Stembiljetten van Heule tot Kooigem Plaats

Kortrijk - Komende zondag zijn er verkiezingen. Federaal, Vlaams en Europees. De stad Kortrijk stelt hiervoor 294 vierkante meter borden op 18 locaties ter beschikking om affiches te plakken. Op dit moment zijn 30 personen in de weer voor de opbouw van de stembureaus. Samen maken ze 73 stembureaus in gereedheid, goed voor 365 stemhokjes, 438 computers en 3,7 km verlengkabel.

De grootste locatie is campus Drie Hofsteden (8.206 kiezers) , de kleinste de basisschool van Kooigem (609 kiezers). Schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester): "We roepen inwoners op om zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar de stembus te trekken. Hou er ook rekening mee dat tussen 12.30 en 16 uur de wielerwedstrijd ‘Grote Prijs Marcel Kint’ wordt gereden. Het parcours passeert aan verschillende stembureaus."

Kortrijk telt 57.539 kiezers:
- 57.290 mensen die in Kortrijk wonen
- 222 Kortrijkzanen die in het buitenland verblijven en een volmacht geven
- 29 die zelf uit het buitenland naar Kortrijk komen om te stemmen

943 personen werden opgeroepen om mogelijk te zetelen tijdens de verkiezingen.
511 inwoners moeten effectief zetelen de dag van de verkiezingen: 73 voorzitters, 73 secretarissen en 365 bijzitters (7 per stembureau).

Als je alle stembiljetten die uit de computer rollen achter elkaar zou leggen kan je een ketting maken van Heuleplaats tot Kooigemplaats.

Op de dag van de verkiezingen is het gratis nummer 1777 bereikbaar. Mensen kunnen er terecht met allerlei vragen gerelateerd aan de verkiezingen (vb. waar moet ik gaan stemmen? Mijn partner is ziek, wat nu?, ... ) Het stadhuis zelf is op 26 mei open van 8 tot 13 uur voor mensen die hun identiteitsbewijs kwijt zijn. Er zijn twee baliemedewerkers en één telefoniste aanwezig. Daarenboven zijn er de hele dag twee mensen beschikbaar voor vragen van voorzitters of medewerkers op locatie, 1 persoon voor IT problemen en 1 persoon voor eventuele problemen met gebouwen. In totaal zijn er die dag 62 stadsmedewerkers aan de slag (technische ondersteuning, coördinatie,…)

Tellen van de stemmen

Nadat mensen hun stem hebben uitgebracht, moeten deze ook worden geteld. Kortrijk stemt digitaal, maar de andere gemeenten van het kanton stemmen nog op papier, nl. Kuurne, Lendelede, Anzegem en Zwevegem. Aangezien Kortrijk de hoofdkantonplaats is, staat Kortrijk ook in voor de organisatie van de telbureaus in Kortrijk XPO. Het gaat over 3 hallen (17.829m²) met 69 telbureaus waar 483 personen ongeveer 45.000 stembrieven moeten tellen. 1 vrederechter is verantwoordelijk voor het hele verloop van de verkiezingen. Ook de politie helpt mee bij het goede verloop van de stemming: 16 agenten worden ingezet bij de stembureaus, 2 agenten staan in als reserve, 3 motards rijden door de stad en de deelgemeenten, 1 agent bewaakt samen met zijn politiehond zondagnacht de stemmen in de stemkoffers die de volgende dag naar de griffie gebracht worden.

Pop-up bars en andere initiatieven

De verkiezingen zorgen voor heel wat animo en gezelligheid in de dorpskernen. Zo organiseert de Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke op de trappen van Aalbekeplaats een muzikaal intermezzo met verschillende muziekensembles. Café Dudu organiseert Dudu Kiest met drankjes en een foodtruck, uitgebaat door Café Tartine. De ouderraad van St.-Vincentius Bissegem serveert drankjes aan het stemlokaal, Chiro Tandem Rollegem organiseert een klein evenement met drankjes op het plein voor het buurthuis. Café Den Bras organiseert De Labiele Verkiezingsshow, … 

Er zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor de voor- en bijzitters op parking Kortrijk Weide, de parking van de Colruyt Group Academie in de Burgemeester Vercruysselaan, op de terreinen van basisschool Spes Nostra in Heule en onder de Houtmarkt. Op de parking van het Lagaeplein Heule zijn er vier stewards voorzien om het veilig op- en afrijden in goede banen te leiden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio