Lees. Ontdek. Beleef. 100% Cultuur

Lees. Ontdek. Beleef. 100% Cultuur

Foto: kvd

Gent - Terwijl de cultuursector op zijn achterste poten staat, blijven wij met onze beide voeten op de grond. We screenen zoals iedere week wat Gent u te bieden geeft. Naast Geike, Han Solo, Ludo Vendeau is er zelfs een toneelstuk op café. Het beste van twee werelden. Lees. Ontdek. Beleef.

Jeff Aendenboom op zoek naar redding
Maandag 18 november, 20.30 u., Bar Mirwaar, Burgstraat, vrije bijdrage

De week beginnen met een conference die de titel "God zal ons niet redden" meekreeg, het klinkt wat zwaar. Maar als een en ander gebracht wordt door de winnaar van het Café Theater Festival Utrecht 2019, dan moet dat wel kunnen. Aendenboom speelt zijn voorstelling voor het eerst in Gent. De pers heeft het over intrigerend, existentieel en absurd theater.
‘Met grote trefzekerheid gaat Aendenboom op in zijn verhalen, zonder daarbij het hier en nu van de bruine kroeg waarin we ons bevinden uit het oog te verliezen. Scherp reageert hij op alles wat hij van het publiek terugkrijgt.’ , zo schrijft De Theaterkrant.
Meer info

The Lunatics improviseren in uw plaats
Dinsdag 19 november, 20.00 u., Charlatan, gratis

Vier mannen/vrouwen op het podium en één Master of Ceremony die op basis van een trefwoord aan het improviseren slaan. Dat zijn de Lunatics. Al 15 jaar lang. Elke dinsdag in het café van de Charlatan. Denk aan Onvoorziene Omstandigheden van destijds, maar dan niet in een televisiestudio, maar voor uw neus, aan de barkruk.
Meer info

Geike
Dinsdag 19 november, 20.15 u., Handelsbeurs

Geike Arnaert: tien jaar lang de frontvrouw van Hooverphonic, en met succes, maar toch verliet ze de groep om op eigen benen te staan. Na een Engelstalige debuutplaat raakte ze in contact met de Nederlandse popgroep BLOF en de rest is geschiedenis: Geike werd Zoutelande, Zoutelande werd Geike. Ondertussen timmerde ze aan haar eigen weg, werkte samen met Joost Zweegers en nu is ze klaar met een nieuwe eigen plaat. Ongetwijfeld staat ze op het podium van de Handelsbeurs veel meer op haar gemak dan in de quizstoel van De Slimste Mens Ter Wereld.

Meer info

Jason Moran & The Bandwagon
Woensdag 20 november, 20.00 u, Muziekcentrum De Bijloke (Kraakhuis)

De Amerikaan is nog maar 44 jaar en toch heeft Jason Moran al een indrukwekkende muziekcarrière achter de rug. De jazzpianist en componist voelde zich goed in Blue Note kringen, schreef  soundtracks, werkte samen met Christian McBride, Cassandra Wilson en vele anderen. En nu kan u deze artiest met zijn trio The Bandwagon aan het werk zien in een intiem zaaltje van de Bijloke. Dichter komt u niet.
Meer info

Zelf zingen met Allez, Chantez!
Donderdag 21 november, 20.00 u., Handelsbeurs, gratis

De initiatiefnemers blazen volgend jaar al vijf kaarsjes uit, en Allez, Chantez! grijpt die gelegenheid dan aan om een week lang van stad naar stad te trekken om de warme deken van hun samenzangevenement over het land uit te spreiden.  Maar wees gerust, de maandelijkse afspraak op de derde donderdag van de maand blijft: gratis meezingen met een zangcoach die bulkt van enthousiasme en dat enthousiasme overdraagt op het publiek. Niet kunnen zingen is geen probleem, je moet alleen maar willen, durven, goesting hebben. De teksten van de populaire nummers krijgt u er bovenop geserveerd. Allez, Chantez!
Meer info

Han en Grietje
Vrijdag 22 november, 20.00 u., Minard

Han, bekend als Han Coucke, van Han Solo en van zijn rol van de Italiaan in Bevergem en Grietje, bekend als actrice Griet Dobbelaere, kennen elkaar al lang en goed, en beloofden elkaar al zowat even lang ‘dat ze eens iets samen zouden doen’. Dat kwam er vorig jaar van, en ze maakten met een roze flamingo niet alleen het mooiste campagnebeeld ooit, maar wonnen met hun voorstelling ook nog eens eerste prijs op een cabaretfestival in Nederland. Een vrouw die grappig is en een man die huilt en op die manier vormen ze het eerste gemengde duo dat in Vlaanderen aan humor doet. Wij lazen enkel maar lovende recensies, en de zalen van de vorige tournee zaten vol. Misschien deze keer tijdig reserveren?
Meer info

Ruis
Vrijdag 22 november tot eind december, ramen en etalages van de Zwijnaardsesteenweg, gratis

De Zwijnaardsesteenweg is momenteel een plek die niet uitblinkt in fleurigheid. Het project ‘Ruis’ springt te hulp. Door buren samen te brengen wil Ruis ineens ook meer kleur brengen in dit soort passage-straten. Bewoners stellen hun raam of etalage ter beschikking voor kunstenaars, leerlingen, bewoners van het rusthuis ‘Sint-Coleta’ en de mensen van het dagcentrum ‘Het Veer’. Vrijdagavond opent de buurttentoonstelling met een receptie in Maison W. In november en december kan u rustig kuierend door de Zwijnaardsesteenweg een snuifje kunst meepikken. Met de steun van Stad Gent en Puur Gent.
Meer info

Ludo Vandeau à la Française
Zaterdag 23 november, 20.00u, Minard

De Gentse muzikant  Ludo Vandeau, die bekend werd als de ietwat melancholische bariton bij Ambrozijn, Olla Vogala en soms bij Laïs en daarna met zijn groep Bodixel in het Spaans aan de slag ging, kiest al een aantal jaren uitgesproken voor het Franse chanson. Met Au Gré du charme en Au lendemain des belles choses bracht hij al twee platen met eigen werk uit. Volgend jaar komt met Coeur humain zijn derde plaat uit. Tijdens het concert in de Minard neemt Ludo Vandeau, samen met zijn band, waarin Gentenaar Ad Cominotto achter de toetsen zit, overigens een nieuwe single op, waarbij de medewerking van het publiek gevraagd wordt.

Meer info

POPUP Art Festival
Zaterdag 23 en zondag 24 november,  10.00 u. tot 18.00 u., Sint Niklaaskerk

25 kunstschilders en muzikanten die samen aan de slag gaan. Is het een verstandshuwelijk, waarin één de maat aangeeft waarop de ander marcheert? Is het muziek en beeld gegeven om volledig in elkaar op te gaan? Of zijn ze eeuwig veroordeeld tot een LAT-relatie? Tijdens het tweedaags Art Festival toetst Kunst-Experimenten-Gent deze stelling in de praktijk met experimenten waarop live gemusiceerd en geschilderd wordt. Kunstschilders gaan live schilderen op  muziek. En die muziek is zowel gemaakt door professionele muzikanten en straatmuzikanten van dienst.
Meer info

DROELOE
Zaterdag 23 november, deuren 19.00 u, De Centrale

Na Tomorrowland, Bonnaroo en Lollapalooza doen de twee Nederlandse vrienden Vincent Rooijers en Hein Hamers ook eens Gent aan. Sinds 2016 vliedden ze vanonder de warme vleugels van hun Nederlandse muziekproducent en mentor San Holo.
Ze worden alsmaar groter in het future bass genre. En dat met catchy melodieën en stevige percussie. Als je een hit te pakken hebt als Sunburn met bijna 35 miljoen streams, dan wordt het moeilijk om niet naast je schoenen te lopen of te dansen. See for youself!
Meer info

Harpissima
Zaterdag 23 november, hele dag, MIRY concertzaal

Ooit boomde de sax en de dwarsfluit in de muziekklasjes. Maar het instrument dat al enkele jaren een stille opmars maakt, is de harp. Arpeggio Music, de Gentse muziekwinkel die onder meer in harpen gespecialiseerd is, verzamelt de harpwereld zaterdag in MIRY. Op het festival Harpissima ontdek je alle geheimen van de harp via workshops en masterclasses. Of geniet je van één van de concerten. The Extended Music Collective met Nathalie Van Meirvenne op dwarsfluit en Stef Van Vynckt op harp zet in op hedendaagse kamermuziek. Medeorganisator Dieter Dewilde & friends brengen nagelnieuwe composities en de Amerikaan Park Stickney verlegde op zijn eentje de harpgrenzen.
Meer info

Zingen vogels zoals mensen spreken?
Zondag 24 november, 12.30 u., Zebracomplex, Zebrastraat,  gratis

Dag van de wetenschap, zondag, en dat laten ze in het Zebracomplex niet ongemerkt voorbijgaan. Op het I-Brainfestival Ons Beestenbrein behandelen diverse sprekers die weten waar ze het over hebben aspecten van het menselijk, en van het dierlijk, brein. Want hoe komt het dat wij zo verschillen van dieren, terwijl we slechts over een een uitgegroeid stel dierenhersenen beschikken? En wat zegt het wetenschappelijk onderzoek over de mogelijkheid om dieren in te zetten bij allerlei vormen van therapie bij mensen? En vogels: hoe zit het daar mee? Zingen die zoals mensen spreken? Diverse professoren komen het op een zeer bevattelijke maar wetenschappelijke manier.
Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio