Cultuuragenda. We weten weer wat gedaan als het donker is

Cultuuragenda. We weten weer wat gedaan als het donker is

Foto: cultuuragenda

Gent - Omdat een selectie een selectie is, is ze per definitie onvolledig. Maar wat blijkt bij een helicopteroverzicht? In Gent kan er deze week gelachen worden met Spamalot, komt Johnny Cash opnieuw tot leven, koppelt Bruno Deneckere zich aan saxofonist John Snauwaert. En wie die andere saxofoonvirtuoos MDCIII niet te zien en te horen kreeg in de Handelsbeurs, krijgt een herkansing in de Charlatan.

 


The Man in Black - Johnny Cash Tribute
maandag 18 maart, 20.30 u., café Trefpunt, gratis

Een paar weken geleden zorgde het trio Geert Bouckaert (als Johnny Cash) en Charlotte De Mey (als June Carter en Anthony Statius er voor dat café 't Floere Foefke overbevolkt raakte en aan het dansen ging op de versies die de drie als The Man in Black  van nummers van Johnny Cash brachten. Slechts één raad: wees er tijdig bij. Een ruimer verhaal over The Man In Black leest u hier.


Bruno Deneckere en John Snauwaert
dinsdag 19 maart, Hotsy Totsy, 20u30, Poel

Bruno Deneckere heeft veel muzikale vrienden waar hij het podium mee deelt: voor viool belt hij Nils De Caster, voor een mondmuziekske Steven De bruyn, als er een extra gitaar bij moet komt Roland langs. De man raakt nooit uitgeput en gaat nooit vervelen. Maar zie, de singersongwriter haalt er deze keer de bekende saxofonist John Snauwaert bij. We zagen Bruno de voorbije tien jaar minstens 20 keer spelen, en hadden daar nog geen enkele keer spijt van. Op Facebook vinkten wij alvast het vakje GAAT aan.

Uitgelezen
dinsdag 19 maart, Vooruit, 20 u

Eén keer per maand op de hoogte gehouden worden van het literaire aanbod. Het is een service die Vooruit met Uitglezen al meer dan 15 jaar doet. Een ietwat vast panel, aangevuld met gelegenheidsgasten. Deze keer zijn die gasten Marc Didden en Assita Kanko in de ondertussen 310de aflevering. Die draait rond het Brusselse Passa Porta Festival. Met werk van drie auteurs die ook op dat festival staan: Rachida Lamrabet (Vertel het iemand), Helena Janaczek (Het meisje met de Leica) en Ilja Leonard Pfeiffer (Grand Hotel Europa). Benieuwd of ook maar één iemand van het panel één slecht woord over Grand Hotel Europa laat vallen. De muzikale tussenkomsten van Radio Candip zijn kort, maar heel goed. meer info.

 

Ural Thomas & The Pain
dinsdag 19 maart, 20.30 u., Zaal Trefpunt

In een rechtvaardige wereld was Ural Thomas al lang een gevestigde naam. Zijn muziek sluit naadloos aan bij die van James Brown, Otis Redding en Stevie Wonder. Allemaal artiesten met wie hij vroeger al heeft opgetreden, just saying. Je wordt zo terug gekatapulteerd naar de gouden jaren van de soul. En dat zal op het podium in Trefpunt niet anders zijn, getuige de straffe live reputatie van Thomas en zijn band The Pain. James Brown himself  kwam ooit speciaal naar New York om Ural Thomas live aan het werk te zien. Wat houdt u nog tegen?
meer info


Afrika Filmfestival
woensdag 20 maart t.e.m. zaterdag 23 maart, De Centrale

We weten niet of elk continent zijn eigen filmfestival heeft. Wat we wel weten is dat Afrika een van de meest trouwe en vurige filmfestivals achter zich heeft staan. Het Afrika Filmfestival beukt al jaren in op de cinemawereld met films met en heel eigenzinnige kijk op Afrika. Films van zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse filmmakers worden er gepromoot. Maar er is meer. Deze festivaltrein voertook ineens debatten, boekvoorstelingen, tentoonstellingen, optredens en modeshows mee. De volgende halte is in De Centrale. Wij tippen alvast ‘Burkinabé Rising – The art of resistance’ (vrijdag) met de meeslepende boodschap van een groep artiesten, muzikanten en geëngageerde inwoners van Burkina Faso. Gëïnspireerd door Thomas Sankara proberen ze politieke verandering te bekomen door muziek, film, ecologie, beeldende kunst en architectuur.
meer info

Hypochristmutreefuzz
woensdag 20 maart, De Koer, Meibloemstraat 86, 19.30 u, 6 euro

Gelukkig bestaat er zoets als copy/paste, want de naam van deze meest geflipte noiseband die Gent rijk is (zo schrijven ze het zelf) kan u dan wel veel punten op Scrabble opleveren, maar spreek het maar eens uit in één adem, na drie cocktails: Hypochristmutreefuzz dus.  Het vijftal rond zanger Ramses Van den Eede is een frontale aanval op uw zintuigen dankzij botsende grooves, een boormachine en een stem die uw beenderen doet ratelen van ongemakkelijkheid. Na een tweede plek op De Beloften en een selectie voor de Nieuwe Lichting lieten ze hun laatste single “Schizophrenic Blues” los op de wereld, die Humo prompt in hun prestigieuze Arriba-lijst zette. Voor de rare kinderen in de klas die houden van Pere Ubu, The Birthday Party en The Residents. De naam van de groep kan dan vreemd klinken, achter de drums zit Elias Devoldere, die we ook al kennen van Nordmann. De groep is klaar met nieuw materiaal, de plaat is ingeblikt, het grote toeren is voor na de zomer, dus fans die naar dit concert komen kunnen later zeggen: 'wij zagen die gasten wel al veel vroeger, lang voor ze echt de wereld veroverdern." Voor die van Hypochristmutreefuzz hun noise door de zaal jagen, is het eerst de beurt aan Melting Mallows. 

Quotes, Lieven De Marez – Ken je digitaal DNA
donderdag 21 maart, 19.30 u., Bibliotheek De Krook, gratis

Een aantrekkelijke formule om met wat extra achtergrond in een non-fictieboek te duiken, is die van Quotes. Maandelijks interviewt Tina De Gendt de auteur van een opvallend nieuw non-fictieboek. Ze doet dit aan de hand van opmerkelijke citaten. Deze week nodigt De Gendt digitale media-expert Lieven De Marez uit. Zijn nieuwe boek ‘Ken je digitaal DNA’ doet menig van ons het digitale schaamrood op de pixelwangetjes krijgen. We weten allemaal dat we er regelmatig los over gaan met ons digitaal speeltje. Maar De Marez legt ook uit hoe we de balans toch wat meer in evenwicht krijgen.
meer info en inschrijven

Coro e Orchestra Ghislieri – Un Italiano a Lisboa
donderdag 21 maart, 20.00 u., Muziekcentrum De Bijloke

We eren onze doden met mooie muziek. Maar met welke muziek eren we de dode componisten en musici? Dat deed de Napolitaanse Davide Perez met zijn dodenmetten. In de beginjaren (rond 1770) was dit werk een muzikaal eerbetoon voor overleden pelgrims, maar later groeide het uit tot een in memoriam voor overleden musici. Hopelijk duurt het lang genoeg om onze gedachten van Bach tot en met Bowie te laten glijden.
meer info

MDC III 
donderdag 21 maart, deuren 20.00 u., Zaal Charlatan

De Gentse saxofonist Mattias De Craene is op muzikaal vlak absoluut niet monogaam. We schreven onlangs nog over het concert van Nordmann in de Vooruit, maar hij is ook de frontman van MDC III. Het is geen romeins getal, maar de afkorting van Mattias De Craene Trio. In beide projecten staat het verleidelijke spel tussen saxofoon en drums centraal, net als op Interstellar Space, de dubbelplaat van saxlegende John Coltrane en drummer Rashied Ali.
meer info

Spamalot
van donderdag 21 maart tot en met zondag 24 maart

Knotsgekker musical, van Monthy Python, door Stany Crets aangepakt en naar het Nederlands vertaald. Stel u dus geen 'gewone' musical voor. Het team speelt vier try-outvoorstellingen in de de Gentse Capitole, om later te verhuizen naar de stadsschouwburg van Antwerpen. Meer info.

 

Evil Empire Orchestra
zaterdag 23 maart, deuren 20.00 u., zaal Charlatan

De ongetemde, rauwe soulzang en het mystieke vuur van frontvrouw Kimberly Dhondt en de goddeloze grooves van haar zevenkoppige band weten ons te overtuigen!  Debuutalbum Start A Fire kwam op 8 maart uit.
meer info

Emma Posman & Bert De Rycke – Fauré, Debussy, Strauss, Wolf & Ullmann
zondag 24 maart, 20.00 u., Miry Concertzaal

De statige concertzaal van het Gentse conservatorium, Miry, ontvangt regelmatig mooie namen. En af en toe zijn dat natuurlijk voormalige studenten. Sopraan Emma Posman vond ondertussen meer dan haar weg op de bühne, onder meer als koningin van de nacht tijdens de Salzburger Festspiele. Samen met Bert De Rycke, ook een alumnus van de opleiding klassiek, brengt ze een fijn programma programma met liederen van onder meer Fauré en Debussy.
meer info

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio