Bezig blijven is de boodschap, zegt honderdjarige Genoveva

Kortrijk - De wieg van Genoveva Cottenier, beter bekend als Vièveke, stond in de Damkaai in Kortrijk. Zij werd er precies 100 jaar geleden geboren op 26 juni 1910. Vader Aloïs Cottenier werkte in de Bloemmolens en moeder Mathilde Baert deed het huishouden. Genoveva had nog drie zussen, Marie, Elisabeth en Godelieve.

Genoveva ging niet graag naar school en wou zo vlug mogelijk gaan werken. Zij startte haar carrière bij de firma Duvivier en werkte daar 20 jaar. Tijdens de oorlog wilde zij niet werken voor de Duitse bezetter en werd werkloos. Na de oorlog ging Genoveva aan de slag als bobijnster bij weverij Dewitte. Zij bleef daar werken tot zij met pensioen ging.
Pas enkele dagen met pensioen, ging Genoveva op boodschap en terwijl zij stond te praten met een buurvrouw werden de beide dames aangereden door een auto. Genoveva verbleef vier maanden in het ziekenhuis, de buurvrouw overleed een tijdje later aan haar verwondingen.

Begin de jaren ’30 ging Genoveva met haar zus en schoonbroer naar de kermis. Zij stond te kijken naar een molen en achter haar vroeg een jonge man of zij er misschien niet op durfde. De jonge man bood haar aan om mee te gaan op de attractie en Genoveva ging op het aanbod in. Die jongeling was Camiel Decock en enige tijd later kwam er een kaart van hem bij haar thuis aan. Moeder vroeg onmiddellijk of zij nu verkering had en ja hoor, Camiel bleef komen. Op 15 oktober 1935 stapten zij in het huwelijksbootje. Camiel was een brave man al had hij naast Genoveva nog een andere liefde … zijn duiven. Genoveva verzorgde Camiel met heel veel liefde thuis tot bij zijn overlijden in 1991.

Genoveva stond altijd klaar om goed te doen en om de mensen te helpen. Tijdens de oorlog maakte zij voor iedereen die het wou pantoffeltjes uit oude kledingstukken. Zij breidde tevens meters verbanden voor de missies en stond altijd paraat om een handje toe te steken bij buren en vrienden.

Genoveva is thuis blijven wonen tot zij 90 jaar oud was. Sedert 10 jaar verblijft zij in WZC de Ruyschaert in Marke waar zij met de beste zorgen omringd wordt. Genoveva neemt nog deel aan de activiteiten in het centrum en zij is graag onder de mensen, vooral het gezelschap van jonge mensen stelt zij erg op prijs.
Twee jaar geleden werd de hartewens van een bewoonster vervuld. De wens was een helicoptervlucht maar helaas overleed de vrouw kort daarvoor. De vlucht ging toch door en Genoveva stelde zich kandidaat om mee te vliegen. Het werd voor haar een onvergetelijke ervaring.

Een tip van Genoveva om 100 te worden is altijd bezig zijn en alles wat je nog zelf kan doen ook zelf blijven doen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio