96ste Kapellenommegang in Noordschote op zondag 15 september

96ste Kapellenommegang in Noordschote op zondag 15 september

Foto: if

Lo-Reninge - In Noordschote vindt op zondag 15 september al voor de 96ste keer de Kapellenommegang plaats. De wandeling langs zeven kapelletjes start om 14.30 uur.

“We vertrekken in de kerk voor een wandeling van om en bij de 3,5 kilometer in de prachtige natuur”, zegt Clara Notebaert. “Onderweg begroeten we biddend en zingend de zeven smarten van Onze-Lieve-Vrouw.”

Rond de eeuwwisseling ontstond in Noordschote een bijzondere verering van ‘Onze-Lieve-Vrouw van 7 smarten’. “Een soort voorgevoel blijkbaar voor het grote leed dat de inwoners effectief te wachten stond”, legt Clara Notebaert uit. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dorpje aan de frontlinie met de grond gelijk gemaakt. Niets stond nog recht, ook de vier Mariakapelletjes niet die de parochianen net hadden gebouwd.”

Maar na de oorlog herrees het dorp. De vier kapelletjes werden er zeven. Pastoor Tommelein, een legendarische figuur die in Noordschote nog altijd erg vereerd wordt, hield op 9 juli 1922 in de noodkerk een ‘inschrijving’ om de kapelletjes te financieren. Een crowdfunding avant la lettre zeg maar. “De inwoners van Noordschote steunden royaal het project en staken ook een handje toe bij de bouw van de zeven kapelletjes, die eind 1923 af waren”, weet Clara Notebaert. “De vier herstelde en de drie nieuwe

kapelletjes waren zo geplaatst dat ze samen een ommegang vormden. Ze staan ook op plaatsen waar voordien bunkers en loopgraven het uitzicht bepaalden en honderden soldaten het leven lieten.” De Kapellenommegang is telkens op de derde zondag van september. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio