Cultuuragenda zet de cultuurbeleving coronavrij aan uw voordeur af

Cultuuragenda in tijden van corona© kvd

Onnodig een lange opsomming te maken van wat allemaal niet doorgaat. Het is eenvoudig: alles wat niet prioritair levensnoodzakelijk is, is dezer dagen afgelast. Een filosofische discussie over hoe belangrijk en levensnoodzakelijk cultuur is zou ons ook te ver brengen. De samenstellers van de wekelijkse cultuuragenda doorploegden zoals elke week de sites op zoek naar wat er te doen zou kunnen geweest zijn, en geeft waar mogelijk een alternatief. En extra tips. Kortom, we brengen de cultuurbeleving op uw schoot. Of in uw kot. Of aan de voordeur. Om het contactloos te houden.

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme

Maandag 16 maart, Trefpunt, Helder, met Lara Rosseel

Was voorzien: Helder. Na 2 decennia en 3 albums als “one man band”, omringt de Gentse duizendpoot Helder Deploige zich met best-kept-secret Lara Rosseel en duivel-doet-al Arne Leurentop om een akoestisch orkest neer te zetten. Op uitnodiging van Raf Walschaerts resideerden zij een week in diens tuinhuis in het landelijke Sleidinge. Onder toezicht van producer Jan Chantrain (Douglas Firs, Ertebrekers) resulteerde dit in een inspirerende live sessie waarvan 6 tracks op een gelimiteerde EP werden uitgebracht.

Die live voorstelling kan dus niet doorgaan, maar niet getreurd: Lara Rosseel bracht heel recent haar eigen plaat De Grote Vrouw uit, en stelde die in de Handelsbeurs voor. Wij waren van dat concert zo opgetogen dat we na de laatste noot meteen naar de merchandisetafel spurtten om een exemplaar van De Grote Vrouw te kopen. Tip: doe hetzelfde. De plaat is binnenkort te koop via Bandcamp. In afwachting kan u terecht op de site en Facebookpagina van Lara Rosseel. Voor de EP met zes nummers in gelimiteerde uitgave kan u terecht op de site van Helder.

Dinsdag 17 maart, ENTR, The RollsWas voorzien: live voorstelling van Happy, de nieuwe plaat van The Rolls.The Rolls is een vrij recente band rond Dirk Dhaenens, beter bekend als Derek van Derek & The Dirt en vele andere projecten. The Rolls zijn ontstaan als een tribute-band voor dichter-schrijver Charles Bukowski, 25 jaar na zijn overlijden in maart 1994. Ze spelen eigen composities met songteksten opgebouwd uit quotes en gedichten van Charles Bukowski. Liedjes over schrijven, drinken, vrouwen, katten, klassieke muziek, paardenwedrennen…de dood….muzikaal te situeren rond de vijver waarin JJ Cale en Johnny Cash ook kwamen vissen.The Rolls speelden al diverse concerten, onder meer vorige week in Trefpunt. En nu is er met Happy een nieuwe plaat. Let wel, daarop staan niet de Bukowski nummers (omdat er nog een en ander moet geregeld worden met de rechten), maar wel nieuw en ouder nog niet eerder uitgebracht materiaal van Derek: ,De band was er nu eenmaal, dus konden we maar beter ook een plaat maken” aldus Dirk Dhaenens. Eventjes geen live concert in ENTR, maar wel te beluisteren via Spotify of informeren bij Derek hoe de plaat kan besteld worden.

Dinsdag 17 maart, Vooruit, Uitgelezen.Was voorzien: Uitgelezen dus, het niet te kapot te krijgen format van de Vooruit waarbij een panel de opdracht kreeg drie boeken te lezen en daar op het podium voor een maandelijks volgelopen zaal een mening over te formuleren. Heel interessant, al was het maar om de al dan niet gelijklopende of tegenstrijdige meningen te horen, en op basis daarvan te beslissen of je het boek al dan niet koopt of in de bibliotheek gaat lenen.Alternatief: Het coronavirus mag dan wel een editie uit de Uitgelezenkalender bijten, maar niet getrurd. U krijgt van ons een leestip gratis voor de voeten geworden: Weersverwachting van Jenny Offill. Anna Luyten, vast panellid van Uitgelezen, en journaliste bij De Standaard ging de schrijfster uitgebreid interviewen voor De Standaard der Letteren. Weersverwchting lijkt een boek dat ogenschijnlijk een aaneenschakeling is van dagboeknotities. Maar het is veel meer: Weersverwachting (merk de link naar de klimaattoestanden) gaat over hoe mensen zich in deze onzekere tijden gedragen en met zichzelf en hun omgeving omgaan. 237 pagina’s om in weg te duiken zonder dat er iemand op minder dan een meter in uw omgeving komt.Weersverwachting. Jenny Offill. In de boekhandel, want de bibliotheken zijn gesloten.

Elke dag van de weekJohannespassie door Collegium Vocale GentHet Gentse Collegium Vocale onder leiding van dirigent Philippe Herreweghe zag zich genoodzaakt een volledige Europese tournee van in totaal 20 concerten af te gelasten: 6 van de Johannespassie, 14 van de Mattheuspassie. Meer daarover kan u hier lezen. Maar Collegium Vocale recht de rug: hoewel ze donderdag vernamen dat de tournee niet zou kunnen doorgaan, speelden ze vrijdag in het Concertgebouw toch nog de laatste repetitie en lieten die integraal opnemen. Resultaat: u krijgt de 43 muzikanten van het Collegium Vocale in uw huiskamer. Zo veilig als wat en wel hier!

Donderdag 19 maartAllez, Chantez! Voluit samen zingen!Was voorzien: Voluit samen zingen. Dat doet Allez, Chantez! In Gent één donderdag per maand in de Handelsbeurs. Dat was nu ook zo voorzien.Initiatiefneemsters Annelore Camps en Laila De Bruyne staken de koppen bij elkaar en moesten eigenlijk niet zo lang zoeken naar een alternatief. Want hoe begon hun ‘zangcarrière’ als we dat woord mogen gebruiken: juist, thuis, achter gesloten deuren, wachten tot iedereen het huis uit was, om dan ongegeneerd te kunnen zingen, zonder risico op kritiek dat ze er af en toe eens naast zaten. En vanuit de idee dat niemand zich hoeft te schamen voor een valse noot meer of minder ontstond de idee van Allez, Chantez!: laat ons voluit samen zingen. Ongegeneerd!

Alternatief: Allez, Chantez! Online

Allez, Chantez! Gaat online. Zangcoach en muzikant staan in hun eigen huiskamer en voorzien de nodige techniek om zich te laten filmen. Via een speciale link kan iedereen die dat wil in zijn eigen living meezingen. Allez, Chantez! maakte ook een affiche die men kan downloaden en aan het raam hangen, om te tonen dat men zal meedoen. Ook het muziekboekje met de nummers die donderdag vanaf 20 uur zullen gezongen worden is donderdag vanaf 19 uur downloadbaar. Allemaal gratis, al hebben ze bij Allez, Chantez! net zo graag en zelfs liever dat u een vrije bijdrage stort. Hieronder alvast een paar clips om te oefenen:

Alle dagenKleur eens een graffiti in

De Gentse straatartiest Pol Cosmo die vooral bekend is van zijn insecten die hij op diverse plaatsen in de stad tekent, doet ook zijn duit in het zakje om de verveling tegen te gaan. Speciaal voor deze dagen waarin kinderen niet naar school moeten stelt hij via zijn Facebookpagina een aantal zwart-witversies van zijn tekeningen ter beschikking om thuis in te kleuren. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Alle info op de Facebookpagina van Pol Cosmo