Cultuuragenda met enkele tips maar vooral veel smeersel tussen mensen

Cultuuragenda met enkele tips maar vooral veel smeersel tussen mensen

Foto: Klaas Vandromme

Gent - Festivals bestaan in honderden kleuren en smaken. Het Gentse Festival Voor Vrede doet deze week het hart van deze cultuuragenda wat sneller kloppen. Met de focus op het verlangen naar vrede en geluk én muziek en dans als verbindende factor, krijgt het festival alvast een prominente plaats in de kalender. Wie zijn mond moet houden omdat hij donderdag voor een (uitverkochte) deur van de Charlatan staat tijdens Merol, moet dus niet treuren en gewoon een ander plekje uitkiezen.

Simon Joyner
Maandag 4 november, 21.00 u., Missy Sippy, gratis

Roots- en bluesclub Missy Sippy zet de week in met een Amerikaanse singersongwriter die zijn recent uitgekomen plaat Pocket Moon in Europa komt voorstellen. Joyner heeft de reputatie een tijdloze singersongwriter te zijn en wordt al eens in een adem genoemd met Townes Van Zandt, Lou Reed, Bob Dylan en Leonard Cohen. Nu ja: hij zou door de vier genoemde heren beïnvloed zijn. De Amerikaan mocht het wel meemaken dat de bekende Britse dj John Peel zijn plaat  The Cowardly Traveller Pays His Toll  uit 1994 zo goed vond dat hij die van begin tot einde speelde in een van zijn BBC programma’s. Het leverde Joyner meer bekendheid op in het buitenland dan in zijn eigen land.

Meer info

Dub Trio zorgt voor vuurwerk
Dinsdag 5 november, 20.00u., Zaal Trefpunt

Alles kan maar beter goed vasthangen, dinsdag in de concertzaal van Trefpunt want de New Yorkse band Dub Trio gaat er heel stevig tegenaan. Het trio bestaat uit muzikanten uit de backingbands van Peeping Tom en studiomuzikanten van Lady Gaga. Op hun nieuwe plaat The Shape of Dub To Come spelen Joe Tomino (drums), DP Holmes (gitaar) en Stu Brooks (bass) hun eigen muziek. Vuurwerk.
Meer info

Zes dagen muziek maken en dansen voor vrede
Woensdag 6 november tot en met maandag 11 november, diverse locaties

Het Festival Voor Vrede loopt onder het motto dat de vrede niet ontstaat op vredesconferenties, maar wel in het weefsel en de geesten van een stad, een club, een vereniging. Het Festival Voor Vrede gaat er ook van uit dat we in een stad leven met mensen met verschillende achtergronden, religies, levensgewoontes. Met veel verschillen. Maar het Festival Voor Vrede legt de focus op wat de mensen verbindt: een verlangen naar vrede en geluk. Muziek en dans is een verbindende factor. Na een tweedaagse editie vorig jaar, schakelt het Festival Voor Vrede dit jaar een versnelling hoger naar zes festivaldagen: op de meest uiteenlopende locaties: op de bus, in het UFOgebouw van de UGent, in de Sint-Jacobskerk, in de Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk, het Geuzenhuis. Om de betrokkenheid te vergroten wordt het Festival Voor Vrede grotendeels van onderuit geörganiseerd en om zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken zijn alle concerten gratis toegankelijk. En kan iedereen, dank zij Allez, Chantez!, ook volop zelf meezingen.
Meer info

Debutantenbal met Christophe Vekeman
Woensdag 6 november, 20.00 u., Geuzenhuis

Niet schrikken als u de bij namen van de auteurs die aantreden op de vierde editie van het Debutantenbal niet meteen een reeks titels van romans uit uw hersenpan kan toveren. Het is niet voor niets een debutantenbal: een evenement van het literatuurhuis Passa Porta, waarop beginnende auteurs over hun werk praten. Eerdere edities vonden al plaats in de Brakke Grond in Amsterdam, nu is Gent aan de beurt. U kan er kennis maken met Femke Vindevogel, Joke Van Caesbroek, kim a.j. willems, Jens Meijen, Dirk Van Boxem, Bert Van Raemdonck, Siel Verhanneman, Michiel Cox en tenslotte met iemand voor wie debuteren al een paar jaar achter de rug ligt: Christophe Vekeman. De band Monokimono van Ben Tanghe laat zichzelf omschrijven als een heet trio tussen Eefje De Visser, Gorki en Nick Cave.
Meer info

Rupsje Nooitgenoeg
Woensdag 6 november, 15.30 u., Capitole

Rupsje Nooitgenoeg krijgt er - wat had je gedacht - nooit genoeg van en belandt na de hele wereld te veroberen andermaal in Gent. De voorstelling ontpopt zich tot een spectakel met 75 poppen in de wereld van het Blauwe Paard, Vader Zeepaard, het Eenzame Vuurvliegje en natuurlijk Rupsje Nooitgenoeg. Allemaal hersenspinsels van de wereldberoemde auteur Eric Carle. Voor jong en oud.
Meer info

Black Box Revelation
Donderdag 7 november, 19.30u., Vooruit

Je moet niet echt met veel zijn om een stevig potje muziek op het publiek los te laten. Dat bewezen Jan Paternoster en Dries van Dijck de afgelopen jaren wel al vaker. De Brusselse band heeft met Tattooed Smiles al een tijdje een nieuwe langspeler uit, waarvoor ze samenwerkten met onder andere Roméo Elvis en Seasick Steve.

Meer info

Walls of Sound, driedaags orgelfestival
Vrijdag 8 november t.e.m. zondag 10 november, O.L.V.-Sint-Pieterskerk

Ok, het is moeilijk om alles in het leven meegepikt te hebben. Of om elke talk of the town in de concertagenda gezien te hebben. Maar één ding mag je niet gemist hebben. Die eerste keer kippenvel door een massa orgelpijpen die u omverblazen. Muziekcentrum De Bijloke Gent biedt u deze fantastische kans tijdens het driedaagse orgelfestival op verplaatsing in de Gentse Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk. Deze kerk herbergt het Van Peteghemorgel, dat ooit Mozart nog met verstomming sloeg. Leuke extra, voor de zitplaatsen onder het orgel voorzien de organisatoren strandstoelen en duo-zitzakken, zodat niemand een pijnlijke nek krijgt tijdens de orgeladoratie.

Meer info
Sioen Plays Graceland
Vrijdag 8 november, 20.15 u., Handelsbeurs

Wie Gentenaar Frederik Sioen een beetje op sociale media volgt weet het ondertussen wel: hij haalde zijn Zuid-Afrikaanse vrienden nog maar eens naar hier voor een nieuwe Gracelandtournee: niet minder dat 20 concerten in Nederland. En omdat er ook in Vlaanderen, na de diverse tournees langs culturele centra, toch nog vraag was, spelen Sioen en vrienden nog een dernière van Graceland in de Handelsbeurs. Daarmee maakt Sioen ook in Gent het plaatje rond: na de Capitole, de Groene Zaal, het Groot Podium Bij Sint-Jacobs en de Minard, nu ook nog eens de Handelsbeurs aandoen. Graceland was de titel van de plaat die Paul Simon in 1986 uitbracht en die hij samen met Zuid-Afrikaanse muzikanten maakte. Paul Simon stond er in 1991 mee op Torhout-Werchter. Drie decennnia later staat Graceland er nog altijd als een huis.
Meer info

Chantal Acda met verstilde muziekperformance Puwawau
Zaterdag 9 november, 20.15u., Handelsbeurs

Chantal Acda kan u ondermeer kennen als zangeres bij Isbells, Sleepingdog, True Bypass, Marble Sounds. Acda is een zangeres die fel bezig is met de verbindende kracht van de stem en ging daarvoor een samenwerkingsproject aan met het Nederlands Kamerkoor NXT, het hedendaags klassiek Ensemble88. Het resultaat is een muziekvoorstelling Puwawau (Winterslaap) waarin de Nederlands-Belgische Chantal Acda samen met haar vertrouwde muzikale compagnons het publiek onderdompelt in een verzonken, ingetogen wereld.
Valgeir Sigurdsson, die ook voor Björk en Feist werkte verzorgt de arrangementen van de voorstelling. Josse De Pauw ging voor de teksten aan de slag.

Meer info

Timur Sergeyenia speelt de Goldbergvariaties
Zondag 10 november, 15.00u, Afkikker

Pianist Timur Sergeyenia doorzwom al heel wat concertzalen, wereldwijd én in Gent. Dit concertjaar duikt hij liefst negen maal op in het gezellige ‘Afkikker’. Met zijn jaarprogramma doorloopt hij de hele muziekgeschiedenis. Nu zondagnamiddag speelt hij één van die parels van Bach, de Goldbergvariaties. Het is een bijzondere kans om dit werk in een intieme setting te (her)ontdekken. En daarna stapt u misschien wel voorgoed op de maandelijkse concerttrein van Timur.
Meer info

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio