interview met frontman / saxofonist Rob Banken

Gentse Jazzband H A S T stelt debuutplaat voor op eerste Belgian Jazz Late Night

 Gentse Jazzband H A S T stelt debuutplaat voor op eerste Belgian Jazz Late Night

H A S T stelt debuutplaat voor op Belgian Jazz Late Night Foto: Thomas Geuens

Gent - De Gentse band H A S T pronkt op de affiche van 'Belgian Jazz Late Night'. Een tweedaags showcase festival op vijf locaties in de Gentse binnenstad. Het kwintet stelt dit weekend hun experimentele debuutplaat 'Elegy' voor. We zochten Rob Banken, de frontman van H A S T, op: een babbel over de weg naar de top, Gentse inspiratie en guilty pleasures.

Rob Banken is een inwijkeling. Als geboren Limburger maakte hij een tussenstop in Leuven voor zijn master Jazz aan het Lemmensinstituut. Ondertussen doorspekt hij al zes jaar de Gentse jazzscene met verschillende projecten. De 29-jarige altsaxofonist heeft al een aardig palmares bijeen geblazen. Momenteel ligt zijn focus vooral op H A S T. Een experimenteel project dat de uithoeken van de jazz en de raakpunten met rock en noise opzoekt.  
De carrière van Banken begon bij Disney. "Tekenfilms kijken, is een beetje mijn guilty pleasure, maar door de saxsolo tijdens de eindgeneriek van Darkwing Duck koos ik ervoor om saxofoon te spelen."

Banken laat zich niet enkel door Disneytunes inspireren. "Ik maak heel wat tijd vrij voor het beluisteren van muziek. Van metal over minimal tot pop. Ik geef ook les op de academie van Harelbeke, Kortrijk en Gentbrugge en laat me graag inspireren door mijn leerlingen. Zo leerde ik onlangs nog Billie Eilish kennen."

Live vs. plaat
In 2017 won H A S T de Jazz Trackt prijs van Gent Jazz en kreeg daarbij een financieel duwtje in de rug voor het opnemen van hun eerste album 'Elegy'.  Sinds kort vind je de plaat in de rekken van de platenboer.

Rob Banken staat bekend als improvisator. Hoe moeilijk was het voor hem om nummers te vereeuwigen op plaat? "Kijk, als je onze cd goed vindt, kom ons dan zeker eens bekijken! Live krijg je altijd een 'nieuwe' plaat te horen. Je herkent waarschijnlijk enkele melodieën of bepaalde grooves. Maar hoe we die verwerken, blijft de inspiratie van het moment zelf."

Ei hast!
Alle muzikanten van H A S T hebben iets gemeen. Zowel de twee gitaristen, de contrabassist als de drummer zijn opgegroeid met metal of punk om daarna jazz te studeren. "De band was op één-twee-drie samengesteld. De naam kiezen vond ik moeilijker. Tot mijn lief 'Ei Hast' tegen me zei. Zo  is het H A S T geworden.

Na de plaat vijf keer te beluisteren, blijven we wat zoeken naar de eenheid van album 'Elegy'. Leg je de plaat op dan waan je je bij het ene nummer op een roze etherische wolk om daarna bij nummers als 'Blues' of 'Op ieder potje past een dekseltje'  je hartslag in je keel te voelen. "Ja inderdaad, we hebben de plaat opgevat als een experiment", legt Banken uit. "We wilden uitzoeken hoe je omgaat met extremen op een plaat. Wat is de grens tussen noise of zware rock en zachte dromeringe soundscapes. De plaat is zoals een Japanse film. Je wordt van ene emotie in de andere gesmeten. Het is een soort blend van gevoelens." 

Gentse lucht
Misschien is het een gevolg van het ciruculatieplan, maar er moet iets zijn met de Gentse lucht. Die blijkt bijzonder voedzaam voor onze jazzmuzikanten. Heel wat jazzcollectieven boeren goed. "In Gent worden we ondersteund door Gent Jazz en door managementkantoor  ART-SPOT.BE. Dat er hier zoveel muzikanten zijn, maakt Gent waanzinnig cool. Er leeft heel veel onder de muzikanten en we inspireren elkaar dagelijks," aldus Banken.

H A S T is te zien op zaterdag 6 april om 22.45 u in Bar Mirwaar. Twee dagen lang strijken nog 17 andere  Belgische jazzartiesten op 5 locaties als een warm muzikaal deken over de Gentse binnenstad. We hebben heel wat te bieden aan de buitenwereld met onze Belgische jazz scene. Laten we daar ook vooral zelf van genieten. Naast H A S T krijgen heel wat we jonge kleppers te zien die een stijle muzikale klimtocht aan het afleggen zijn.  Bram De Looze, Echoes of Zoo, John Ghost, Compro Oro...

meer info

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio