Alweer vertraging voor werken aan verkeerswisselaar R8-A19

Kortrijk - De start van de werken aan de verkeerswisselaar R8-A19 loopt opnieuw vertraging op, zo blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Tine Soens (SP.A). “De verbinding tussen de R8 en A19 zorgt al jaren voor gevaarlijke situaties, met tientallen ongevallen tot gevolg, maar er komt maar geen schot in de zaak om het verkeersveiliger te maken.”

Ondanks het feit dat de plannen voor de werken al bijna twintig jaar oud zijn, blijft de startdatum onbekend. De grondverwerving is volop aan de gang, maar van een aanbesteding is nog geen sprake. “Voor de werken werd nog geen omgevingsvergunning aangevraagd” zegt Tine Soens, Vlaams parlementslid voor SP.A, “het zal dus nog even duren voor er een structurele oplossing komt voor dit gevaarlijke punt.” Die omgevingsvergunning werd oorspronkelijk voorzien voor eind 2017.

“Naast de timing is ook het kostenplaatje een grote onbekende” vult Maxim Veys (gemeenteraadslid Kortrijk, SP.A) aan. In november 2017 vond nog een infomarkt plaats voor omwonenden en geïnteresseerden. Toen werd uitgegaan van werken die in 2020 zouden afgerond zijn. Die deadline zal niet gehaald worden. We zien ook in de begroting dat enkel in 2020 middelen worden voorzien. Eind 2019 starten zal dus óók niet gebeuren."

De inrichting van de verkeerswisselaar veroorzaakt een slechte doorstroming op de R8. Jaarlijks veroorzaakt het punt tientallen ongevallen. In het nieuwe plan verdwijnen de twee kruispunten met verkeerslichten en komt er een volwaardige wisselaar in de plaats.

Soens en Veys hopen dat een nieuwe Vlaamse regering de investeringen in openbare werken en wegen in West-Vlaanderen serieus aanzwengelt, en er een betere verdeling komt tussen de provincies.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio