Cultuuragenda. Gent ontvangt Oscarwinnaar en viert bluesgod

Cultuuragenda. Gent ontvangt Oscarwinnaar en viert bluesgod

Foto: Steven Hendrix

Gent - Een Oscar- en Grammywinnaar passeert niet wekelijks in de cultuuragenda van de Gentenaar. De rapgrootheid Common bewijst donderdag in de Vooruit of hij al die prijzen waard is. Woensdag vieren we met zijn allen driekwart eeuw Roland. Excuses om ook de andere dagen niet thuis te moeten blijven, vind je hier schoon opgelijst.

Verbeelding zat bij Gent Festival van Vlaanderen
Nog tot 5 oktober, op diverse locaties in de stad

Met OdeGand als klassieke opener, gevolgd door het gloednieuwe project City of Ear is Gent Festival van Vlaanderen, editie 62, uit de startblokken. Er staan nog tal van concerten op de agenda, waarvan nogal wat met een Gentse insteek: Philippe Herreweghe Goes Bruckner en dirigent René Jacobs dirigeert Mozart. Gent Festival programmeert ook een zwoele mediterrane nacht en bovenop Parklife is er met de Nacht van de Verbeelding in en rond het Citadelpark nog een nieuw evenement dat buiten de lijntjes kleurt.
Meer info

Kunde
Dnsdag 17 september, 20.00 u., ENTR, gratis

De liefhebbers van hiphop, jazz en funk moeten dinsdagavond Kunde (ku:nde, vrijheid) overwegen.
De toetsenist van de funkgroep 'Big Whoop' is een Gentenaar met een Belgische moeder en een Kameroense vader. 
Kunde betekent ook groovy beats overgoten met een funky jus en beatbox.
In 2017 kwam hij ENTR al eens ondersteboven zetten. Nu opent hij het concertseizoen in ENTR met de voorstelling van zijn nieuwe EP 'From Roots to Fruits': “a musical journey through the mind of Kunde”. 

Meer info 

Davina & The Vagabonds + Les Bandits
Dinsdag 17 september, 20.00 u., Minard

Davina & The Vagabonds brengt de perfecte soundtrack van de Jazz Age. De muziek ademt niet alleen jazz en blues. De sound van het bruisende kwintet rondom de Amerikaanse zangeres en toetseniste Davina Sowers is fris en uniek door invloeden uit pop, soul en latin. Sowers’ stem roept vergelijkingen op met namen als Adele, Amy Winehouse, Etta James en Bessie Smith. 
Support act is Les Bandits, een gepassioneerd jazz/pop kwintet met Gentse roots. 

Meer info

Proeven van tapdansen voor jong en ouder
Dinsdag 17 september, 18.30 u. en 20.00 u., concertzaal Trefpunt, gratis.

Tapdansen zeggen is Fred Astaire zeggen. Maar dat is een te beperkte visie. Tapdansen doen Lut Vermeulen en Alexandre Van Goethem ook op muziek van Lou Reed, Lenny Kravitz, The Blues Brothers, Sarah Ferri, Roland Van Campenhout (zie ook verder in deze agenda). Lut Vermeulen geeft al 35 jaar tapdanslessen. Voor beginners en gevorderden. De nieuwe lessenreeks begint op 23 september en op 17 december kan elke geïnteresseerde komen vaststellen hoe laagdrempelig tapdansen is.
Meer info

Sprekende ezels
Dinsdag 17 september, 20.30 u., Bar Mirwaar, gratis

De sprekende ezels omschrijven zichzelf als een laag podium voor woord, comedy en hamstererslingeren. Wat dat laatste betreft gaat het voor de dierenvrienden hopelijk om een tikfout over hamerslingeren, al is dat dan weer gevaarlijk voor het interieur van Bar Mirwaar. Bullshit gegarandeerd, zetten de organisatoren zelf op de affiche. Vandaar misschien gratis?
Meer info

Roland 75 Extravaganza
Woensdag 18 september, 20.15 u. Handelsbeurs

Noem Roland niet zomaar een bluesmuzikant. Hij reisde de wereld rond en kwam in contact met tal van muzikale culturen die hij meebracht naar Gent. Hij speelt met elke muzikant die het hem vraagt, en voor zijn 75ste verjaardag (op 25 juli al), organiseren een aantal muzikale vrienden, met Pieter Jan De Smet op kop, een eerbetoon aan Roland. Er is sprake van een twintigtal gasten. Wie Roland kent komt zeker, wie hem niet kent moet niet beschaamd zijn nu pas kennis te maken met zijn breed muzikaal spectrum. Hopelijk is er een verkoopstand waarop u de recent verschenen driedobbelaar Somewhere in the mountains kan kopen. En al zijn andere platen. Ja, we zijn fan, en we zijn daar trots op. De Handelsbeurs maakt wel een erg sterk statement om zijn band met Gent te tonen door met dit concert het nieuwe seizoen te openen.

Meer info

Argentinië verovert Trefpunt
Woensdag 18 september, 20.00 u., Concertzaal Trefpunt

Het is nog even wachten tot het einde van de maand eer het echte concertseizoen van Trefpunt begint, maar dat kon Trefpunt niet verhinderen om nu al het  Argentijnse duo Casiana & Martin naar de concertzaal te brengen. Het duo, dat in hun thuisland gelauwerd wordt, brengt een warme en intieme Argentijnse ervaring. Met stem en gitaar  interpreteren ze de voornaamste Argentijnse folkloreritmes en muziekstijlen: Milonga, Chamame, Huayco, Cueca, Tonada, Zamba, Chacarera, Gato en Huella worden met respect voor de traditie maar in hun geheel eigen stijl gebracht.
Meer info

Lieve Blancquaert leidt je rond in de cirkel van het leven
Vanaf 20 september tot 12 januari 2020. Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein

Fotografe en reportagemaker Lieve Blancquaert oogstte de afgelopen jaren succes met de projecten Birth Day, Wedding Day en Last Day. Daarin legt ze wereldwijd vast hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en hoe we afscheid nemen. Over geboorte, liefde en dood, de grote momenten uit het leven. Na de televisiereeksen en de boeken is er nu een langlopende tentoonstelling.
Meer info

Common + Emy
Donderdag 19 september, deuren 19.30 u. Concertzaal Vooruit

Zag je de film Selma over M.L. Kings vredesprotesten bij het gelijknamige stadje in Alabama. Dan ken je Lonnie Rashid Lynn aka Common misschien als vertolker van James Bevel, een leider van de Civil Rights Movement. Het talent van Common is tweeërlei. Hij voorzag de film, samen met John Legend, van een oscarwinnende soundtrack 'Glory'.
In zijn carrière wist hij naast Legend ook nog oa. Kanye West, Pharrel en Lauryn Hill naast zich te scharen. In 2006 kreeg hij een Grammy voor zijn gouden plaat Be. Misschien horen we donderdag al wat nieuw werk uit zijn negende studio album dat dit voorjaar uitkomt.
Als voorprogramme brengt de Belgische Emy ontroerende muziek, over intieme gevoelens en gedachten, met vibes richting soul en indiepop.

Meer info

Homo Deus Frankenstein
Vrijdag 20 september tot en met zondag 22 september (resp. 20.00 u., 19.00 u. en 15.00 u.) in Kopergietery Gent

Kunnen we er echt op los boetseren in het leven? Hoe maakbaar is je leven tegenwoordig als jongere? Een blik op sociale media en je krijgt alvast meer vragen dan antwoorden. De muzikaal-filmische voorstelling Homo Deus Frankenstein ging met deze vragen aan de slag en vertrok daarbij vanuit het werk Frankenstein (Mary Shelley) en Faust (Goethe). Theater, dans, video en muziek (componist Frederik Neyrinck) maken er een kolkende voorstelling van, in regie van Johan De Smet.
Meer info

Wie is bang van Els Dottermans en haar man?
Vanaf 20 september in NTGent, Sint-Baafsplein

Acteervuurwerk in handen van Els Dottermans en Han Kerckhoffs. Zo recenseerde De Standaard de vertolking van het nieuwe theaterstuk van Tom Lanoye. Lanoye zelf raakte er vorige week in De Afspraak ook niet over uitgepraat. Wie is bang gaat over een ouder acteurskoppel – gespeeld door Els Dottermans en Han Kerckhoffs, die ook in het echte leven een stel zijn – dat de balans opmaakt van hun liefde voor elkaar en voor het acteursvak. Terend op hun bekendheid willen ze goed geld verdienen met een populaire repertoireklassieker over een scheldend en drankzuchtig koppel intellectuelen. Hun andere ensceneringen floppen. Alleen de scheldklassieker blijft volk lokken. Avond na avond zijn ze veroordeeld om tegenover elkaar te staan in steeds dezelfde rol.
Meer info

Litlle Jimmy
Zaterdag 21 september, 21.00 u., Café Fatima, gratis

Deze bluesrebel uit Ledeberg speelde nog in het voorprogramma van de groten der aarde. Hij bracht niet lang geleden na een aanzienlijke pauze een nieuwe plaat uit. Blues Rebel. Lees meer over de wonder wereld van Little Jimmyin dit 

Meer info

Dominoes vallen van Ledeberg naar Moscou
Zaterdag 21 september, vanaf 17.00 u.,  Broederij Standaertsite Ledeberg

Van 21 tot en met 27 september heeft in Gent het Festival van de architectuur plaats. Een week vol debatten, workshops, exposities over hoe architectuur mee het leven van een stad bepaalt. Het festival opent met Dominoes, een evenement waarbij meer dan 7.000 witte Ytong bouwstenen een dominoketting van meer dan 2 km vormen tussen Ledeberg en Moscou. Een project dat alleen tot stand kan komen door medewerking van mensen die langs het traject wonen. Met de installatie wil men de verschillende gemeenschappen van de stad met elkaar verbinden.
Meer info

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio