Verfrissende cultuurtips om op te warmen

Verfrissende cultuurtips om op te warmen

Foto: Klaas Vandromme

Gent - Diverse sites van cultuurhuizen melden heel eerlijk dat er deze week geen concerten zijn. Even op adem komen voor De Gentse Feesten er aan komen, zo blijkt. Zelfs in de Missy Sippy, het blues- en rootscafé waar ze in bepaalde maanden van het jaar elke dag een concert organiseren, laten ze het podium even rusten. Wat niet wil zeggen dat er niets te bekijken en te beluisteren valt. Want vergis u niet: vrijdag begint aan Rozebroeken het Copacobanafestival (drie dagen) en een dag later, zaterdag 29 juni zwaait de Bijlokesite de poorten open voor Gent Jazz Festival. Uitpluizen die sites, en maak uw keuze.


The Boat Band
maandag 24 juni, 21.00 u., Café Trefpunt, gratis

Ilja Leonard Pfeiffer, de letterlijk en figuurlijk grote Nederlandse schrijver poneert het in zijn meest recente meesterwerk Grand Hotel Europa meer dan eens: Europa zou zich bewust moeten zijn van de mogelijke meerwaarde van vluchtelingen, in plaats van ze als een probleem te beschouwen. Bij Refu Interim weten ze dat ook al langer, en doen ze er iets aan. Maar ook Thomas Noël, de muzikant die u kan kennen van meerdere grensoverschrijdende muzikale projecten, en ook omdat hij zijn petje altijd achterstevoren draagt, is zich daar terdege van bewust. In 2016 begon hij in de Centrale te musiceren met muzikanten die op de Reno-boot in de Gentse haven verbleven. Zo werd The Boat Band geboren. In wisselende bezettingen spelen ze een repertoire dat deels bestaat uit eigen werk en eigenwijze bewerkingen van muziek uit de thuislanden van de muzikanten. De muzikanten die maandag op het kleine Trefpuntpodium staan komen uit Nepal, Iran, Sudan, Koerdistan, Turkije, Palestina. En België dus, want Thomas Noël speelt ook mee.

Copacobana Festival
vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni, Rozebroeken, gratis

Wat Pukkelpop voor nationaal betekent, dat is Copacobana voor Gent en omgeving. Ontelbaar veel groepen, podia, genres, ook buiten de muziek. En het belang dat de organisatoren aan de aankleding van de festivalruimte hechten. Natuurlijk zijn er verschillen. Copacobana is gratis, om er maar één te noemen. Wijzelf ontdekten er in één van de voorbije jaargangen de blazersgroep Kleptomatics, die er dit jaar hun nieuwe cd voorstellen. Verder zijn voor onszelf, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk ’t Schoon Vertier,  ’t Mouvement voldoende redenen om op de fiets richting Rozebroeken te stappen. Al willen we Reena Riot ook nog wel eens een keer zien herhalen wat ze in de Handelsbeurs deed. Eén ordewoord: allen daarheen en laat u gaan! Want Copacobana verjaart en wordt 10....
meer info

Meer Stemmig Gent
vrijdag 28 en zaterdag 29 juni, Sint-Machariuskerk & Sint-Baafsabdij

Terwijl elders bronstig festivalgeweld losbarst, claimen de organisatoren van Meer Stemmig Gent wel eens het “stemmigste festival van Gent” op de kaart te zetten. Hun feest van de polyfonie palmt 2 dagen de sferische Sint-Baafssite in. Oordopjes zal u waarschijnlijk niet nodig hebben. Maar niemand kan u vrijwaren van een hartklopping meer of minder met zoveel ontroerend moois op de affiche. Voor het openingsconcert komen de vermaarde Tallis Scholars (UK) naar Gent (vrijdag 20u30). Ze duiken diep in de rijke, polyfone traditie van Engeland in de zestiende eeuw. Op zaterdag een gevarieerd programma met workshops, lezingen, concerten (bijvoorbeeld Cinquecento) en een gesprek met Paul Van Nevel (18u30).
meer info

Gent Jazz Festival
zaterdag 29 juni tot en met dinsdag 9 juli,  Bijlokesite

De programmatie van Gent Jazz gaat wel breder dan pure jazz. Dat is ondertussen welbekend en niemand die daar boos om is, integendeel. Zo kan je Joan Baez, het ex-lief van Bob Dylan, bezwaarlijk een jazzartieste noemen, maar dank zij de organisatoren is de dame van toch maar in Gent te zien. Hetzelfde verhaal ongeveer met Sting die langskomt. Het festival biedt bovenop comfort aan het publiek, ook plaats aan Gentse groepen die binnen het jazzplaatje passen en ook wel buiten de lijntjes kleuren: zoals daar zijn STUFF. En ook MDCIII. Dat is geen Latijnse jaartelling maar staat gewoon voor Mattias De Craene trio. Mattias De Craene kan u kennen als de saxofonist van Nordmann. En nog heel veel andere groepen, verdeeld op diverse podia. U heeft nog een week de tijd om rustig uit te zoeken welke artiest u niet wil missen en tickets te bestellen. 
Meer info

Pierkesbal
Zaterdag 29 juni, vanaf 16.00u., Bij' De Vieze Gasten

Pierkesbal? Iedereen in het wit en rood en met een hoed op? Nee, het Pierkesbal viert het begin van de zomer, al is die nu een week begonnen, met een groot openluchtfeest bij De Vieze Gasten. Er is vanalles te doen, en het leukste is dat iedereen veel zelf doet. Deelnemen aan een Tien Om Te Zien Playbackshow bijvoorbeeld. Maar er is ook taart, dans en spel, voor jong en oud. Bij De Vieze Gasten beloven ze dat zelfs de opkuis een feest wordt. Meer...

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio