Puzzel nu je culturele week ineen

Puzzel nu je culturele week ineen

Foto: Klaas Vandromme

Gent - Wij bieden je de stukjes aan, je hoeft enkel nog te puzzelen. Film Fest Gent loopt ongeveer door tot en met vrijdag, dus van verveling kan geen sprake zijn. Film Fest Gent heeft deze week ook twee muzikale evenementen op de agenda staan. Twee is het ook het getal dat geldt voor de afscheidsconcerten van The Van Jets in Gent, maar die zijn beide uitverkocht. Uit al de rest selecteerden wij een aanbod van muziek, literatuur, zodat u een geldig excuus voor uzelf heeft om het huis te verlaten. En James Brown komt nog eens naar Gent. Nu ja, Lee Fields, maar die komt wel heel dicht in de buurt.

Pablo en Helena Casella op het bierbakkenpodium
Maandag 14 oktober, 20.30 u., Café Trefpunt, gratis

Nee, geen broer en zus, maar neef en nicht, met Braziliaanse roots. Pablo kan u kennen van Little Dots, en van Lady Linn, waarmee hij samen met saxofonist Tom Callens wel eens een muzikaal trio vormt. Neef Helena is ook met muziek bezig. Ze zong voor het Jamaican Jazz Orchestra (met ondermeer Marie-Anne Standaert) de single Morning girl in en was als gastzangeres van die groep te zien op Jazz in ’t Park en Copacobana. Nu dus intiem, met haar neef Pablo. Wie, zoals wijzelf, niet naar het duo kon komen kijken en luisteren tijdens de voorbije Gentse Feesten krijgt nu een tweede kans.
Meer info

Het verhaal van de familie Bloch
Maandag 14 oktober, 20.00 u., Minard, gratis mits vooraf verwittigen

Collega journalist Karel Van Keymeulen schreef samen met historica Tina De Gendt het boek dat ze als titel Het verhaal van de familie Bloch meegaven. Ze deden dat pas na urenlange interviews met Jacques Bloch, nu 91, en in 1940 twaalf jaar oud, toen de Tweede Wereldoorlog begon. En wie Bloch zegt, zegt Gent, zegt hoek Veldstraat-Hoornstraat, zegt patisserie. Maar zegt ook joods. In het boek vertelt Jacques Bloch zijn verhaal. De Gentse boekhandel Walry organiseert een avond waarop de twee auteurs in gesprek gaan met Jacques en Nicole Bloch. Luk De Bruyker brengt een fragment uit het poppentheaterstuk Jood… en fier. Gratis inkom maar komst wel verwittigen via paul.luyten@walry.be of 09-222.91.67

Joachim Badenhorst/ Zero Years Kid
Dinsdag 15 oktober, 21.00 u., Bar Lume, gratis

Bar Lume en zusje Hot Club Gent fabriceren zowat de meest verschroeiende concertkalenders die u in Gent kan vinden. Het is bijna moeilijk om beide plekken binnen te stappen en niet in een concert terecht te komen. Bovendien kan je er fantastisch avontuurlijke muzikanten spotten. Zoals dinsdag met de muzikale veervraat Joachim Badenhorst (klarinet en sax) en zijn alter ego Zero Years Kid. Badenhorst speelde met toppers over heel de wereld en laat zich gulzig inspireren door hen.  Deze Belg voelt zich thuis op verschillende continenten, maar houdt voor u even halt op de Vrijdagmarkt.

Meer info
 

Joe Filisko & Eric Noden: twee mannen spelen de blues
Dinsdag 15 oktober, 20.30 u., Missy Sippy, gratis

Gauw weer naar ons land en dan graag voor héél veel volk. Zo besloot muziekjournalist Antoine Légat zijn recensie over het concert dat het duo Joe Filisko & Eric Noden vorig jaar in blusclub Banana Peel speelde. Légat weet waarover hij schrijft en vond het dus duidelijk zonde dat er toen te weinig volk was voor het concert van dit Amerikaans duo. Joe Filisko is een autoriteit als het over mondharmonica gaat: hij bespeelt ze niet alleen, hij  bouwt ze ook om, en is lesgever in het instrument. Filisko en Noden hebben elk hun eigen carrière, maar spelen ook al geruime tijd samen: ze wisselen elkaars werk af. En zweren bij de oude blues, die ze een ietwat hedendaags tintje meegeven. Blues is een genre dat nog overleeft in de kroegen, lazen we recent in een of andere recensie. Maar als de blues van Joe Filisko & Eric Noden is zoals Légat die beschrijft, dan is daar helemaal niets mis mee. Op naar het café.


Meer info

Hoe omgaan met een Niet Aangeboren Hersenletsel
Dinsdag 15 oktober, NAH Café, Revalidatiecentrum UZ Gent, 18 tot 20 uur, gratis, wel vooraf verwittigen

Het is deze week de week van NAH, wat voluit staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel. De 41-jarige leerkracht Stijn Geerinck weet er van mee te spreken. Twee jaar geleden werd hij op de fiets aangereden door een dronken automobiliste. Hij lang lange tijd in coma, moest maanden revalideren. Sinds kort staat hij opnieuw voor de klas. Stijn Geerinck schreef over zijn hele revalidatieproces en de moeilijke periode die hij doormaakte het boek Tussen hoop en hersenletsel, en komt daar over praten. Vooraf verwittigen via weekvanNAH@uzgent.be

Lee Fields brengt James Brown naar Gent
Dinsdag 15 oktober, 20.15 u., Handelsbeurs

Het was mijn één jaar oudere nicht die mij samen met haar vriendin als jonge puber probeerde weg te trekken van Led Zeppelin en mij liet proeven van de soul van Otis Redding, James Brown, Sam & Dave, Arthur Conley en Wilson Pickett. Toen we goed vijf jaar geleden compleet onvoorbereid in de balzaal van de Vooruit het concert van Lee Fields bijwoonden, werden we meteen naar die tijd teruggeflitst. Lee Fields, ondertussen naar verluidt ook al een halve eeuw aan de slag, speelde en danste zich daar samen met zijn band in het zweet alsof hij James Brown zelf was. Fields brengt begin juni een nieuwe plaat uit, en speelt daar in de Handelsbeurs ongetwijfeld al werk van. Soul en funk, gebracht met de begeleidingsband The Expressions waarvan sommige muzikanten ook met Amy Winehouse speelden.

Meer info

FilmFest kan niet zonder muziek, horror, awards en Dirk Brossé
Donderdag 17 en vrijdag 18 oktober, Capitole

Dirk Brossé heeft dan wel de reputatie de wereld rond te reizen, maar zie, deze week is hij in Gent.  Film Fest Gent en filmmuziek vormen in Gent al lang een koppel dat het goed met elkaar kan vinden. Donderdag dirigeert Brossé het Brussels Philharmonic door een aantal huiveringwekkende scores van horrorfilms: verwacht u aan The bride of Frankenstein, Dracula, King Kong, Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Psycho, The omen, A ghost story. Dat alles in Hollywood nightmares, Scary symphonic scores. Dat is voor donderdag.

U krijgt goed 24 uur om op adem te komen, want op vrijdag staan hetzelfde orkest en dezelfde dirigent alweer op het podium van de Capitole voor de 19de editie van de World soundtrack awards. Die avond is er bijzondere aandacht voor het werk van filmcomponist Marco Beltrami. Ook muzikant-componist Tamar-kali, die in 2018 de World Sound Discovery of the Year Award won voor haar muziek voor de Oscar-genomineerde film Mudbound is aanwezig. Er is ook een hommage aan de Belgische pionier van de filmmuziek, Fréderic Devreese, ondertussen 90, die muziek schreef voor films van Delvaux en Hugo Claus.
Meer info

Huisdier-expo, Echo’s uit de wijk
Vanaf vrijdag 18 oktober (opening 20u), Pastory Dampoort

Het sociaal-artistiek project Echo’s uit de wijk belicht al enkele jaren het leven in de Gentse wijken op een intrigerende manier. En niks zo fotogeniek als een ongeïnteresseerde kat of een lachende hond. Deze week opent een nieuwe expo met foto’s van buurtbewoners die hun huisdier fotografeerden. Er zijn ook portretten van honden en hun baasjes, gemaakt door Josefien Tondeleir en echte statieportretten van Gentenaars met hun huisdier, gemaakt door FotoBoutique op het zomerfeest van de Pastory.
meer info


Vegir
Zondag 20 oktober, 15u, Achterham Sessions (Ham 12, Gent)

Eten volgens de seizoenen is niet alleen verstandig, het is ook het lekkerst. Michel Mast programmeert op dezelfde manier. Het concert van Vegir (Ijslands voor ‘wegen’) nu zondag smeekt om wat killere temperaturen, een guur herfstwindje en avonden die steeds vroeger invallen. Vegir is een nieuw album en project van toetsenwizzard Dominique Vantomme. Opwarmen kan met dit voorsmaakje:

 
Meer info

Met Christophe Vekeman De Nacht van de Canon induiken
Zaterdag 19 oktober, 21.00 u. tot 03.00 u., KANTL

In 2020 wordt de literaire canon, de lijst van 50 (+1) essentiële werken uit de literaire geschiedenis vernieuwd. KANTL, voluit de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde neemt in haar prachtige gebouw afscheid van de oude canon. Dat gebeurt met een hele rist auteurs, waaronder Gentenaar Christophe Vekeman (heeft u zijn nieuwe roman al gekocht?), Jeroen Olyslaegers, Delphine Lecompte en nog tal van andere, maar ook met live muziek van Rosbeef. Zowat alle ruimtes van het gebouw worden daarvoor gebruikt. Benieuwd wat deze generatie auteurs aanvangt met het werk van Ruusbroec tot Reve en van Conscience tot Claus.

Meer info

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio