Award voor Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie

Kortrijk - Op zaterdag 1 juni wordt door vertegenwoordigers van Europa Nostra en van de Europese Commissie officieel een award overhandigd aan de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie Dit zal gebeuren tijdens een ceremonie in de Herisemmolen - kartonfabriek Winderickx in Alsemberg.

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw is geselecteerd voor de prestigieuze European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019 ((Europese Erfgoedprijs / Europa Nostra Prijs 2019) VVIA werd geselecteerd in de categorie ‘dedicated service’ - die de inzet van verenigingen en personen honoreert. Bezieler Adriaan Linters: "Vorig jaar vierde VVIA, opgericht in mei 1978, zijn veertigste verjaardag. De vereniging werd in heel haar bestaan nooit structureel gesubsidieerd. Toch slaagde ze erin om met een ongelooflijke inzet van vrijwilligers, tijdens voorbije decennia een stempel te drukken op studie, behoud en ontsluiting van roerend, onroerend en immaterieel industrieel en technisch erfgoed - terwijl veel erfgoedverenigingen in dezelfde en in andere sectoren intussen het loodje moesten leggen, fusioneerden of vereffend werden nadat de subsidiëring wegviel of zwaar verminderd werd."

In de loop der jaren wist VVIA tal van nieuwe en vernieuwende concepten te lanceren, van herbestemming van gebouwen, industrieel toerisme, de educatieve mogelijkheden van het industrieel erfgoed. De vereniging zet zich in voor behoud en redding van gebouwen en sites. Zo waren er in de loop der jaren de Koninklijke Stapelhuizen in Antwerpen, de scheepswerf van Baasrode, de Scheepsdalebrug in Brugge, Petroleum Zuid, de Congoboot, de Kempische Steenkoolmijnen - met recent de bedreiging van de kolenwasserij - en de unieke bibliotheek van het Ministerie van Openbare Werken. Vanuit een bottom-up filosofie zorgde ze voor steun en begeleiding van plaatselijke verenigingen en vrijwilligers.

Linters: "Daarnaast keek VVIA ook over de grens. Er was intense samenwerking met Nederland, Engeland en Noord-Frankrijk, en collegae uit andere landen. Sedert 1989 is VVIA verbroederd met de Catalaanse zustervereniging (AMCTAIC). In 1999 was VVIA één van de initiatiefnemers tot oprichting van EFAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed. In 2018 was ze één van de actiefste organisaties van de industrieel erfgoed-campagne die gevoerd werd in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018."

Op zaterdag 1 juni wordt door vertegenwoordigers van Europa Nostra en van de Europese Commissie officieel de oorkonde overhandigd aan de Vlaamse Vereniging voor Industriëmle Archeologie Dit zal gebeuren tijdens een ‘local awards ceremony’ in de Herisemmolen - kartonfabriek Winderickx in Alsemberg. Met deze selectie maakt de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw ook kans op een ‘Grand Prix’. Die worden op 29 oktober in Parijs uitgereikt.

Linters: "Daarnaast hopen we natuurlijk ook zoveel mogelijk stemmen binnen te halen voor de Publieksprijs - die ook in Parijs zal bekend gemaakt worden."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio