Katrien bedankt haar hulpverleners met een bloemetje maar doet oproep: “verwijder alstublieft één van de twee paaltjes”

Katrien bedankt haar hulpverleners met een bloemetje maar doet oproep: “verwijder alstublieft één van de twee paaltjes”

Links op de foto de bewuste paaltjes, rechts het boeket bloemen dat Nele ontving van Katrien. Foto: Koen Van Waesberghe

Zelzate - Donderdag viel Katrien V. met haar fiets op het eerste stukje fietspad aan de Denderdreve richting Assenede. Ze brak daarbij haar pols op twee plaatsen. Buurtbewoonsters Nele Verbeke bood direct de eerste hulp. Nadien ontving ze daarvoor een bloemetje, al kende ze het slachtoffer niet. “Ik kocht extra EHBO-materiaal want het is niet het eerste ongeval hier naast de deur”, zucht ze.

Even de feiten: Katrien V. fietste afgelopen donderdag met haar man vanuit Zelzate richting Eeklo. Aan het kruispunt aan de Denderdreve bleef ze hangen aan een paaltje waardoor ze viel: “Ik had direct door dat het niet juist was, door de pijn, de twee bulten op de pols”, zegt ze. Nele Verbeke, die naast die bewuste paaltjes woont, bood de eerste hulp met ijs en een pijnstiller, ze voorziet zich al met extra EHBO-materiaal: “Ik plaatste daar al een bord om op te letten voor de gevaarlijke kiezels. Er vielen al veel mensen maar het is de eerste keer dat ik dit meemaak met een breuk”.

Katrien werd naar het AZ Alma in Eeklo gevoerd door een andere mevrouw terwijl haar fiets bij Nele mocht blijven staan. Er werden twee breuken vastgesteld waardoor binnenkort een operatie wacht. "Ik had eigenlijk mijn gegevens niet achtergelaten maar vond het niet meer dan normaal om de dames te bedanken met een bloemetje". Nele vond dit zo pakkend dat ze via Facebook op zoek ging naar het slachtoffer om haar te bedanken: “eigenlijk vond ik heel normaal wat ik deed, ooit ging ik ook al eens onderuit en werd ik ook geholpen. Mijn jongste pluszoon is ook al gevallen aan de brug en werd toen ook thuis afgezet. Menselijkheid kost niets”, zegt Nele.

"Paaltjes staan er om fietsers tegen zichzelf te beschermen"

Toch wil Katrien een oproep doen om deze paaltjes te herzien: “Ik passeer wekelijks langs de route, ik weet hoe gevaarlijk dicht die afsluitingen staan op de route waarrond je moet slalommen en ik weet ook heel goed dat die er met een reden staan”, zegt Katrien. “Er gebeuren echter wekelijks ongevallen aan die afsluitingen. Niet alleen in Zelzate maar over gans het traject van het fietspad richting Eeklo. Ze staan er ook al jaren. Als er wekelijks zoveel ongevallen gebeuren denk ik dat er iets gedaan moet worden aan de afstand. Op sommige plaatsen op de route is de tweede afsluiting al verwijderd, ik doe een oproep om dit overal te doen want vorige week brak nog iemand zijn kaak op dit traject”.

Bij de hulpdiensten is moeilijk aan exacte cijfers te geraken. “Ik heb wel weet van ongevallen maar die worden niet apart geregistreerd waardoor we daar geen cijfers van hebben”, zegt Kurt De Kock van de brandweer Zone Centrume. “Op het grondgebied van Zelzate staan er inderdaad paaltjes maar die dienen net om de fietsers te beschermen”, zegt schepen van mobiliteit Luc Van Waesberghe (SP.A). Daardoor moeten de fietsers hun snelheid afremmen wanneer ze de Denderdreve op- of afdraaien.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio