Kortrijk brengt belang preventief onderzoek baarmoederhalskanker onder aandacht

Kortrijk - In Kortrijk laten iets meer dan 6 op de 10 vrouwen tussen 25 en 65 jaar zich preventief onderzoeken op baarmoederhalskanker. Dat is niet slecht, maar het kan zeker nog beter. Daarom wil Kortrijk dit jaar alle vrouwen uit deze doelgroep aansporen om zich te laten onderzoeken. Het startschot wordt gegeven op 19 april in K in Kortrijk.

De woonzorgverleners van de wijkteams Kortrijk en Logo Leieland slaan de handen in elkaar in de werkgroep bevolkingsonderzoeken. Dit jaar zetten ze het belang van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in de kijker.

Jaarlijks krijgen in Vlaanderen zo’n 400 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ongeveer 100 vrouwen sterven aan de ziekte. Maar als de ziekte snel genoeg wordt ontdekt, kan ze zeker genezen worden. Daarom is het preventief opsporen door regelmatige controle zo belangrijk.

Als het laatste onderzoek meer dan drie jaar geleden plaatsvond, dan krijgen vrouwen een brief van het Centrum voor Kankeropsporing. Ze kunnen dan zelf een afspraak maken met de huisarts of gynaecoloog voor een uitstrijkje. Ook op andere manieren vestigt Kortrijk de aandacht op het belang van dit onderzoek. Zo worden er groene lintjes uitgedeeld op evenementen zoals de Midzomerrun op 22 juni, en op 6 juni is er om 20 uur een gratis infosessie met Dr. Debruyne (AZ Groeninge) in OC De Vonke. In diezelfde week worden gepimpte slips tentoongesteld en geveild. De opbrengst gaat naar Kom Op Tegen Kanker.

Philippe De Coene, schepen van Welzijn: “Met het stadsbestuur engageren we ons opnieuw voor een sterk lokaal gezondheidsbeleid met de ondertekening van het Vlaams Charter Gezonde Gemeente. Inzetten op een goede gezondheid van onze inwoners betekent ook inzetten op preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Door inwoners in te lichten over de voordelen van preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker dragen de wijkteams bij aan een goede gezondheid voor alle vrouwen in Kortrijk.” 

Overzicht acties:

Startschot in K in  Kortrijk // Vrijdag 19 april 2019 // Van 10 tot 20 uur
Bezoek de stand op het gelijkvloers en haal er je gratis groen lintje op.

Ladies @ the movies // Vrijdag 24 mei 2019 // Vanaf 19 uur
Kinepolis Kortrijk. 

Tentoonstelling gepimpte slips // van 3 t.e.m. 7 juni 2019
Bezoek de tentoonstelling in OC De Vonke, Heule. Verenigingen en creatievelingen hebben met slips hun eigen creatie gemaakt. Bieden op de creaties mag. De opbrengst gaat naar Kom Op Tegen Kanker.

Infosessie baarmoederhalskanker // Donderdag 6 juni 2019 // 20 uur
Infosessie in OC De Vonke. Gratis maar inschrijven is nodig.
Spreker: Dr. Debruyne (gynaecoloog AZ Groeninge).

Infostand Midzomerrun // Zaterdag 22 juni 2019 // 22 uur
Bezoek de infostand en doe mee aan het unieke parcours van 5 of 10 km door Kortrijk. Info midzomerrun.

Meer info over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en de Kortrijkse acties vind je op: www.kortrijk.be/baarmoederhalskanker

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio