Cultuuragenda of feestagenda?

Cultuuragenda of feestagenda?

Missy Sippy feest Foto: kvd

Gent - Er zit veel feestmateriaal in de cultuuragenda van deze week. Het koor Jardindesvoix wordt vijftien. De blues- en rootsclub Missy Sippy blaast vijf kaarsjes uit. En dan is er nog confetti voor de nieuwe albums van Lara Rosseel en Matt Watts Group. Dus mispak u niet. Confetti in de straten wijst deze dagen niet altijd op het passeren van een carnavalstoet. De cultuurredactie van De Gentenaar is gewoon ontzettend blij. Vier mee.

Goin’ down to Missy Sippy. Documentaire, bijna dagelijks concert, een plaat en burleske show
Van maandag 2 tot en met zondag 8 maart, Sphinx en Missy Sippy

Blues- en rootsclub Missy Sippy in Klein Turkije, draait een week lang op volle toeren en daar is een goede reden voor. De club bestaat deze week 5 jaar, en viert dat in de loop van het jaar met diverse evenementen. Maar de echte feestweek speelt zich nu af. Omdat de documentaire Goin’ Down to Missy Sippy die Dominique Willaert maakte de zaal van cinema Sphinx deed vollopen, is er maandag 2 maart een tweede voorstelling in de Sphinx. Na afloop van de film kan iedereen zich haasten naar de Missy Sippy zelf, waar The Missy Sippy All Stars (new generation) vanaf 21.45 u. een gratis verjaardagsconcert spelen.

Dinsdag 3 maart moet er niet gespaard worden op de Bryllcreem om de haren in te vetten, want dan komt uit Wales John Lewis een stevige portie vette rockabilly en aanverwante spelen. Een aanrader voor de liefhebbers van het genre.


Vrijdag 6 maart is er dan de releaseparty waarop in de loop van de avond zowat alle 20 de muzikanten die meewerkten aan de plaat Missy Sippy All Stars vol. 1 op het podium komen.  Over die plaat, die uitgegeven is op het label Sing My Title van Tiny Legs Tim, één van de muzikale bezielers van blues- en rootsclub Missy Sippy, leest u later deze week meer op deze site.
Zaterdag 7 maart doet Shakedown Tim de Missy Sippy daveren, en zondag 8 maart is er een nieuwe editie van de burleske show Cabaret Cuberdon.
Meer info

The Guru Guru
Dinsdag 3 maart, 19.30 u., De Centrale

Zelf noemen ze hun muziek borderline rock. Zit dicht in de buurt van noisepunkrock. De Limburgse band speelde na hun debuutalbum de afgelopen twee jaar 150 concerten. Met een frontman die op het randje van een theatrale psychose balanceert. Doet ons dat niet denken aan Raketkanon, de Gentse band die vorige week twee uitverkochte afscheidsconcerten speelde in de concertzaal van de Vooruit? Heel ver zitten ze blijkbaar niet van elkaar, want Point Fingers, de nieuwe plaat van The Guru Guru werd geproduced door Wouter Vlaeminck (Raketkanon en Kapitan Korsakov) en gemixt door David Bottril die ook King Crimson en Tool onder handen nam.


Meer info 

Lapin Perdu, tentoonstelling en veiling SKI
Woensdag 4 maart, vanaf 16.00 u. Secundair Kunstinstituut, Ottogracht 4

Woensdag 4 maart is het Dag van het Kunstonderwijs. Secundair Kunstinstituut Gent (SKI)  aan de Ottogracht organiseert die dag ‘Lapin perdu, de excentrieke K.K.K. super veiling’. Een veiling in het teken van konijnen, keutels en kunst voor en door de leerlingen van SKI.
Het afgelopen schooljaar werkten alle kunstateliers van het SKI een project uit rond het thema ‘konijn’. De leerlingen lieten zich inspireren door ‘The Rabbit’ van Jeff Koons, het duurst verkochte kunstwerk ooit door een levend kunstenaar. Het resultaat is een verrassende mix van konijnen, keutels en kunst. Al deze werken worden op de Dag van KSO van 16.00 u.  tot 19.00 u. tentoongesteld en wie wil kan één van de kunstwerken ook kopen tijdens Lapin Perdu, de excentrieke K.K.K. super veiling. Die start vanaf 19.30 u.

Project Z met onder meer Naomi Sijmons, Johannes Verschaeve en Colin H. Van Eeckhout
Woensdag 4 maart, 20.00 u., Vooruit Balzaal

Project Z is een programma van Thomas Werbrouck band, Krankland en vrienden als Colin H. Van Eeckhout (Amenra) en Jan Swerts die aan de slag gaan met werk van outsider-muzikanten. Al verklaarde Werbrouck bij de start van het project aan De Standaard dat hij een hekel heeft aan de term outsider-muzikanten: “We willen net laten horen dat die muzikanten helemaal inside zijn.” Project Z is een eerbetoon aan (on)beminde muziek van bijzondere kunstenaars. Dat levert poëtische versies op van nummers die hoogtes en laagtes bezingen, een ode aan zelftwijfel vs zelfvertrouwen, met een plek voor demonen, saters en liefde. Zo gaan Johannes Verschaeve, (ex The Van Jets)  Colin H. Van Eeckhout (Amenra), Jan Swerts & Illuminine, Black Fuel Ensemble & Naomi Sijmons, The Wild Classical Ensemble, The Ostend Street Orchestra en Krankland  aan de slag met het werk van relatief onbekende muzikanten. Project Z loopt al sedert vorig jaar en is gekoppeld aan de gelijknamige expo die in het museum dr. Guislain liep. Vooruit programmeert de finissage in het kader van van Women & Children first dat op dinsdag 3 maart van start gaat.
Meer info

Lara Rosseel band speelt De Grote Vrouw live
Donderdag 5 maart, 20.00 u., Handelsbeurs

Er zijn van die artiesten die een redelijk indrukwekkend parcours afgelegd hebben en bij een breed publiek toch relatief of onvoldoende bekend zijn. Lara Rosseel is wat ons betreft zo iemand. Hoewel wij een grote hekel hebben aan het digitaal beluisteren van een plaat via laptop of gsm, lieten we De Grote Vrouw van Lara Rosseel Band integraal op onze gsm afspelen, en negeerden we al die tijd binnenkomende berichten. Lara Rosseel is een bassiste die haar sporen bij tal van bands en projecten verdiende, zoals Zap mama, Chris Joris, Old Salt, Room 13 Orchestra. Daarvoor moet u maar eens de moeite doen om naar haar site te surfen. Contrabassisten staan niet vaak op de eerste rij op een podium maar Lara Rosseel gaf haar eigen nieuwe project toch haar eigen naam mee: Lara Rosseel Band. Met een zevenkoppige band stelt ze nu haar nieuw project en eerste album De Grote Vrouw voor. De plaat bevat dansende melodieën met heerlijk verrassende ritmes, waarbij ze haast filmische jazz laat flirten met Afrikaanse traditionele roots. Heerlijk toegankelijk om naar te luisteren. En ongetwijfeld ook om live te beleven. Wij noteerden alvast in onze agenda, onder het motto: een mens is nooit te oud om iets nieuw te ontdekken.

Meer info


Matt Watts Group, album release
Vrijdag 6 maart, 20.15 u., Handelsbeurs

Matt Watts is een Amerikaanse singersongwriter die al een tijdje in België verblijft en in contact kwam met Rudy Trouvé en Zita Swoon. Het is overigens Stef Kamil Carlens die producer was voor de nieuwe plaat Queens van Matt Watts. Een troubadour die niet bang is om in weemoed te snijden, wat niet wil zeggen dat het allemaal droefenis en ellende is. Folk, funk, americana zijn passende trefwoorden om de muziek van Matt Watts Group te omschrijven, schrijft Tom De Smet van Het Nieuwsblad die de nieuwe plaat van Matt Watts vier sterren gaf. Op die plaat staat een Engelse vertaling van een Guido Belcantonummer en de band pakt ook Billy Jean van Michael Jackson onder handen. Stef Kamil Carlens was niet enkel verantwoordelijk voor de productie, hij speelt ook live mee in de band. En met de twee zussen Eva en kaping Gysel als backing is er ook een Gents kantje aan de band.

Meer info

BRT-gezelschap met Het geheugen van water
Vrijdag 6 en zaterdag 7 maart, en daarna tot 4 april, 20.00 u. Theater Box, Pijndersstraat 16

BRT staat hier niet voor de vroegere benaming van de VRTn, dus niet voor Belgische Radio en Televisie, maar voor Belgisch Repertoiretheater. Het gezelschap wordt geleid door Paul Ooghe en Ingrid De Vos, Mieke Bouve, Heidi De Grauwe, Katrijn Govaert, Gino Bauwens en Pieter Klinck maken er deel van uit. Het gezelschap is actief sinds november 2016 en koos deze keer voor wat men een bitterzoete komedie van de Engelse schrijfster Shelagh Stephenson noemt. Het verhaal gaat over drie zussen die aan de vooravond van de begrafenis van hun moeder in het ouderlijk huis bijeenkomen. Ze hebben elkaar een tijdlang niet gezien en een en ander leidt tot scherpe en komische confrontaties en dialogen. Ze diepen allerlei herinneringen op, maar al snel blijkt dat iedereen wel een andere interpretatie aan die herinneringen overhoudt. Terwijl overspelige en slappe partners de revue passeren, komt er ook nog een groot geheim uit het verleden aan het licht. De schrijfstijl van Stephenson doet denken aan onder meer de humor van Woody Allen en de meesters van het psychologisch realisme.

The Big Folk 'n' Irish Night met Lies en Jeroen en Strograss
Zaterdag 7 maart, 20 u, De Centrale

Voor het 5de jaar op rij organiseert De Centrale, die net als Allez, Chantez!  Van de Vlaamse Regering een Ultima prijs en 10.000 euro kreeg, de Big Folk ’n’ Irish Night. Folkmuziek met dit jaar de Gentse groep  STROGRASS, waarin nogal wat muzikanten van Old Salt spelen, en die vorige week nog op de zolder van het Huis van Alijn concerteerden. Wie toen niet kon gaan, kan dat nu goedmaken. Bovenop Strograss is er ook nog het duo LIES & JEROEN . Lies en Jeroen zijn Lies Van Camp & Jeroen Knapen en werken als duo al een tijdje aan een repertoire van eigen Nederlandstalige luisterliedjes. Kortstondig gerijpt, maar toch diep geworteld. Na een EP brachten ze ondertussen een volwaardige plaat uit die ze opnamen in de studio’s van Room 13 van Yves Meersschaert in Gent.

Meer info

Platform K, The Goldberg variatons
Van donderdag 5 tot zaterdag 7 maart, Vooruit

‘The Goldberg Variations’ verwijst naar het beroemde muziekwerk van Bach, maar ook naar een iconische danssolo van Steve Paxton. Dansers Oskar Stalpaert (Platform-K) Michiel Vandevelde en Audrey Merilus gaan met dit materiaal aan de slag. Philippe Thuriot speelt live de muziek op accordeon. Hij transponeerde Bachs muziek in 2015 voor dat instrument. De scenografie is in handen van fotograaf en beeldend kunstenaar Tom Callemin. Via beeldmateriaal vergroot hij de gelijkenissen en verschillen tussen de dansers uit. De premièrevoorstelling is uitverkocht, voor de voorstellingen van vrijdag en zaterdag zijn er nog tickets.
Meer info

Jardindesvoix,
zaterdag 7 maart, 20.00 u. en zondag 8 maart, 17.00 u., Sint-Machariuskerk

In de Gentse kerken kan u niet alleen terecht voor het lichaam van Christus. Er worden ook regelmatig fantastische concerten georganiseerd. Dit weekend is het weer van dat naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan van het koor Jardindesvoix.
De koorleden vieren dit jubileum samen met het orkest La Deliziosa Continuazione. Op het programma ontroerend werk van Bach (Christ lag in Todesbanden) en de prachtige Missa Sanctissimae Trinitatis van Zelenka.
Meer info
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio