De cultuuragenda met laatste, eerste, en terugkerende keren

De cultuuragenda met laatste, eerste, en terugkerende keren

Foto: Blow 3.0

Gent - Deze week heropent DOK voor de allerlaatste keer (voor vijf maanden). Het nieuwe eengemaakte Archief Gent opent voor de allereerste keer echt. Beiden met een nokvol feestweekend. En daar tussen herontdekt u in Gent Daan Hugaert of Frank Boeijen. Of maakt u echt kennis met de Noorse singer-songwriter Ole Kirkeng of The Starlings.

Ole Kirkeng
dinsdag 23 april, 20.30 u. café De Loge, Annonciadenstraat 5, gratis. 

U hoeft niet beschaamd te zijn als de naam Ole Kirkeng niet meteen 11 belletjes doet rinkelen. Echt wereldberoemd is de Noorse singer-songwriter niet. Maar hij kan wel wat: hij studeerde aan Berklee College of Music in de Verenigde Staten en bleef hangen in Brooklyn. Maar af en toe keert hij terug naar Europa om  te touren als bassist van Courtney Marie Andrews, en dat mag al een referentie zijn. May your kindness remain, haar meest recente plaat, krijgt niet anders dan positieve commentaren. Maar Kirkeng is zelf ook een getalenteerde songwriter. In februari 2018 kwam zijn eerste EP ‘Peoples and Places’ uit. Hij tourt momenteel met zijn solo werk en later dit jaar verschijnt er een nieuw album. Dinsdag is het ook een verjaardagsfeestje voor muziekcafé De Loge, waar ze met de regelmaat van een klol kleine en fijne gratis concerten organiseren. De Loge bestaat dan dag op dag 11 jaar, en dat vieren ze met een concert.

Novastar + Nana Adjoa
dinsdag 23 april, deuren 19.30 u., Handelsbeurs

Joost Zweegers maakte na een pauze van vier jaar met The Cold Light of Monday zijn terugkeer met een voortreffelijke festivalzomer op Rock Werchter, Bospop, Lokerse Feesten en Pukkelpop én de grote zaal van AB.  Het ouder werk kreeg een opvallend heldere, krachtige aanpak mee en de nieuwe nummers werden enthousiast onthaald door het publiek. 

meer info

Uitgelezen
dinsdag 23 april, Vooruit , 20 u

In de voorlaatste Uitgelezen van dit seizoen _ tijdens de zomer nemen de panelleden een rustpauze _ ontvangt Fien Sabbe naast haar vaste panelleden Jos Geysels en Anna Luyten ook auteur Peter Verhelst, die recent de Ultima cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap kreeg, en nieuwsanker Fatma Taspinar. De vier vertellen onomwonden, maar met de nodige nuances, hun bevindingen over de drie boeken die ze de voorbije maand op hun leesplank kregen: Normale mensen van de Ierse Sally Rooney, nu al voor velen het beste boek van het jaar, ‘Republiek van licht’ van Andres Barba en De geesten van Yves Petry. Radio Candip zorgt voor muziek tussendoor.
meer info

Blow 3.0 + Molten Penguin
woensdag 24 april, deuren 19.30 u., Balzaal Vooruit

Acht jaar geleden begonnen twee tenorsaxofonisten en een drummer onder de naam BLOW tijdens de Gentse Feesten met dansbare jams op straat, 'elektronische muziek waar je geen elektriciteit voor nodig hebt'. Het gemaskerd trio verstoort de openbare orde en liet niemand onberoerd met zijn aanstekelijke mix van dance, hiphop, drum 'n' bass en jazz. Ook online gingen de originele optredens viraal. In februari 2016 bracht BLOW, na een succesvolle crowdfundingcampagne, zijn eerste album getiteld Blow Trio uit.

De band transformeert zich tot BLOW 3.0. Het gemaskerde drietal bracht in maart hun nieuwe album uit: Equality, met als eerste single 'Stella'. Het nieuwe album brengt een nieuw elektronisch geluid met zich mee: nog steeds gewoon twee saxofoons en een drumstel, maar met pedaaltjes en andere effecten klinkt het resultaat nog anders en feller.
meer info

DOEK! met Daan Hugaert en Tania Poppe
woensdag 24 april, Minard, 20 u.

Daan Hugaert zit niet stil, en speelt de ene voorstelling na de andere. DOEK!, van Maria Goos gaat over een theateracteur Richard. Richard is de belichaming van de cliché-acteur.  Hij drinkt, speelt op café voor onbegrepen kunstenaar, is narcistisch, megalomaan en strontvervelend.Gevolg: niemand wil nog met hem werken. Als bij de repetities van een nieuwe voorstelling de zoveelste actrice huilend wegloopt, blijft er maar één actrice over die de vrouwenrol zou kunnen spelen: Richards oude liefde Lies, met wie hij dit stuk al op het conservatorium speelde. Tot zover het verhaal van het stuk. Over naar de werkelijkheid: Daan Hugaert zou DOEK! met actrice Katelijne Verbeke spelen, maar die moest afhaken, omdat ze tijdens de repetities enkele ribben brak. Katelijne Verbeke wordt nu vervangen door Tania Poppe. Die kent overigens het stuk door en door, want ze doet ook de regie van DOEK!
meer info

The Starlings
donderdag 25 april, 22.00 u., Zaal Charlatan

The Starlings is een nieuwe band bestaande uit Tom Dice, die u nog kan kennen van Me and my guitar waarmee hij België vertegenwoordigde op Eurosong 2010, en Kato Callebaut. Twee singer-songwriters bundelen hun krachten en passie voor muziek én voor elkaar.

Ze brengen rootsy popmuziek, met een akoestische feel & harmonieën. Songs met een wortel in melancholie, teksten die op een wijze de val & hoogtepunten van de liefde en het leven belichten.
meer info


Sound of C +++ Party
Vrijdag 26 april, 20.30 u, CAMPO Nieuwpoort

Een avondje vol blanco cheques. Dat is het minste wat je kan zeggen over de Sound of C+++ Party. Voor deze tweede editie trekken terug 10 ‘mystery dancers’ de dansvloer op. Alleen hebben zelf nog geen idee op welke muziek ze zullen dansen. En het publiek weet al helemaal niet wie er te zien zal zijn. Al zou dat deze keer wel eens een topdanseres, een kunstcriticus en/of een drag topper kunnen zijn. De avond vol vraagtekens wordt gehost door oppervraagteken Sarah Vandeursen. Al zagen we haar al meermaals in uitroeptekenmodus.
meer info

Frank Boeijen
zaterdag 27 april, 20 u, Vooruit

Zijn onmiskenbare stem, de liedjes uit het hart, en Kronenburg Park. Koud in mijn hart. Dat moet Frank Boeijen zijn. Steekt met een bepaalde regelmaat de grens over, en Gent is één van de plekken waar hij vaak halt houdt. Is het niet in de Capitole, dan is het wel, zoals deze keer in de theaterzaal van de Vooruit. Net zoals Adamo heeft Boeijen de nodige professionaliteit om elke nieuwe theatershow ook weer anders aan te pakken, waardoor de fans blijven komen. Want Boeijen verrast hen altijd wel op een of andere manier door zijn overbekende nummers anders te doen klinken.
meer info

Openingsweekend Archief Gent
zaterdag 27 en zondag 28 april, doorlopend van 10u tot 18u, Archief Gent

Voor u denkt dat we met de cultuurkalender de trappers verloren zijn, lees vooral rustig verder. Het vroegere Stadsarchief en het Archief OCMW Gent gaan voortaan verder als een ééngemaakt archief en vieren deze fusie met een interessant weekend vol opvallende activiteiten.  Naast het bezoeken van de archiefdepots zelf kan u demonstraties meemaken in het restauratieatelier of info sprokkelen over voorouders en de geschiedenis van uw huis in de leeszaal van het Archief. Ook een verblijf in de escaperoom of een drankje met spectaculair uitzicht op de Schelde in de Rooftopbar kan dat weekend. UGent onderzoeker Lies Van de Vijver geeft een lezing over de populaire jaren ’50 en ’60 van de Gentse bioscopen aan de hand van de affichecollectie van Archief Gent. En de kleintjes ontdekken tijdens de workshop ‘Wie was Willem?’ alles over een skelet dat bij een opgraving in Gent werd gevonden.
meer info

DOK heropent de laatste keer
zondag 28 april, de hele dag

Eindelijk tijdelijk! zo bloktellter DOK op de website van de werkplek voor verpozing en creatieve manoeuvers aan de splitsing van de Koopvaardijlaan en de Afrikalaan. Zondag beginnen ze er echt aan hun allerlaatste seizoen. Goed voor vijf maanden. Het startmoment biedt elk jaar toch wat meer dan de 'gewone' weekends. Zondag 28 april zijn is er keuze uit kanovaren, expo's, sauna, initiatie dabke, zelf verf maken, een safari op de Afrikalaan, concerten, massa's dj's, tuimelende duiven, boekvoorstellingen. Cirq organiseert er met Flanders Creativity International alvast een try-out van allerlei nieuwe activiteiten. Ze doen dat in samenwerking met Productions en zonen en het Instituut voor Volkswarmte.

Democrazy organiseert er ook dit jaar weer tal van concerten, en begint daar zondag al mee met de 
Noord-Londense rapper met Iraanse roots Shay D en de Antwerpse Miss Angel. Ook dit jaar zijn er weer zes rommelmarkten, waarvan één de extensie XXL meekreeg, en daarvoor geldt dit jaar overigens een nieuw inschrijvingssysteem: het wordt gewoon een loterij! 
meer info

Claire Chevallier en Les Doigts Perdus
zondag 28 april,15:00 u, HALL 13

Residenties in HALL 13 broedden al vaker mooie eieren uit. Nu is het opnieuw zover. De Franse pianiste Claire Chevallier, violist George Alexander Van Dam en cellist Simon Lenski hebben verschillende muzikale achtergronden. Daardoor fietsen ze ook moeiteloos door Shostakovich, David Lang, Pärt en Schubert, en noch wel tijdens hetzelfde concert. Nadien krijgt u er zowaar nog een tweede concert bovenop met het gipsyfeest van Les Doigts Perdues.
meer info


 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio