Paula Vandorpe werd 102 jaar

Kortrijk - Paula Vandorpe(101) kreeg afgelopen week het bezoek van het stadsbestuur in home ‘t Hoge. Ze is nog altijd een kranige dame.

Paula Vandorpe werd 101 jaar geleden, op 3 juli 1910, geboren. Het was op een zondag en haar wiegje stond in Kortrijk. Na Paula kwam veertien jaar later ook nog zus Simonne ter wereld. Vader Jozef Vandorpe, goudsmid van beroep, was een bijzonder goeie muzikant. Moeder Sidonia Malfait was naaister maar bleef na haar huwelijk thuis om het huishouden te doen.

Paula ging als kleuter niet graag naar school omdat ze bang was van een klein zusterke met een brilletje op!
Paula volgde les in het Sint-Niklaasinstituut tot haar veertiende. Zij was een goede leerling en zij blonk uit in de lessen beleefdheid en piano maar geeft toch toe altijd bij de eerste te zijn geweest om een farce uit te halen. Op haar veertiende bleef zij thuis om te zorgen voor haar pasgeboren zusje maar zij bleef zich vervolmaken op de piano.

Zus Simonne was net als Paula een uitstekende pianiste, zij had gestudeerd in ’t Fort en zij werd daar gevraagd om pianoles te geven. In een mum van tijd zat het uurrooster bomvol en zo ging Paula mee met Simonne pianolessen geven. Paula gaf meer dan 20 jaar pianoles. Zij richtte ook een muziekklas op in Zwevegem en na de lesuren piano in ’t Fort repten de zussen zich naar Zwevegem. Paula en Simonne gaven ook dikwijls concerten bij Bekaert in Zwevegem en werden daar – ondanks 14 jaar leeftijdverschil - vaak voor een tweeling aangezien.

Het gezin Vandorpe trok ieder jaar voor een maand op vakantie naar zee in Blankenberge en na het overlijden van hun ouders zette Paula, samen met haar zus, deze traditie verder tot Simonne kwam te overlijden.

Paula is altijd thuis blijven wonen om te zorgen voor haar jongere zus en voor haar ouders. Haar leven heeft ook altijd in het teken gestaan van de medemens. Paula zette zich in als vrijwilligster en deed aan liefdadigheidswerk. Paula vindt dat iedereen moet geholpen worden en dat iedereen ook moet helpen waar het kan. De opkomst en verbetering van de sociale zekerheid is dan ook volgens haar een hoogtepunt in de voorbije 101 jaar.

Paula is een dame die erg gesteld is op haar zelfstandigheid. Zij is nog heel lenig voor haar leeftijd. In de namiddag doet zij graag haar middagslaapje en ze luistert nog altijd naar de muziek van haar favoriete componisten Chopin en Beethoven.

Pas sinds dit jaar is Paula na een val verhuisd van haar appartement naar Home ’t Hoge. Ze wordt er met de beste zorgen omringd en jeunt zich.

Alhoewel de mensen nu langer leven dan vroeger is 101 worden nog altijd uitzonderlijk. Een tip van Paula om de 101 te halen is altijd bezig zijn en geen lastige werkjes uit de weg gaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio