Brandweermannen gehuldigd tijdens Barbarafeest

Brandweermannen gehuldigd tijdens Barbarafeest

(vlnr) Burgemeester Meuleman, luitenant Patrick Standaert, luitenant Jörge Engels, brandweerman Nico De Wispelaere en sergeant Ive Schatteman. Foto: Brent Meuleman

Zelzate - Zaterdag herdachten de brandweerlui de Heilige Barbara, hun patroonheilige. Tijdens deze feesten werden vier spuitgasten gedecoreerd omwille van hun anciënniteit.

De barbarafeesten worden elk jaar rond deze periode georganiseerd. Op 4 december wordt de Heilige Barbara van Nicodemië herdacht. Ze was een vroeg-christelijke heilige en martelaar uit de derde eeuw. Barbara blijft dus een populaire heilige in de moderne tijd. Wellicht het best bekend als de patroonheilige van artilleristen, militaire ingenieurs, mijnwerkers, brandweerlui en anderen die met explosieven werken vanwege associatie met de oude legendes waarin bliksem een grote rol speelde.

Een kleine honderd brandweermannen en ambulancier zakten zaterdag af voor het jaarlijkse feest. Na de receptie werd er een vijfgangenmenu opgediend waarna er nog een bescheiden fuif volgde. Tijdens deze feesten werden ook vier mannen gehuldigd voor diverse redenen: Nico De Wispelaere is 25 jaar brandweerman, Ive Schatteman is vijftien jaar sergeant en Patrick Standaert en Jörge Engels zijn tien jaar officier. Zij werden alle vier in de bloemetjes gezet door burgemeester Brent Meuleman.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio