Hilaire Rigole werd honderd

Kortrijk - Hilaire Rigole werd 100 jaar geleden, op 20 november 1910, geboren in het ouderlijk huis in Bissegem. Hij had al een oudere broer en een oudere zus en kreeg er op tienjarige leeftijd nog een broertje bij. Vader Constant Rigole was schrijnwerker. Hij werkte eerst een tijdje in loondienst bij Kunstwerkstede De Coene en startte nadien zijn eigen bedrijf. Moeder Elodie Emelie Vandekerckhove zorgde voor het gezin. Naast haar huishouden hielp moeder mee bij de boeren in de buurt en waar het nodig was ging zij ook helpen als vroedvrouw.

Hilaire volgde zijn kleuter- en lagere school in Bissegem. Hij ging graag naar school en was altijd de eerste van de klas. Op dertienjarige leeftijd deed Hilaire mee aan provinciale proeven. Hij kwam als tweede uit voor gans de provincie West-Vlaanderen. Na de lagere school zat Hilaire nog drie jaar op de schoolbanken van de technische school van Izegem en studeerde hij af als mecanicien.

Hilaire startte zijn loopbaan als draaier bij machinebouwer Grymonprez in Moeskroen en schopte het daar tot meestergast. Zijn loopbaan werd onderbroken door acht maanden legerdienst in Brussel en de mobilisatie. Na de oorlog startte hij zijn eigen bedrijf in machinebouw. Hij werkte met acht man en later werd hij opgevolgd door zijn zoon en zijn schoonzoon. Hilaire bleef tot heel hoge leeftijd graag meewerken in de zaak.

Hilaire’s hobby was zijn werk maar daarnaast vond hij toch nog de tijd om piston te spelen bij de vereniging De Leiegalm en bij het muziek van De Gilde. Het was zo dat hij zijn vrouw Dina Decuypere leerde kennen, zij kwam met haar ouders luisteren naar een concert. Dina diende zoals zoveel jonge meisjes, bij een familie in Frankrijk en zo ging Hilaire regelmatig vrijen over de grens. Op 15 september 1934 stapte hij met Dina in Bissegem in het huwelijksbootje. Het gezin kreeg vier kinderen, Filiep, Martine, Carine en Johan. Ondertussen zijn er negen kleinkinderen en is Hilaire overgrootvader.

Met Dina ging Hilaire graag op reis, met vrienden naar Heidelberg, naar Parijs of Portugal. Het koppel verhuisde begin de jaren 80 naar een appartement in Kortrijk. Dina overleed op 14 januari 1990 op de leeftijd van 79 jaar.

Sedert maart 2003 woont Hilaire in de serviceflats Rietveld in Bissegem. Hij is er heel graag en voelt zich daar helemaal thuis. Bij zijn verhuis naar Rietveld is hij ook gestopt met autorijden. Hij wordt iedere dag opgehaald door één van de kinderen om bij hen te gaan eten.

Hiliare leest dagelijks zijn krant en kan ook genieten van een goed boek. Op TV volgt hij hoofdzakelijk het nieuws en iedere namiddag gaat hij zijn glaasje drinken in het cafetaria. Wekelijks krijgt hij ook nog het bezoek van zijn broer Maurice.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio