Twaalfuurspermanentie als opstap naar 24/7 ambulancedienst

Twaalfuurspermanentie als opstap naar 24/7 ambulancedienst

Foto: Koen Van Waesberghe

Zelzate / Moerbeke-Waas / Wachtebeke - Sinds 1 december is de ambulancedienst van Zelzate overgestapt naar een permanentie van 7 tot 19 uur. Vanaf volgende maand wordt dit een een 24/7 dienst. De beslissing uit 2015 van de toenmalige zoneraad krijgt zo vaste vorm.

De ambulancedienst van Zelzate wordt tijdens de daguren, van 7 uur tot 19 uur, permanent verzekerd door vrijwilligers. De uitruktijd verkort daardoor aanzienlijk tot maximum twee minuten, daar waar die vroeger merkelijk langer was. "De ambulanciers zitten hier als het ware te wachten op een oproep, terwijl ze vorige maand nog thuis waren", zegt Kurt De Kock, clusterofficier van brandweerposten Zelzate en Assenede.

De beslissing werd genomen door de zoneraad, bestaand uit de vorige burgemeesters, in 2015. Tot vorige maand werden ook brandweermannen ingezet als ambulancier, vanaf december zijn dit twee gescheiden onderdelen van de hulpverlening. "De beslissing werd genomen omdat het opleidingspakket te groot werd". 

Voor die ambulancehervorming werden nu al negentien vrijwillige ambulanciers aangeworven. "De meeste zijn mensen die in hun dagelijks leven professionele hulpverleners zoals spoedverpleegkundigen of ziekenhuispersoneel zijn, daardoor gaat de kwaliteit van de ambulancier ook omhoog". Ook in 2020 worden nog twintig ambulanciers aangeworven, dit is allemaal met het oog op de 24 uurspermanentie die vanaf 2 januari wordt ingevoerd.

Voormalig Belgacom-gebouw aan Walderdonk

Van die negentien nieuwelingen zijn er nu al tien inzetbaar, tegen eind dit jaar moeten dat er veertien zijn. De ambulanceposten Zelzate en Assenede hebben samen drie ziekenwagens waarvan er steeds twee actief zijn; de derde is direct inzetbaar. Wendy Verbiest is waarnemend coördinator, Bianca De Vleesschauwer is de planner. Allen vallen ze onder Erwin Van Damme, de verantwoordelijke kapitein voor de ambulancedienst van de zone Centrum. 

Vanaf 2 januari wordt dan de nieuwe ambulancepost Wachtebeke in dienst genomen. Deze zal zich bevinden tegenover het nieuw aan te leggen rond punt aan ArcelorMittal en zal op één minuut van de R4 en drie minuten van de E34 liggen. "De aanrijtijd naar Zelzate zal hetzelfde zijn, voor Wachtebeke en Moerbeke zal er ruime winst zijn", zegt De Kock nog.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio