Paula Vandorpe werd honderd

Kortrijk - Paula Vandorpe werd 100 jaar geleden, op 3 juli 1910, geboren. Het was op een zondag en haar wiegje stond in Kortrijk. Na Paula kwam veertien jaar later ook nog zus Simonne ter wereld. Vader Jozef Vandorpe, goudsmid van beroep, was een bijzonder goeie muzikant. Moeder Sidonia Malfait was naaister maar bleef na haar huwelijk thuis.

Paula volgde les in het Sint-Niklaasinstituut. Zij was een goede leerling en zij blonk uit in de lessen beleefdheid en piano, maar ze geeft toch toe altijd bij de eersten te zijn geweest om een farce uit te halen. Op haar 14de bleef zij thuis om te helpen zorgen voor haar pasgeboren zusje.

Zus Simonne was net als Paula een uitstekende pianiste, zij had gestudeerd in ’t Fort en zij werd daar gevraagd om pianoles te geven. In één twee drie zat het uurrooster bomvol en zo ging Paula mee met Simonne ook lessen geven. Paula gaf meer dan 20 jaar pianoles. Zij richtte ook een muziekklas op in Zwevegem en na de lesuren piano in ’t Fort repten de zussen zich naar Zwevegem. Paula en Simonne gaven ook dikwijls concerten bij Bekaert Zwevegem en werden daar ondanks 14 jaar leeftijdverschil vaak voor een tweeling aangezien.

Het gezin Vandorpe trok ieder jaar voor een maand op vakantie naar Blankenberge en na het overlijden van hun ouders zette Paula, samen met haar zus, deze traditie verder maar dan naar Knokke en De Panne, tot Simonne veel te vroeg kwam te overlijden.

Paula is altijd thuis blijven wonen om te zorgen voor haar jongere zus en voor haar ouders. Haar leven heeft ook altijd in het teken gestaan van de medemens. Paula zette zich in als vrijwilligster en deed aan liefdadigheidswerk, zelfs nu nog houdt dat haar bezig. Paula vindt dat iedereen moet geholpen worden en dat iedereen ook moet helpen waar het kan. De opkomst en verbetering van de sociale zekerheid is dan ook volgens haar een hoogtepunt in de voorbije 100 jaar.

Paula is een kranige dame die erg gesteld is op haar zelfstandigheid. Zij is nog heel lenig voor haar leeftijd en woont nog altijd in haar eigen appartement waar ze nog alle dagen de ronde doet met het zeemvel om het stof af te nemen. In de namiddag doet zij graag haar middagslaapje en ze luistert nog altijd naar de muziek van haar favoriete componisten zoals Chopin en Beethoven.

In een rusthuis zou Paula niet kunnen leven en daarom is ze zeer dankbaar voor de thuiszorg die ze krijgt via Familiehulp. 

Alhoewel de mensen nu langer leven dan vroeger is 100 worden nog altijd uitzonderlijk. Een tip van Paula om de 100 te halen is altijd bezig zijn en geen lastige werkjes uit de weg gaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio