Weinig zekerheden in het leven. De wekelijkse cultuuragenda is er één van

Weinig zekerheden in het leven. De wekelijkse cultuuragenda is er één van

Foto: Embracingfranki

Gent - De kop is eraf. In de tweede volledige week van het nieuwe jaar bevindt deze cultuuragenda zich opnieuw op kruissnelheid. En hopelijk doet u aan goed agendabeheer want kiezen in het grote Gentse aanbod is niet evident. Daar schiet de cultuurredactie opnieuw te hulp. Voor sommige mooie dingen als Mich Walschaerts en Alano Gruarin in Hall 13 bent u al te laat wegens uitverkocht. Maar de cultuuragenda is genereus. Voor al wat hierna volgt zullen de laatsten de eersten zijn.

Vincent Coomans
Maandag 13 januari, Café De Loge, 20.30 u., vrije bijdrage in hoed

Vincent Coomans was de frontman van het terziele gegane Ho Bear. De prille dertiger verlaat maandag zijn Kortrijkse habitat en rijdt met Jonas Bruyneel en Frie mechele van de bevriende band Uncle Wellington de Gentse LEZ binnen. Afstand, verlangen en rouw zijn centrale thema's in zijn muziek die referenties oproept naar Bon Iver, Damien Jurado, Sufjan Stevens en Elliott Smith. ?
Meer info

Traag verstand
Maandag 13 januari, Café Trefpunt, 20.30 u., gratis

Jan Geerts (zang, gitaar), Fien Steel (zang), Roos Van Vlaenderen (zang), Elise Meirhaeghe (zang), Kristof Wynants (bas), Steven Sarrazyn (mondharmonica), Ward Christens (drum), Hadewych Van Den Eynde (klarinet) en Emmy Tournez (klarinet) vormen samen de nieuwe band Traag Verstand. Deze nieuwe band combineert doorwerkte teksten met folk noir, beetje post-rock soundscaping, hier en daar wat bossa-tinten en hinten kamerrock. De sound wordt gekleurd door drie edgy backing vocalisten, twee klarinetten, een melodieuze fretless bass en een gemanipuleerde mondharmonica. “Poëtisch, intelligent, met een blik op de donkere zijde van het kleine mensenleven”, zo omschrijft muziekcafé Trefpunt de groep. Het proberen waard.

Smells Like Circus
Vanaf dinsdag 14 januari, Vooruit en andere locaties

SMELLS LIKE CIRCUS, het tweejaarlijks festival van Vooruit en Circuscentrum is ondertussen al aan de vijfde editie toe. Die vijfde editie brengt opnieuw binnen-en buitenlands talent naar Gent. Talent dat balanceert op de grens tussen circus, performance, dans en acrobatie. De samenwerking met het Circuscentrum ligt dan ook voor de hand. Voorstellingen op niet minder dan negen locaties. Goed om een folder van 16 pagina’s mee te vullen.
Het is ondermeer uitkijken naar Alexander Vanthournout, huisartiest van de Vooruit. Hij brengt op donderdag 16 januari zijn nieuwe voorstelling Screws. De dag erna brengt Miet Warlop, die u zich nog kan herinneren van die keer dat ze honderden en honderden meters kleurrijke luchtslangen door het hele Vooruitgebouw blies, de herneming van Ghost Writer and the Broken Handbreak. Gebaseerd op draaiende derwishen. Op zaterdag 18 januari kunnen vaders en zonen (+16) naar Carrying my father. Dat is een workshop waarbij circusartiest Toon Van Gramberen zonen leert hoe hun vaders te dragen.
Meer info

Youp van ’t Hek
Woensdag 15 januari, 20.00 u, Capitole

De Nederlandse cabaretier Youp van ’t Hek is 65 geworden en maakt zich daar in de voorstelling Met de kennis van nu, heel vrolijk over. Van ’t Hek giet zijn show in een verhaal waarbij een 16-jarige scholier hem komt vragen hoe hij cabaretier kan worden. Waarop van ’t Hek begint aan een verhaal waarin hij zowel de wereld als zichzelf relativeert.
Meer info

Allez, Chantez!
Donderdag 16 januari, 20.00 u., gratis, Handelsbeurs

Het was vorige maand weer heerlijk om mee te maken hoe een zo goed als volgelopen Handelsbeurs uit volle borst stond mee te zingen met zangcoach Annelore Camps van Allez, Chantez! Het initiatief bestaat dit jaar 5 jaar, en de formule lijkt niet stuk te krijgen. Individuen, maar vooral kleine en grotere groepjes mensen die de zaal binnenwandelen en zich daar verbinden tot één groot zangkoor waar niemand elkaar scheef bekijkt als er al eens een noot te hoog of te laag klinkt. Van ‘Dans je de hele nacht met mij’ van Karin Kent, tot Rammstein. Het kan allemaal. Tekstboekje in de hand, tekst op een groot scherm, en zingen maar! Mocht u al zorgen hebben dan zijn die na afloop weg. Heeft u er geen: ook gaan.
Meer info

Serenade voor Farinelli
Donderdag 16 januari, 20.00 u., Sint-Pieterskerk (org. Muziekcentrum De Bijloke)

De Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke krijgt een complete make-over. De verbouwingswerken zorgen ervoor dat op verschillende plaatsen in de stad “Bijlokeconcerten” opduiken, zoals deze week in de Sint-Pieterskerk met het barokensemble Concerto de’ Cavalieri. Op het programma onder meer een vergeten meesterwerk van Alessandro Scarlatti dat hij componeerde voor de beroemde castraat Farinelli.
Meer info

Embracingfranki & guests, support act Cheena Monsoon
Vrijdag 17 januari, Balzaal, 20.00 u., Vooruit

Embracingfranki, de popcrooner die zichzelf steeds heruitvindt zonder zichzelf te verloochenen, bracht nog niet zo lang geleden een vinylversie uit van zijn plaat Sixfold, waarop hij zes duetten met collega’s zoals Lady Linn, Isolde Lasoen en andere bracht. Embracingfranki, al een paar decennia lang onlosmakelijk met het Gentse nacht- en muziekleven verbonden, heeft ondertussen alweer een paar nieuwe nummers klaar. Tijd voor een nieuwe liveshow. Na concerten in de Charlatan, Scala en andere Gentse muziekcafés maakt Embracingfranki nu de overstap naar de balzaal van de Vooruit. Embracingfranki staat er met een elfkoppige liveband en brengt ook deze keer een aantal special guests mee: Isolde Lasoen, Leonie Gysel, Ben Van Camp en voor het eerst ook Frederik Sioen. Benieuwd wat die combinatie geeft! ‘Bovenop een duet met mij brengen Isolde en Frederik overigens ook nog een eigen nummer, en zelf breng ik ook nieuw werk, en het ligt voor de hand dat ik ook Devotion, Embrace en Shine on me de revue passeren. En wie mij kent weet dat ik al eens nieuwe versies van mijn werk durf uitproberen”, aldus Embracingfranki.
Meer info

Het 8ste continent
Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 januari, Bij de Vieze Gasten, Haspelstraat 31

Met 8e continent willen ze er bij De Vieze Gasten op wijzen dat er naast de 7 werelddelen ook nog een achtste continent is: De Brugse Poort. Meer dan 30 zangers en muzikanten zingen een persoonlijk nummer dat u meeneemt naar hun lievelingsplek.
Ze worden daarbij begeleid door een live-band voor wie geen berg te hoog of geen zee te diep is: Yves Meersschaert, Thomas Noël, Nils De Caster en Robbe Kieckens. Het 8ste continent wil niet alleen een evenement zijn voor de buurt zelf, maar de buurt wil aan de buitenwereld ook tonen welk talent er in de Brugse Poort verscholen zit.
Meer info

Hooverphonic
Vrijdag 17 januari, 20.00 u., Capitole

Hooverphonic, die in 2020 ons land zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, toert momenteel met de tiende plaat die de groep eind 2018 uitbracht: Looking for stars. Dat is de tiende plaat van Hooverphonic, en de eerste met Luka Cruysberghs, de nieuwe frontzangeres, die in 2017 The Voice won. Bovenop zijn gage als jurylid had Alex Callier er meteen een nieuwe zangeres bij. Tijdens de tournee brengt Hooverphonic uiteraard veel nieuw werk, maar de groep belooft ook Mad About You, Badaboum en 2Wicky te spelen.
Meer info

De Oesterprinses, Flat Earth Society
Zaterdag 18 januari, 15.00 u. en 20.00 u., Handelsbeurs

Die Austernprinzessin, makkelijker uitspreekbaar als De Oesterprinses, is een komische stille film van die Ernst Lubitsch in 1919, meer dan honderd jaar geleden dus, schreef. In 2005 componeerde de Gentse componist-muzikant-orkestleider Peter Vermeersch een eigen partituur voor De Oesterprinses. Flat Earth Society, de band van Peter Vermeersch vierde vorig jaar het 20-jarig bestaan en toerde met de live-uitvoering van De Oesterprinses de wereld rond. Nu komen ze thuis en brengen ze in de Handelsbeurs de muziek live, met groot orkest, synchroon met de vertoning van de film. Handelsbeurs programmeert De Oesterprinses twee keer: één keer ’s avonds, voor volwassenen, maar ook één keer ’s namiddags, voor kinderen, al dan niet vergezeld van hun ouders/grootouders. De kinderen krijgen in een voorafgaande workshop samen met een instructeur de kans om zelf hun grappigste stuntel-, struikel- en danskunsten te tonen en op zwart-witfilm op te nemen. Die worden dan tijdens de voorstelling gemonteerd, en na afloop kunnen de kinderen het eindresultaat van hun eigen slapstickfilmpje bekijken.
Meer info

Cappa meets Zappa, een lezing over het Cappadocisch
Zaterdag 18 januari, 19.30 u., Quatre Mains Klaviercentrum

De lezing die u zaterdag geserveerd krijgt in Quatre Mains is geen one trick pony. Professor Mark Janse neemt u mee in de onverwacht verassende wereld van de doodgewaande taal Cappadocisch. Frank Nuyts en zijn Beat Love Oracle openen de poorten van de wereld van Frank Zappa. Eén ding is zeker: gedesoriënteerd doch geamuseerd zal u achterblijven.    
Meer info

Zalige zondagen met Nigel Williams en Raf Coppens
Zondag 19 januari, vanaf 9.00 u., show 10.30 u., Woest, Drongensesteenweg 41

Comedian Steven Mahieu, een van de vele in Gent gestrande West-Vlamingen woont al geruime tijd in de Brugsepoort en voelt zich daar goed thuis. Vorig jaar kwam hij samen met de bazen van café-restaurant Woest op het zalige idee om de mensen op zondagmorgen uit hun huis te lokken: gaan ze niet meer naar de mis, misschien zijn ze wel te lokken met een portie zondagse stand-upcomedy, dachten de twee. Dat bleek goed gedacht, want alle shows die ze vorig seizoen organiseerden (gemiddeld 1 per maand) liep de zaal goed vol. Dus gaan ze er bij Woest mee door. Steven Mahieu boekt bekende collega’s, introduceert hen , en de collega’s doen de rest. Voor de eerste editie strikte hij Nigel Williams en Raf Coppens.
Meer info

Roos Denaeyer
Zondag 19 januari, Barbroos, gratis

Laatst berichtten we fier over de drie Gentse winnaars van de Oost-Vlaamse finale van Sound Track, een Vlaams muziekconcours. Wel er zijn nog provincies. Roos Denaeyers was in het Depot in Leuven de beste. Zondag komt ze het schoon weer maken in Barbroos. Naast een excellente bassiste brengt ze een gitaar, haar overweldigende stem en mooie liedjes mee. Je zal er stil van worden. 
Meer info
 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio