De culturele week gefileerd in 12 tips

De culturele week gefileerd in 12 tips

Foto: Klaas Vandromme

Gent - Wat als de 46ste editie van Film Fest de stad overneemt? Dan is er nog altijd van alles te doen voor diegenen met grootschermvrees. We breidden het programmaboekje voor u uit met zowel muziek als filosofie door zowel door anciens als nieuwkomers.

Footprints: Luisteren naar de voetafdrukken van morgen
Maandag 7 oktobern 19.30 u., Minard

Footprints is een showcaseconcert dat de ambitie heeft om Belgische jazzhelden van morgen een podium te geven. Footprints is al aan de derde editie toe, en deze keer staan vier groepen op het Minardpodium: Bààn, Commander Spoon, Karel Ceulenaere Trio en Ventilateur. Geen schroom of schaamte als u die bands niet meteen kent, u bent niet alleen, want ze moeten het nog maken. En daar dient zo’n showcaseconcert nu eenmaal voor: nieuwe zaken ontdekken.
Meer info

Pom Du Jazz doet eigen ding met jazzoriginals
Maandag 7 oktober, 20.30 u., Café Trefpunt, Walter De Buckplein, gratis

Nog zo’n plek om (gratis dan nog!) muzikale ontdekkingen te doen is het Trefpuntcafé. Net als in de Minard wordt daar maandagavond jazz gespeeld. Geen nieuwe jazz, maar originals uit de jaren 20 en 30. Maar dan wel op een originele manier en in eerder ongebruikelijke bezetting met ukelele, plectrumbanje, tenorgitaar, bastuba, wasbord en zang. Pom Du Jazz is een zeskoppige Gentse band die nog niet meteen op grote podia van grote concertzalen stond, maar op tal van Gentse straat- en buurtfeesten voor muzikale ambiance en verwondering zorgde.

Belgisch-Nigeriaanse Touareg poëet
Maandag 7 oktober, 20.30 u., Café Missy Sippy

Alsof er op maandag nog niet genoeg keuzestress of keuzevrijheid is, naargelang een mens het bekijkt. Wie niet kan kiezen tussen oude en nieuwe jazz kan gaan voor Belgisch-Nigeriaanse touareg Desert blues van Anana Harouna. Harouna is de  frontman van de Brusselse band Kel Assouf maar komt nu solo: akoestisch, intiem en ingetogen.
Meer info

Nagelaten geschriften, Etienne Vermeersch
Maandag 7 oktober, 20u, Auditorium Leon De Meyer, UFO-gebouw UGent, Gratis. Wel graag aanmelden via verhofstadt.dirk@telenet.be

Dirk Verhofstadt, die eerder al het indrukwekkende In gesprek met Etienne Vermeersch, een zoektocht naar waarheid publiceerde, brengt in Nagelaten geschriften, Etienne Vermeersch,  samen met Johan Braeckman een eerbetoon aan de intellectuele erfenis van de belangrijke Gentse filosoof die op 18 januari 2019 overleed. Het boek bevat wetenschappelijke en filosofische artikelen die hier voor het eerst in een Nederlandse vertaling verschijnen en toespraken, nota’s en opiniestukken die hij in de loop van zijn lange academische carrière schreef over zaken als identiteit, migratie, geloof, milieu, abortus, euthanasie, overbevolking en kunst.

Met toespraken van prof. Gita Deneckere (decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte), prof. Mieke Van Herreweghe (vicerector Universiteit Gent) en Els Wouters (uitgever Houtekiet). Filosofe Tinneke Beeckman gaat in gesprek met Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman over Etienne Vermeersch en het boek.
Meer info

Film Fest Gent, editie 46
Vanaf dinsdag 8 oktober, Kinepolis, Ter Platen

Onnodig uit te leggen waar Film Fest Gent voor staat. Dus doen we dat ook niet. Wel even aan herinneren dat u dinsdagavond vanaf 19 uur bekend volk uit wagens kan zien stappen om daarna op de rode loper te poseren voor een leger fotografen. Openen doet Film Fest Gent dit jaar met Les Misérables, en dat heeft niets te maken met het boek van Victor Hugo, al speelt het sociaalkritisch drama van regisseur Ladj Ly zich wel op dezelfde plek in Parijs af.
Meer info

Stilstaande beelden van Film Fest Gent
Vanaf dinsdag 8 oktober, Maison W, Zwijnaardsesteenweg 12, gratis

Al vier jaar op rij brengt fotograaf Bas Bogaerts tijdens Film Fest Gent bekende koppen uit de filmwereld op een a-typische manier in beeld. Een aantal van die beelden zijn nu dank zij een samenwerking met Het Objectief, een jonge Gentse onderneming die een werkplaats is met materiaal en ondersteuning voor fotografen en beeldende kunstenaars, te zien in Maison W, een horecazaak aan de Zwijnaardsesteenweg, op wandelafstand van Kinepolis. U kan er Natali Broods, Matthias Schoenaerts, Colin Farrell en nog acht andere filmiconen tegen het lijf lopen.

Muzikale en bewegende beelden Film Fest Gent met Videodroom
Vanaf woensdag 9 oktober, Vooruit

Vooruit ademt muziek, dus is het niet abnormaal dat de kunstinstelling nu al een paar jaar uitpakt met een concept waarbij tijdens Film Fest Gent muzikanten van allerlei slag aan de slag gaan met films en live op het Vooruitpodium optreden en bepaalde films van een nieuwe muziekscore voorzien. Dat is dit jaar niet anders. Wij noteren voor onszelf alvast zaterdag 12 oktober: die dag krijgt Alien, de sciencefictionfim van Ridley Scott in de Vooruit een muzikaal eerbetoon door niet minder dan 10 artiesten, waaronder een pak Gentse: Mattias De Craene, Raveyards, Dolly Bing Bing, en nog vele andere. Zoals Charlotte Caluwaerts (Tundra) en Reinhard Vanbergen (Das Pop) samen bekend van o.a. Rheinzand en The Happy. Het koppel bundelt de krachten met die van operazanger, theatermaker en zelfverklaarde narcist Benjamin Abel Meirhaeghe. Samen maken ze een unieke interpretatie van de iconische chestburst-scène.

De meeste mensen deugen
Woensdag 9 oktober, 20.00 u, UFO-gebouw UGent, Sint-Pietersnieuwstraat, studenten gratis

De Nederlandse auteur-journalist Rutger Bregmans publiceerde in september zijn nieuwe boek ‘De meeste mensen deugen’.  Bregman haalde begin dit jaar de wereldpers met een opgemerkte passage op het Wereld Economisch Forum in Davos met volgende uithaal naar de miljonairs: “Dit is mijn eerste keer op Davos en ik moet bekennen dat ik het nogal een verbijsterende ervaring vind. Ik bedoel: 1.500 privévliegtuigen brengen passagiers om te luisteren naar hoe Sir David Attenborough ons vertelt dat we de planeet om zeep aan het helpen zijn.”
Meer info

Het muzikale landschap van Josse De Pauw en Kris Defoort
Donderdag 10 oktober, 20.00 u, NTGent, Sint-Baafsplein

Acteur en auteur Josse De Pauw en componist en pianist Krist Defoort werken na An Old Monk nog eens samen, en het mag al een wonder heten dat zoiets nog kan: Kris Defoort kroop in november van vorig jaar door het oog van de naald en overleefde een hartinfarct, een hartstilstand en moest twee openhartoperaties ondergaan en belande in een coma. Donderdag speelt hij met zijn trio (Lander Gyselinck en Nicolas Thys) de première van A concert called landscape van Josse De Pauw. Die maakte een tekst over hoe we in deze tijden van groter, sneller en sterker aan rebellie kunnen doen door gewoon de tijd te nemen om naar de dingen te kijken. Zoals we vroeger naar het stalletje van grootvader keken. Een soundscape die een ingetogen en jazzy ode aan het leven wil zijn.
Meer info

Een zingende en dansende eenhoorn
Vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober, 20.00 u., Kopergietery

De Laatste Eenhoorn is een beeldende en associatieve voorstelling over een eenhoorn, een dinosaurus en een astronaut in een identiteitscrisis. Muziek en dans in een voorstelling over het fundamentele gevoel nergens bij te horen en alle melancholie, tristesse en bovenal humoristische situaties die daarbij horen. Een sprookje over mensen die zijn ondergedoken in het binnenste van de aarde en er langs een intergalactische-space-tunnel terug naar boven komen.
Meer info

Kids in the Waiting Room & Galine
Zaterdag 12 oktober, deuren 19.00 u., Concertzaal Handelsbeurs

Zaterdag jagen twee Belgische bands elektronische muziek door de boxen van de Handelsbeurs. Nee, geen pompende beats, maar het resultaat van jazzmuzikanten die andere horizonten opzoeken. Met zijn nieuwe band 'Kids in the Waiting Room' schaart Thomas Van Caeneghem klinkende namen uit de jonge Belgische jazz scene rond zich. Het resultaat is gelaagde indierock met een zweem van jazz, voor fans van The Notwist. 
Galine maakt elektropop met zachte synths en spaarzame beats. Inspiratie haalt ze bij Lapsley, Jessie Ware en Peter Gabriels ‘world beat’. 
 
Meer info

Adamo 
Zaterdag 12 oktober, 20.00 u., Capitole

Adamo staat bij iedereen van ons synoniem voor ‘Tombe la neige’ en andere ‘Filles du bord de mer’-songs, veelal romantisch omfloerste meezingers die sinds de jaren 60 voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Maar er is ook een minder bekend kantje aan de Italiaans-Belgische internationale vedette. Een Adamo à la Johnny Cash, een versie van zichzelf die hij toont op zijn nieuwe cd ‘Si vous saviez’ en hij tijdens een nieuwe tournee ook aan het Vlaamse publiek openbaart.?
Meer info

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio