Trotse Muidebewoner overleden op 95-jarige leeftijd

Albert Brysse vertelt niet meer

Albert Brysse vertelt niet meer

Albert Brysse Foto: rr

Gent - Op 95-jarige leeftijd overleed Albert Brysse. Hij was 44 leraar in het Sint-Barbaracollege en gedurende decennia gids in de Sint-Baafskathedraal. De beminnelijke volksfiguur was trots op zijn afkomst uit de Gentse wijk De Muide. Hij schreef over zijn jeugdherinneringen een boek met als titel: ‘Een kind van de Muide; herinneringen van een kwajongen aan de havenkant.’ Hij wordt dinsdag begraven.

Sigaartje

Albert Brysse werd in de Loodsenstraat geboren op 10 december 1915 en bleef altijd op de Muide wonen. De jongste jaren verbleef hij in een verzorgingstehuis in de Bagattenstraat. Maar tot voor kort gidste hij nog geregeld in de kathedraal. Hij bracht zijn bezoekers naar de Vijdtkapel waar hij bij de reproductie van het Lam Gods in vier talen over het meesterwerk vertelde. De kleine fijne man met zijn hoed, zijn regenjas en zijn onafscheidelijke sigaartje was een bekende verschijning in het Gentse straatbeeld.

Mobilisatie

Na de lagere school op de Katholieke Jongensschool Muide volgde hij middelbare studies aan de St. Jean Baptiste de la Salle-school. Vervolgens ging trok hij in 1932 naar de Normaalschool in Oostakker waar hij in 1936 als onderwijzer afstudeerde. Tussen 1936 en 1939 vervulde hij zijn legerdienst als kandidaat reserve Officier. Daarna werd hij gemobiliseerd en volgde Wereldoorlog II. In 1940 was hij krijgsgevangene tussen juni en oktober te Meucon-Vannes. In september 1944 werd hij opnieuw gemobiliseerd voor de bezetting van Duitsland tot juni 1945. En dan begint zijn 44-jarige loopbaan als onderwijzer aan het Sint-Barbara-college, waar hij in 1981 met pensioen gaat.

Theater

Als jonge kerel was Brysse actief in de theaterwereld op de Muide. Hij speelde in de Katholieke toneelbond Hooger Op Sint-Theresia en kroop geregeld in de huid van ‘Sies’, de schildersknaap die verliefd werd op Colette, een van de onvergetelijke figuren in het beroemde stuk ‘Weeuwke van de Muide’ geschreven door Pol Speeckaert. Zijn tegenspeler van Gust De Puydt.

Kind van de Muide

Over zijn geliefde Muide schreef hij een boek: Een kind van de Muide, herinneringen van een kwajongen aan de havenkant, een verzameling van 35 cursiefjes. Hij vertelt ook over kleurrijke figuren zoals Michel Casteels (Piet Korrel), Freddy Chaves, Georges Goeteyn.
Brysse was een vlot en smakelijk verteller. Weinigen kennen de geschiedenis van de Muide zoals hij. Daarom werd hij geregeld gevraagd voor lezingen. Hij deed dat altijd met overgave en veel begeestering. En dat tot op hoge leeftijd. Je voelde dat hij het allemaal had meegemaakt en het graag wilde vertellen aan volgende generaties.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio