Uilenspel wint vijfde ACW Prijs van ‘t Kadehuis

Uilenspel wint vijfde ACW Prijs van ‘t Kadehuis

De winnaars van de ACW-prijs van het kadehuis. Zij scoorden met hun huistaakbegeleidingproject in Sint-Amandsberg. Foto: kvk

Gent - Uilenspel vzw werd tot laureaat verkozen van de ACW Prijs van ’t Kadehuis voor het project "Huistaakbegeleiding Sint-Amandsberg". Deze prijs, een geldsom van 2 500 euro, werd op donderdag 1 juli uitgereikt door ACW Gent-Eeklo. De ACW Prijs van ’t Kadehuis wordt uitgereikt aan een sociaal initiatief uit de regio Gent-Eeklo waarin vrijwilligers een belangrijke rol spelen. Met deze prijs wil het ACW het belang onderstrepen van sociale projecten en de initiatiefnemers en medewerkers – vooral ook de vrijwilligers - ervan een hart onder de riem steken.

Uilenspel vzw uit Sint-Amandsberg wil de ontwikkelingskansen van kinderen en ouders uit kansarme gezinnen ondersteunen, door gratis huistaakbegeleiding aan te bieden voor kinderen van het eerste en tweede leerjaar.

Vaardigheden

De vrijwilligers van Uilenspel gaan minimum 1 uur per week op bezoek bij het gezin om het kind te begeleiden bij het verwerven van schoolse vaardigheden. Er wordt voorgelezen, geknutseld, huiswerk gemaakt, en gespeeld met educatieve boekjes of spelletjes, die Uilenspel ter beschikking stelt.
De bedoeling is om kinderen en hun ouders te helpen om de structuur, de gewoonten, de methodes en verwachtingen van de school te begrijpen. Dit extra duwtje kan, zeker op deze heel jonge leeftijd, een beslissend verschil maken tussen blijvende achterstand met vaak doorverwijzing naar een ander onderwijstype of succesvolle inschakeling.

Heen- en weerschriftje

Gestart begin 2009 en in samenwerking met 7 buurtscholen en 4 buurtorganisaties, begeleidt de actie nu al 38 kinderen, en de resultaten zijn zonder meer positief. Er is een onbetwistbaar positieve dynamiek op gang gebracht, waarin met name ook de ouders - die vaak mee ondersteund worden - actief meewerken, en waarin op een veelal ontspannen wijze vertrouwen wordt gecreëerd, kinderen nieuwsgierig worden gemaakt, en een goed samenspel tot stand komt met het gezin en de leerkracht, die via een heen-en-weerschriftje tussen leerkracht en vrijwilliger mee betrokken wordt.

Metawonen en Vuurtoren

De jury onderscheidde nog twee andere projecten wegens hun grote verdienste, in beide gevallen omdat ze onbetwistbaar op een originele wijze en zeer gefocust bijdragen aan meer sociale cohesie. Zij kregen beide een cheque van 250 euro mee naar huis. Het gaat om Metawonen Gent, dat zich richt op volwassenen met psychische problemen, en de Sociale Klimaatwijk De Vuurtoren in Lovendegem, een project van de Welzijnsschakel De Vuurtoren, vereniging die mensen uit gezinnen met een bescheiden inkomen samenbrengt in heel wat activiteiten zoals maandelijkse bijeenkomsten en allerlei uitstappen.

 


 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio