7 daagse van Gent: de cultuurtips van de week

7 daagse van Gent: de cultuurtips van de week

Foto: Klaas Vandromme

Gent - Vond u geen plekje meer op het middenplein van het Kuipke voor de Lotto Zesdaagse? Of krijgt u gewoon al nekpijn bij het idee alleen van ronddraaiende renners? Geen probleem. De nieuwe cultuuragenda bevat minstens evenveel zweet, passie en doorzettingsvermogen. Mogelijk iets minder spannende broekjes. Alhoewel.

Luk De Bruyker met Jood…en fier
maandag 11 november, 20.00 u.,  Minard

Er was de alomgekende bakkerij Bloch op de hoek van de Veldstraat en de Hoornstraat. Er is ondertussen ook een boek over de familie Bloch, geschreven door historica Tina De Gendt en journalist Karel Van Keymeulen. Over de familie, en wat het voor hen betekende om jood te zijn in oorlogstijd. Luk De Bruyker maakte er nu ook een stuk over: niet over de kaasrollen en de koeken, maar over de deportatie en de vlucht naar Amerika, de terugkeer. De Bruyker maakte niet enkel een nieuwe voorstelling, hij kon ook opnieuw aan de slag als poppenmaker. Twee van de eerste drie voorstellingen zijn uitverkocht, maar voor de maandagavondvoorstelling zijn er nog tickets.
Meer info

Slotconcert Festival voor vrede
maandag 11 november, 17 u, UFO UGent, gratis

Vijf dagen lang vonden in Gent op tal van locaties concerten en dansevenementen plaats tijdens de tweede editie van het Festival Voor Vrede. Bedoeling is door de verbindende kracht van muziek de diverse cultuurgemeenschappen uit Gent dichter bij elkaar te brengen. Maandag heeft het slotevenement plaats. Componist, dirigent en producer Dirk Brossé stelde het programma samen. Concerten van ondermeer het saxquartet Tango Tout Court, kinderkoor Hedera, Ibernice MacBean, Konkobo Dundun Ensemble, Dirk van Vaerenberg, de Gentse Vioolschool, dansgroep Rebirth.

Eén derde Triggerfinger
Dinsdag 12 november, 20u15, NTGent

Mario Goossens, de man die bij Triggerfinger achter de drums zit, maakt voor Canvas de televisiereeks Paradise City, waarin hij naar zes wereldsteden die zware klappen kregen reist, om er te onderzoeken hoe muziek daar als katalysator werkte.Daar is ook een jivetournee aan verbonden. Paradise City brengt een amalgaam van sterke getuigenissen, een flinke brok muziekgeschiedenis, filmische impressies van wereldsteden en vooral veel livemuziek met naast Mario Goossens zelf ook nog Karel Van Mileghem (Jacle Bow, David Poltrock (De Mens), Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs) en Jan Bas.
Meer info

Istanbul Ekspres, het beste uit 10 jaar
Van woensdag 13 november tot en met zondag 17 november Handelsbeurs en De Centrale

Baba Zula, Sertab Erener, Fasil. Het zegt u niets? Dan was u de voorbije tien jaar niet in Gent maar op een andere planeet. De Handelsbeurs en de Centrale slaan al tien jaar de handen in elkaar voor het muziekfestival Istanbul Ekspres waarbij de twee zalen hun podium vrij maken voor Turkse muziek. En dat moet breed gezien worden: denk vooral niet alleen maar aan de traditionele muziek die u tijdens een strandvakantie in Turkije hoort. Ja, die is er wel, op de Fasilavond, waarbij het publiek geniet van Turkse gerechten en op het podium traditionele muziek gespeeld wordt. Maar die avond is overigens al uitverkocht. Ook Sertab Erener komt uit Turkije, en toen die in 2014 in de Handelsbeurs Istanbul Ekspres mocht afsluiten, was de zaal te klein voor het jonge hippe Turkse muziekminnend volk. Sertab Erener won in 2003 het Eurovisiesongfestival met Everyway That I Can, ze nam ook een plaat op met het Vlaamse a capellagezelschap Voice Male en vijf jaar geleden omschreven wij haar als de Natalia van Turkije. Nog een groep waarvan u niet meteen zou vermoeden dat ze Turkse muziek brengen is Baba Zula: oriëntaalse psychrock. Baba Zula concerteerde op de allereerste editie van Istanbul Ekspres, kwam diverse keren naar Gent terug, en als de frontman door de straten van Gent loopt wordt hij door jonge kerels met een skateboard onder de arm toegeroepen als ‘mister Baba Zula, we like your music.’

Meer info

Duo Joncol brengt siesta met gitaren
Donderdag 14 november, 14 u, Abdijrefter STAM (org. Muziekcentrum De Bijloke)

Wie gezegend is met wat tijd en ruimte op een weekdag, kan donderdagnamiddag een heerlijke siësta doorbrengen met gitaren. Gitaristen Britta Schmitt en Carles Guisado leerden elkaar kennen in de gitaarklas van het conservatorium van Keulen. Voortaan nemen ze de wereld op sleeptouw in het repertoire voor twee gitaren met o.m. Granados, Albéniz, en Manuel de Falla.
Meer info

Steven Mahieu, Full Contact
Donderdag 14 november, 20 u, Minard

Steven Mahieu heeft het marcelleke afgelegd en staat nu zelfverzekerd op het campagnebeeld van zijn nieuwe comedyvoorstelling Full Contact. Zoals wel meer verhalenvertellers en comedians vertrekt Steven vanuit de werkelijkheid: zichzelf en zijn omgeving. Hij neemt waar, giet er hier en daar een stevige portie saus bovenop, vergroot uit. maar blijft met verhalen die gaan over zijn opgroeiend kind dat op de markt allerlei huisdieren wil kopen heel herkenbaar. Wegens voorafgaand succes moesten er voor Gent extra premièrevoorstellingen ingelast worden, en voor die van donderdag zijn er nog tickets.
Meer info

Free the word!
Vrijdag 15 november, 20.00 u., Minard

Free the word! Is een avond rond de paradox van de vrije meningsuiting en waar de vraag gesteld wordt of vrije meningsuiting de democratie kan ondermijnen. Journalist Walter Pauli gaat in gesprek met filosofen Ignaas Devisch en Maarten Boudry en schrijfster Anne Provoost. Acteur Dirk Roofthooft brengt een lezing en er is muziek van Osama Abdulrasol.
Meer info

Charlotte Adigéry verhuist!
Vrijdag 15 november, 21.00 u., Vooruit, CONCERTzaal

Waar is de tijd dat Charlotte Adigéry tijdens de tweede editie van Ghost, op een koude winteravond in 2017, aan Sint-Jacobs op het terras van de Afsnis met haar groep WWWater op het podium stond. Charlotte wie? Vroegen velen zich toen af. Ondertussen kennen al een pak meer mensen de Gentse Charlotte Adigéry, die artist in residence in Vooruit is en nog niet zo lang geleden de plaat Zandoli uitbracht. De vraag naar tickets van haar slotconcert van haar Europese tournee was zo groot dat het concert verplaatst wordt naar de concertzaal.
Meer info

Raman
Zaterdag 16 november, 19 u., Minard Schouwburg

Liefhebbers van de eerlijke, rauwe en bezielde gitaarsound nestelen zich zaterdag in de zetels van Minard. RAMAN. bundelt de sterktes van frontman Simon Raman, drummer Bernd Coene en bassist Jasper Peeten. De band is jong maar is zich al een hele tijd aan het opwarmen en kaapte de prijzen weg op Jonge Wolven, Student Rock Rally, rock concours Oost.best en de Karen Vernimmenprijs. Dit voorjaar nam RAMAN. een debuut EP op die zaterdag wordt losgelaten op de wereld. En u kan bij die geboorte zijn.
Meer info

Kunstendag voor Kinderen
Zondag 17 november, verschillende locaties in Gent

Weinig vlaggen dekken meer de lading dan die van “Kunstendag voor Kinderen”. De kleine en iets minder kleine rakkers staan zondag helemaal op het voorplan en kunnen een gratis of heel voordelig kunstenbadje nemen in de wereld van theater, film, muziek, dans, beeldende kunst, architectuur, literatuur of combinaties daarvan. Naast voorstellingen of tentoonstelling bekijken, kunnen ze ook zelf aan de slag tijdens workshops. Bijvoorbeeld bij het Logos robotorkest & Plus-Minus (vanaf 6 jaar). Door eigen bewegingen laten de kinderen de akoestische robots spelen.
Helemaal tof wordt op Minibal Bazaar, een dansfeest voor grootouders en kleinkinderen in WZC Tempelhof, onder de vleugels van vzw Danspunt.
Meer info

Brutaal Jong zegt SSSST!
Zondag 17 november, 15.00 u., 'Bij De Vieze Gasten

Steve De Schepper en Lieve Cornelis vormen samen het nieuwe gezelschap Brutaal Jong en spelen in een regie van Walter Janssens een stuk voor kinderen en volwassenen vanaf 6 jaar. Over een geheim, over de liefde, over al dan niet een stoel opeten om aandacht te trekken. Het verhaal vertrekt vanuit een ander verhaal:  ‘Van de jongen die een eikenhouten stoeltje at’  van Edward van de Vendel en Gerda Dendooven. Dat verhaal lag eerder ook al aan de basis van een kortfilm van Pieter Goethals. Brutaal Jong gaat met het basisgegeven een heel andere richting uit: dat de liefde er ook kan komen als je gewoon elkaar aanvaardt zoals je bent.


Meer info

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio