We hebben meer vrije tijd, maar de helft geniet daar niet van

We hebben meer vrije tijd, maar de helft geniet daar niet van

Foto: Koen Van Waesberghe

Zelzate - Ruim de helft van de Vlamingen zegt ten tijde van de coronacrisis meer vrije tijd te hebben, dat blijkt uit een studie die Pasar, een vrijetijdsorganisatie met oog op meer genieten tijdens de vrije tijd, liet uitvoeren bij duizend Vlamingen voor en tijdens de coronacrisis.

In februari liet Pasar een onderzoek bij duizend Vlamingen uitvoeren, men peilde naar de vrijetijdsbeleving en –invulling van de Vlaming. Ongewild kwam de coronacrisis in ons leven en Pasar hernam gedeeltelijk diezelfde enquête. Iedereen ondervindt een impact van de beschermingsmaatregelen tegen het coronavirus”, zegt Isabel Haentjens, campagnemedewerker bij Pasar. “Van mensen die technisch werkloos zijn tot zij die in de zorg werken.”

Ruim de helft van de ondervraagden zegt meer vrije tijd te hebben, 46% vindt die vrijgekomen ruimte echter onaangenaam, meestal omdat ze geen grote waarde aan vrije tijd hechten. 37% vindt het tekort aan sociaal contact storend, 33% mist het gebrek aan vrijheid, 21% spreekt zelfs over verveling. 

Meer genieten van de natuur

Eén op vier Vlamingen zoekt echter nieuwe hobby’s tijdens deze coronacrisis, dat gaat dan vooral over tuinieren en fietsen in de natuur. “De nood aan groen om tot rust te komen lijkt blijkbaar hoog”, zegt Haentjens. Ook koken, gamen, knutselen en handwerk komt nu meer aan bod.

In vergelijking met februari schat één op twee Vlamingen het aantal uren vrije tijd dertig procent hoger in. Voor de crisis was dit gemiddeld 22,4 uur per week, nu ligt dat bijna zeven uur hoger. Eén op drie Vlamingen vindt echter dat hij ook tijdens de coronacrisis te weinig vrije tijd heeft, voor de crisis was dit bijna één op twee. 

Vrije tijd is niet aangenaam

In februari vond 92% van de ondervraagden dat vrije tijd gelukkig maakt, tijdens de crisis daalde dit aantal met drie procent. Ruim de helft geeft echter aan tijdens de crisis wat meer stil te staan bij de vrije tijd en goed één derde denkt zelfs na over manieren waarop we onze vrije tijd samen structureel beter kunnen aanpakken.

Slechts één op tien Vlamingen vindt de vrije tijd aangenaam wegens het rustiger levensritme met minder drukte, het gebrek aan activiteiten en sociale verplichtingen en de verminderde werkdruk. 46% vindt die tijd echter hinderend omdat hun vrije tijd saaier is geworden door de crisis. Ze missen vooral de bewegingsvrijheid, de horeca en het winkelen. Eén op vijf zegt zich zelfs te vervelen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio