Ook wijziging van de voorrangsregels

Fietsen moet veiliger langs Groenplein

Fietsen moet veiliger langs Groenplein

Raadsleden Philiep De Vuyst (l) en Karl Segers (r) op de plaats waar de fietsendoorsteek zou kunnen komen. Foto: Koen Van Waesberghe

Zelzate - Philiep De Vuyst en Karl Segers van PVDA+ vragen dringend de aanleg van een fietsdoorsteek aan het Groenplein. ‘Het plaatsen van beugels is onvoldoende om de veiligheid van de fietsers te garanderen’, zegt raadslid Philiep De Vuyst. Wij gingen met beide PVDA-ers even kijken.

‘Het is hier een zeer gevaarlijke situatie voor de fietsers’, zegt Philiep die regelmatig het Groenplein met de fiets aandoet. ‘Dagelijks zie ik fietsers op het Hoogbouwplein komen uit de richting van de Tunnellaan. Als die de oversteek maken langs het Groenplein om via De Keyserstraat naar de Assenedesteenweg te rijden gaat het mis. Wettelijk moeten zijn rond het Groenplein en door de Veldbrugstraat naar de Assenedesteenweg. Of te voet via De Keyserstraat. Maar men kiest andere, niet zo veilige methoden, en ik begrijp het nog ook’, aldus de arbeider van Rousselot.

Volgens de PVDA+ fractie zal het afremmen met beugels geen effect hebben. ‘Ervaring op andere plaatsen leert dat de helft van de fietsers een weg zoekt naast de beugelhekkens. Daarom willen wij het probleem oplossen door de voorrangsregels te wijzigen. De aandacht van de chauffeurs is door de voorrang van rechts op die richting gefocust. Daarom dat de van links komende fietsers aan hun aandacht ontsnappen. Wij stellen voor om de chauffeurs die van de Assenedesteenweg via De Keyserstraat richting Groenplein willen, halt houden voor een STOP-bord en haaientanden op de grond. Zodoende kunnen de automobilisten hun aandacht volledig richten naar links vanwaar de fietsers kunnen komen.’

Concreet wil men dus ook een fietsdoorsteek voor de tweewielers die bijvoorbeeld van de ‘Smatch’ komen en zo naar de Assenedesteenweg willen. Die zouden dan links mogen afslaan en eventueel met een flauwe bocht richting Assenedesteenweg rijden. Ofwel kan men een afsverschuiving maken wat de snelheid ook automatisch beperkt.

Schepen van verkeer Kurt Van Weynsberghe antwoordde tijdens de gemeenteraad dat de voorstellen van de PVDA+-fractie zullen overgemaakt worden aan politiecommissaris De Witte die deze ideeën kan onderzoeken.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio