onbetrouwbaar. Radiovrouw Katharina Smets kreeg allerlei foto’s van haar grootmoeder, tijdens een zomer van 1941 in Polen. Smets wilde graag de verhalen achter de foto’s ontdekken, maar de klok tikte. Samen met Fotograaf/videokunstenaar Ingrid Leonard en geluidskunstenaar Inne Eysermans (Amatorski) reisde Smets naar de plaatsen waar de foto’s werden genomen. Het verrassende vervolg is aan u  om te ontdekken.
meer info

Uilenspel Kunstfestival, 
zaterdag 16 maart, 13u, Monasterium Poortackere, gratis

Vzw Uilenspel bestaat 10 jaar en presenteert zaterdag reeds de 5de editie van het Kunstfestival. Opzet is telkens om kinderen en jongeren te laten proeven van een pak kunstdisciplines: beeldende kunst, muziek, dans en theater. Kinderen vanaf 5 jaar (en groter) krijgen nu al keuzestress. Maar ook volwassenen vertoeven heerlijk in het sfeervolle Monasterium Poortackere.
meer info

S.M.A.K. 20 jaar: De Collectie (1) – Highlights for a Future
vanaf vrijdag 15 maart

Hoera! Er is er eentje jarig. Vele Gentenaars herinneren zich nog een Gent zonder S.M.A.K.. Amper en toch al 2 decennia geleden. Jan Hoet schudde hard en efficiënt aan de boom. En al de rest is kunstgeschiedenis en kunsttoekomst tegelijkertijd.  Dit soort verjaardag vraagt meer dan een taartje. En dus bracht het S.M.A.K. 200 werken bijeen die het publiek een straffe toer kunnen bezorgen doorheen de hedendaagse kunstwereld. U moest al een kunstzinnige outfit aan het kiezen zijn voor de openingsavond.
meer info

Jeugdboekenmaand ‘Vrienden voor altijd’, 
Nog de hele maand maart, Bibliotheek De Krook en alle wijkbibliotheken

Tijdens deze Jeugdboekenmaand maart wordt één van de mooiste en meest geheimzinnige fenomenen gevierd: de vriendschap. Oude, jonge, vergeten, herontdekte, turbulente, energetische, gevaarlijke, ontwapenende en hondstrouwe vrienden. Vriendschappen bestaan in alle kleuren van de regenboog en vooral nog veel meer. Eindeloos veel inspiratiemateriaal dus voor een jeugdboekenmaand. Snuffel eens in de uitgebreide kalender. Er zijn heel wat creatieve workshops, een expo tot 4 mei, en een slotfeest op 30 maart.
meer info

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio