Neerbeekvallei Bissegem tentoon

Kortrijk - Een oase in het steeds verder verstedelijkte Bissegem. In zeer vlug tempo worden in Bissegem oude en hoge bomen gekapt en in het allerbeste geval vervangen door wat struiken. Bomen zorgen niet alleen voor zuurstof en verdampen heel veel vocht maar houden ook zeer veel lawaai en fijn stof tegen, breken de wind en zijn direct en indirect voedselbron en beschutting voor zeer veel leven. Daarnaast zijn ze ook visueel bepalend in het landschap en leveren uiteindelijk ook nog hout.

Stel je eens voor: langs de Leie, vanaf de brug van de Ring R8 tot in Wevelgem. Om de 60 cm worden wilgen geplant. Ze groeien vier jaar. Vanaf dan wordt elk jaar elke derde wilg 10 cm boven de grond gekapt. En dat voor tenminste 20 jaar. Na 4 jaar zijn ze weer net zo groot als de eerste keer. Officieel heet zoiets 'hakhoutbeheer'. En het systeem heet 'Korte Omloop Hout' (KOH). De gekapte wilgen worden gehakseld en dienen als bio-brandstof.
Een gezin heeft 7 wilgen per jaar nodig voor verwarming. Als je een houtkachel hebt, probeer dan eens in je eigen tuin om 4 schietwilgen in een vierkant te planten op 60 cm van elkaar, liefst op een natte plek, en dan KOH toe te passen.

Langs de Leie zou het niet alleen voor fietsers en wandelaars beduidend minder winderig zijn, maar voor veel diersoorten zou dit ook een grote verbetering zijn: vlinders en andere insecten, vleermuizen, vogels, ... zouden een veilige corridor hebben met veel voedsel. Ze zouden veel gemakkelijker van het ene natuurgebied naar het andere kunnen trekken en zo mede voorkomen dat er inteelt ontstaat. En de Leievallei zou visueel véél aantrekkelijker worden. Daarnaast houden de wortels de oever stevig vast.

In de natuur zijn de 3 'V' belangrijk in de juiste volgorde:

Veilige omgeving: je hebt er niets aan om een volle maag te hebben als je vervolgens zelf op het menu staat: je moet je voldoende kunnen verstoppen om te overleven (mussen blijven weg uit een omgeving waar teveel katten zijn en te weinig hoge struiken en bomen waar katten niet in kunnen). In dichte bomen of in bomen die dicht bijeen staan hebben vogels een veel grotere kans om te overleven bij een aanval door een roofvogel. Maar ook andere vormen van veiligheid: vlinders en insecten houden niet van vocht, kou en tocht; maar bij veel wind en zon komen insecten toch minder naar het voedsel. Daarnaast kan je ook nog denken aan chemische veiligheid, ...
Voedsel: er moet genoeg voedsel zijn zodat de tijd gebruikt kan worden om te eten, te rusten en de voortplanting en minimaal aan het bestrijden van concurrenten. Elke soort heeft een favoriet voedsel dat op een bepaalde plaats, hoogte, ... aanwezig is. Op brandnetels zijn zééér veel soorten insecten aanwezig die een belangrijke schakel zijn in de voedselpyramide, maar 8 soorten vlinders zijn er afhankelijk van voor voeding, rusten, eiafzetting, rupsen, ... Hoe gevarieerder het voedsel hoe meer soorten, maar ook hoe gezonder de eters zullen zijn: het maakt voor een bij nogal wat uit of ze uitsluitend koolzaad te eten krijgt of de zeer gevarieerde delicatessen uit de Neerbeekvallei.
Voortplanting: als de beide andere 'V' in orde zijn dan is de kans groot dat de derde 'V' aanwezig is. Welke vrouw die zich onveilig voelt en niet kan garanderen dat haar kinderen eten zullen hebben begint aan kinderen? 

De Neerbeekvallei ligt tussen de achterkant van de KAVA en de Leie. Parkeren kan in de directe omgeving op de parkings Rietput, Vlienderkouter en Vlaswaagplein.

 

1. Oranjetip 2. Wormkruidbij op Boerenwormkruid 3. Huisjesslak 4. Icarusblauwtje op Heelblaadje 5. Moerasspirea met Harig Wilgenroosje 6. Tijgerspin of Wespspin in web met stabilisatiedraden 7. Detail van Kaardebol 8. Klein geaderd witje op Kattenstaart 9. Rups 10. 7-stippelig Lieveheersbeestje 11. Rups van Gestippelde houtvlinder 12. Zweefvlieg 13. Voorbereiding voor de winter 14. Inktzwammen 15. Wie gelooft dat dit op minder op minder dan 100 m van de kerk is? 16. Dagpauwoog 17. Heelblaadje met parende Distelgalboorvliegjes en Tronkenbij 18. Staartmees 19. Bruine pad 20. Katjes van de Boswilg of Waterwilg (verschijnen vóór de bladeren) 21. Meidoorn ontwaakt uit de winterslaap 22. Paarse dovenetel 23. Elzenhaantje 24. Struiksprinkhaan in Kruipende Boterbloem 25. Libel op Bijvoet

Kernwoorden voor de Neerbeekvallei: microklimaat, gecontroleerde ruigte, biodiversiteit, natuurlijk

Wie wil weten hoe gevarieerd het leven in de Neerbeekvallei is kan surfen naar:

http://fotoalbum.seniorennet.be/JozefVerplaetse/biodiversiteit/miniatuur_alle_fotos

De foto's zijn allemaal gemaakt in de Neerbeekvallei door Jozef Verplaetse, natuurgids (Centrum Voor Natuureducatie) (jozef_verplaetse@hotmail.com)

Deze tentoonstelling is een organisatie van OC De Neerbeek en de Bissegemse gebiedswerking en loopt van 15/04/11 tot en met 13/05/11 in de foyer van OC De Neerbeek Vlaswaagplein z/n 8501 Bissegem. meer info : 056/371319 of oc.deneerbeek@kortrijk.be.
Openingsuren : maandag 10u-12u / 14u-19u
woensdag 10-12u / 14u-16u
vrijdag 10u-12u / 14u-16u Plannetjes van de Neerbeekwandelroute te verkrijgen tegen betaling van €2 op het OC-secretariaat.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio